Ορκίστηκε, λοιπόν, η νέα κυβέρνηση και οι εξαγγελίες της βγήκαν στο φως της δημοσιότητας. Οι υποσχέσεις περισσεύουν για μια, ακόμα, φορά, σύμφωνα με τα πολιτικά ήθη της χώρας μας, το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης δείχνει αρκετά ελκυστικό, αν και ουδείς γνωρίζει, πως θα πραγματοποιηθούν όσα εξηγγέλθησαν, και μια πρόθεση να παταχθεί η κακώς εννοούμενη νοοτροπία των πολιτικών μας φαίνεται να καλλιεργείται.
Μόνο, που μέσα στις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης θα ήθελα να δω και μια, την οποία όλοι θεωρούν αυτονόητη, πλην, όμως, κανένας δεν μπαίνει στον κόπο τουλάχιστον να την εξαγγείλει πολλώ δε μάλλον να αρχίσει να την εφαρμόζει. Αναφέρομαι στην απροθυμία των διωκτικών αρχών, που αποτελούν μέρος του κράτους, που καλείται να εξουσιάσει η νέα κυβέρνηση, να εκτελέσουν τις ποινικές αποφάσεις, που εκκρεμούν σε βάρος επωνύμων προσώπων με λίαν επιλήψιμο βίο και προκλητική ατιμωρησία. Πρόκειται για μια άκρως προκλητική στάση της πολιτείας απέναντι σε πρόσωπα, τα οποία έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις σε ποινές φυλάκισης ή και κάθειρξης και, όμως, παρά το γεγονός, ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι προϋποθέσεις αναστολής εκτελέσεως των αποφάσεων αυτών, τα πρόσωπα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα και ασύλληπτα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο πασίγνωστος κ. Χρυσόστομος (Μάκης) Ψωμιάδης. Παλαιός πρόεδρος του τμήματος μάσκετ της Α.Ε.Κ. και, αργότερα, πρόεδρος του ποδοσφαιρικού τμήματος αυτής, σήμερα πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδος της Καβάλας, καταδικάστηκε προ ενός μηνός, περίπου, σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, ενώ η καταδικαστική απόφαση όρισε, ότι η έφεση, που ο εν λόγω κύριος άσκησε, δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ήτοι ότι θα πρέπει να συλληφθεί και να οδηγηθεί στη φυλακή. Προφανώς κάποια παλαιότερη καταδίκη θα έπαιξε ρόλο στον μη ανασταλτικό χαρακτήρα της εφέσεως του κ. Ψωμιάδη. Και ο πρότερος βίος του μόνο έντιμος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί (απειλές σε βάρος παικτών, καταγγελία για απαγωγή της οικογένειας καλαθοσφαιριστή της Α.Ε.Κ. στο παρελθόν κ.λπ.).
Πλην, όμως, ο κ. Ψωμιάδης κυκλοφορεί άφοβα μεταξύ μας , χωρίς να έχει γίνει καμμία προσπάθεια σύλληψής του ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Δεν μπορεί να ευσταθήσει το επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο η αργοκίνητη Ελληνική Δικαιοσύνη ίσως άργησε να αποστείλει την καταδικαστική απόφαση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, προκειμένου ο κ. Ψωμιάδης να συλληφθεί, διότι από την επαγγελματική μου εμπειρία έχω δει καταδικαστικές αποφάσεις να καθαρογράφονται και αποστέλλονται αμελλητί στο τμήμα εκτέλεσης της αρμόδιας Εισαγγελείας και από εκεί στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα προς εκτέλεση. Σωστά μαντέψατε, ότι πρόκειται για καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος προσώπων, τα οποία ούτε πρόεδροι σε δημοφιλείς ομάδες διετέλεσαν ούτε είδαν το όνομά τους να γίνεται πηχιαίος τίτλος συνοδευόμενος από επαίνους σε οπαδικά έντυπα διό και συνελήφθησαν πάραυτα από τις αστυνομικές αρχές, προκειμένου να οδηγηθούν στις φυλακές.
Φυσικά, ο κ. Ψωμιάδης δεν είναι ο πρώτος, που τυγχάνει αυτής της ευμενούς μεταχείρισης. Η τέως μεγαλομέτοχος του ομίλου Βελλίδη, κα. Κατερίνα Βελλίδου, είχε συλλέξει μια κάθε άλλο παρά αξιοζήλευτη σειρά καταδικαστικών αποφάσεων, καμμία εκ των οποίων δεν έχει, μέχρι σήμερα, εκτελεστεί. Σημειωτέον, ότι τόσο ο κ. Ψωμιάδης όσο και η κα. Βελλίδου δεν ετύγχαναν αγνώστου διαμονής, ώστε να δυσχεραίνεται η αναζήτηση και σύλληψή τους.
Έτσι, λοιπόν, χτες, επ' ευκαιρία του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στην Καβάλα και τον Παναθηναϊκό, ο κ. Ψωμιάδης εθεάθη να παρακολουθεί αμέριμνος τα τεκταινόμενα στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς να δείχνει αγχωμένος μήπως συλληφθεί. Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα θα ευρίσκετο αυτή τη στιγμή πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Στην Ελλάδα, όμως, τα μόνα κάγκελα, πίσω από την οποία, μέχρι στιγμής, μπορεί να τον δει κανείς, είναι αυτά, που διαχωρίζουν την κερκίδα από τον αγωνιστικό χώρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Καβάλας. Και η καταδικαστική σε βάρος του απόφαση παραμένει ένα κουρελόχαρτο, εξαιτίας της απροθυμίας του κράτους να θέσει τέλος σε αυτό τον παραλογισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου