Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Μια από τα ίδια;

Είναι πανεύκολο, τελικά, να διαμορφώνεις μια άποψη, σύμφωνα με την οποία θα αλλάξεις τον τρόπο διακυβέρνησης μιας χώρας με την εισαγωγή μοντέλων από τη Βόρεια Ευρώπη, που τοσο θαυμάζεις - και όχι μόνο εσύ, για να είμαστε ειλικρινείς -, καταργώντας ή συγχωνεύοντας υπουργεία και τοποθετώντας νέα πρόσωπα στα εναπομείναντα ή άρτι διαμορφωθέντα. Και αφήνοντας όσα Μ.Μ.Ε. σε παίζουν, διότι στην παρούσα φάση εξυπηρετείς τα συμφέροντά τους, να σε λιβανίζουν ασταμάτητα, περνάς προς τα έξω, ότι θα αλλάξεις τη μέθοδο άσκησης της εξουσίας και αφήνεις τους απονήρευτους και αφελείς συμπολίτες σου, που έπειτα από τοσα παραδείγματα κάλπηδων πολιτικών , εξακολουθούν να αποτελούν μια σημαντική πλειοψηφία, να πιστεύουν, ότι εννοείς όσα λες.
Μόν, που αν κοιτάξει κανείς πίσω από την εικόνα και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, θα διαπιστώσει, ότι ναι μεν κατήργησες αχρείαστα υπουργεία - επιμένω, ότι ορθότατα καταργήθηκε το Υπουργειο Μακεδονιας - Θράκης - ή συγχώνευσες άλλα αλλά επί της ουσίας προσφέρεις μια από τα ίδια με μπόλικη σάλτσα υποτιθέμενης αλλαγής, κάτω από την οποία δεν υπάρχει ουσία. Αναφερόσουν ως αντιπολίτευση στην ανάγκη δημιουργίας Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο θα λειτουργούσε ξεχωριστά από τον τομέα δημοσίων έργων σε αντιδιαστολή με το παλαιό, πλέον, και αμαρτωλό ΥΠΕΧΩΔΕ, πλην, όμως, το εν λόγω νέο υπουργείο εξακολουθεί να υπάρχει ως ταμπέλα χωρίς αρμοδιότητες. Το ίδιο συμβαίνει π.χ. και με το υφυπουργειο Δικαιοσύνης, το οποίο ίσως και η ίδια η κυβέρνηση αγνοεί με ποια καθήκοντα θα εξοπλίσει.
'Οσο για τον εκλογικό νόμο, που επαίρεσαι, ότι θα καταργήσεις, προβαίνοντας σε αναφορές για το εκλογικό σύστημα, που ισχύει στη Γερμανία, το οποίο και θαυμάζεις, προς το παρόν οι περισσότερες ενδείξεις δείχνουν, ότι θα αρκεστείς στον ήδη υπάρχοντα νόμο. Και γιατί όχι, τη στιγμή, που ο νόμος αυτός προικίζει με σκανδαλώδη και απαράδεκτο τρόπο το πρώτο σε ψήφους κόμμα με μια προίκα καμπόσων εδρών, ώστε να μη χρειαστεί εκ νέου και σύντομα προσφυγή στις κάλπες; Άλλωστε, με τόσα, που έσπευσες να τάξεις αριστερά και δεξιά, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν δύνασαι να πραγματοποιήσεις, εκτός αν καίγεσαι να αποτελειώσεις τον τόπο, που δε νομίζω, ότι πάσχεις από τέτοιο καταστροφικό σύνδρομο, ο εν λόγω εκλογικός νόμος ίσως σου χρειαστεί.
Και τέλος, δεν είναι το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα το οικονομικό επιτελείο σου να σπεύδει να καταγγείλει στην Ε.Ε., ότι η οικονομία της χώρας είναι για κλάμματα, με τον τρόπο, που τέλος πάντων το έκανε. Προ 5ετίας, όταν ο κ. Αλογοσκούφης έκανε την περιβόητη απογραφή, ώστε να αποδείξει, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ χαντάκωσαν τον τόπο, έσπευσαν έως και οι ελληνικές πέτρες να τον "κράξουν". Τώρα, σε μια φάση, που οι περισσότερες χώρες - μέλη της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, δεν υπήρχε λόγος γι' αυτό το ξεμπρόστιασμα. Εκτός αν προς τα έξω θέλουμε να δείχνουμε, ότι δεν μας αφορούν τα παλαιά ήθη και οι αντιπαραθέσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά στη ζούλα ταΐζουμε φρύγανα την εστία της στείρας κομματικής αντιπαράθεσης.
Εντάξει, είμαι πρόθυμος να δεχθώ, ότι είμαστε ακόμα στην αρχή και ο μήνας του μέλιτος για τη νέα κυβέρνηση δεν έχει περάσει. Ωστόσο, ανακαλώντας το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν της Ελλάδος, τουλάχιστον αυτό, που γνώρισα από τότε, που άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, διαπιστώνω, ότι υπάρχει ελάχιστη ή και καθόλου προθυμία για αλλαγή στον τρόπο σκέψης και άσκησης της πολιτικής εξουσίας. Και, κυρίως, δεν υπάρχει επιθυμία για πραγματικές τομές παρά μόνο ασκήσεις εντυπωσιασμού, με σκοπό να παραμυθιαστεί ο κοσμάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: