Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ένα τσιπ στην υπηρεσία της κινδυνολογίας

Δουλειά δεν είχε ο συνωμοσιολόγος διάολος και έσπερνε φήμες. Στη χώρα της απέραντης μπουρδολογίας ήλθε μια, ακόμα, ιστορία, την οποία οι εμπνευστές πλασάρουν ως αυθεντική, προκειμένου να αποδείξουν, ότι η Νέα Τάξη Πραγμάτων προσπαθεί να μας χειραγωγήσει και, εκ του λόγου αυτού, ο λαός μας κινδυνεύει για μια, ακόμα, φορά.
Η νέα αυτή ιστορία αφορά το verichip ή RFID chip, το οποίο υποτίθεται, ότι εμφυτεύεται στο σώμα μας και με αυτό τον τρόπο θα μας ελέγχουν και παρακολουθούν. Θα έχει μέγεθος ίσο με ένα κόκκο ρυζιού και θα διαθέτει στο εσωτερικό του μια κεραία που το καθιστά πομπό με αποτέλεσμα να εντοπίζεται από δορυφόρο. Στο τσιπάκι αυτό θα είναι καταχωρημένες όλες οι πληροφορίες, που μας αφορούν, όπως, για παράδειγμα, η κατάσταση της υγείας μας. Και η σχετική ιστορία τελειώνει αφενός με την παράθεση εδαφίων από την Αποκάλυψη του Ιωάννου, που κάνουν λόγο για σημάδια στο δεξί τους χέρι ή στο μέτωπο (Αποκάλυψη 13 : 16,17) αφετέρου με την προτροπή να ξεσηκωθούμε εναντίον αυτής της τοποθέτησης και να δείξουμε, πόσο δυνατή είναι η πίστη μας.
Κατ' αρχάς, το RFID είναι τα αρχικά του όρου Radio Frequency Identification, ο οποίος μεταφράζεται στα ελληνικά ως ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο βαδίζει στα χνάρια του barcode και αποτελεί τη μετεξέλιξή του, καθόσον αναγνωρίζει αντικείμενα μέσω ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος, το οποίο θα είναι ενσωματωμένο σε ένα αντικείμενο και δεν θα είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, παρέχοντας, έτσι, μια σειρά από πλεονεκτήματα στο χρήστη.
Ήδη από την εποχή καθιέρωσης της υποχρεωτικής αναγραφής του barcode σε διάφορα προϊόντα υπήρξε ένας ξεσηκωμός σχετικά με τους πραγματικούς, δήθεν, σκοπούς αυτής. Πηγή των απανταχού συνωμοσιολόγων είναι η Αποκάλυψη και, συγκεκριμένα, τα εδάφια, που αναφέρουν οι οπαδοί της, από τα οποία προκύπτει, τάχα, ότι είχε προβλεφθεί εκατοντάδες χρόνια πριν η προσπάθεια ελέγχου του πληθυσμού της γης από τις δυνάμεις του Κακού. Μέσα στις όποιες δικαιολογημένες ενστάσεις περί τη χρήση του barcode ήταν επόμενο να εισχωρήσουν και απόψεις, οι οποίες αγγίζουν τα όρια της ανοησίας, αφού δεν στηρίζονται σε κάποια δεδομένα και τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ.
Ελάχιστοι λαμβάνουν υπόψη τους, και σε αυτούς προφανώς δεν κατατάσσονται οι φίλοι των σκοτεινών θεωριών, ότι το χάραγμα στο μέτωπο ή στο χέρι ή οπουδήποτε αλλού αποτελούσε μια πάγια πρακτική, την οποία ακολουθούσαν πολλοί λαοί από αρχαιοτάτων χρόνων. Εξυπηρετούσε, κυρίως, τον έλεγχο των δούλων τους, τους οποίους σταμπάριζαν συνήθως με πυρωμένο σίδερο, ώστε, αν αυτοί δραπέτευαν, να μην μπορούν να κρυφτούν, αφού το σημάδι πάνω τους θα φανέρωνε την κοινωνική τους θέση και θα ήταν εύκολο να αντιμετωπιστούν. Την εποχή, που γράφτηκε η Αποκάλυψη, η δουλεία ήταν άκρως συνηθισμένη πρακτική και, φυσικά, εξίσου συνηθισμένο ήταν και το χάραγμα/σταμπάρισμα των δούλων. Και επειδή η Αποκάλυψη γράφτηκε από άνθρωπο ή ανθρώπους, ήταν επόμενο να λάβει υπόψη της τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής εκείνης. Κατά μια άλλη άποψη, η Αποκάλυψη περιέχει καθαρά συμβολικό περιεχόμενο και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά γράμμα. Άλλη άποψη θέλει το εν λόγω βιβλίο να αποτελεί ένα παραλήρημα χωρίς νόημα. Όποια και αν είναι η αλήθεια, η κρατούσα αντίληψη θέλει το εν λόγω βιβλίο να περιέχει μια σειρά από προφητείες, οι οποίες είτε έχουν εκπληρωθεί, σύμφωνα με τη γνώμη των οπαδών του, είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, η γενικόλογη διατύπωση της Αποκάλυψης επιτρέπει στον κάθε αδαή ή επιτήδειο να διατυπώνει την άποψη, ότι πρόκειται για βιβλίο με συνταρακτικές προφητείες, μια εκ των οποίων εκπληρώνεται στις μέρες μας και είναι αυτή, που σχολιάζουμε εν προκειμένω. Η δε επανάληψη του σημείου στιγματισμού σε αρκετά εδάφια της Αποκάλυψης και, συγκεκριμένα, στα 14:9-11, 15:2, 16:1-2, 19:20 και 20:4 ενισχύει την πεποίθηση των οπαδών των θεωριών συνωμοσίας, ότι αυτό το σημάδι είναι το υπό σχολιασμό.
Υπάρχει, δηλαδή, πιθανότητα να εμφυτευτεί ένα τέτοιο τσιπάκι στον άνθρωπο; Η επιστήμη έχει δείξει, ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα στις φορητές συσκευές εντοπισμού και στα παραπάνω τσιπάκια. Οι πρώτες ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο και αφορούν είτε πάσχοντες από γεροντική άνοια και συναφείς ασθένειες, οι οποίοι συχνά εγκαταλείπουν το περιβάλλον, στο οποίο ζουν, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής ο εντοπισμός τους, είτε ανήλικα παιδιά, των οποίων οι γονείς επιθυμούν με τις συσκευές αυτές να γνωρίζουν, που βρίσκονται αυτά. Έχουν τη μορφή μικρής συσκευής, η οποία δεν εμφυτεύονται στο ανθρώπινο σώμα αλλά φοριούνται π.χ. σαν περικάρπιο. Οι δεύτερες αποτελούν μέσο εντοπισμού ενός αντικειμένου και ενσωματώνονται σε προϊόντα της αγοράς βάσει διεθνών συνθηκών και νομοθετημάτων αλλά δεν περιέχουν τις πληροφορίες, που οι υποστηρικτές της παραπάνω θεωρίας αναφέρουν ούτε ενσωματώνονται σε ανθρώπους. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε κατοικίδια ζώα, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν, αν χαθούν, σε βιβλία, που ανήκουν σε δανειστικές βιβλιοθήκες, σε εμπορικά προϊόντα, όπως ρούχα, και σε κιβώτια. Σε κάθε, όπως, περίπτωση, το βεληνεκές τους είναι πολύ μικρό.
Στην πρεμούρα τους να δείξουν οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας, ότι το εν λόγω τσιπάκι έχει ήδη ενσωματωθεί σε ομάδες ανθρώπων, προβάλλουν μια είδηση, την οποία μετέδωσε ο ιστότοπος leftbehind.com, σύμφωνα με τον οποίο σε σχολείο της Καλιφόρνιας χρησιμοποιήθηκε το σύστημα RFID, ώστε να γίνεται εντοπισμός των μαθητικών ταυτοτήτων μέσω του συστήματος GPS. Κατ' αρχάς, ουδεμία αναφορά στην επωνυμία του σχολείου αυτού γίνεται, συνηθέστατη πρακτική των απανταχού συνωμοσιολόγων. Έπειτα, Δημιουργείται η εντύπωση, ότι ο κάτοχος της κάρτας αυτής θα μπορεί να εντοπιστεί οπουδήποτε στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, οι εν λόγω μαθητικές ταυτότητες χρησίμευαν, ώστε οι μαθητές να μπορούν να ελέγχονται κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις του εν λόγω σχολείου. Αλλά μπρος στα κάλλη του εντυπωσιασμού, τί είναι ένα ψεμματάκι; Πάντως δεν είναι αθώο. Ο δε ιστότοπος leftbehind.com βρίθει από εσχατολογικά θέματα, τα οποία δύσκολα μπορούν να σταθούν σε ένα ακροατήριο πιστό στις αρχές του ορθού λόγου. Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες παρόμοιες ιστορίες, τις οποίες οι υποστηρικτές τους τις θεωρούν ως απόδειξη της, δήθεν, επικινδυνότητας αυτών των τσιπς.
Στους παραπάνω συνωμοσιολογικούς ιστότοπους γίνεται μνεία και στον Καρλ Σαντερς, τον υποτιθέμενο εφευρέτη του εν λόγω τσιπ. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει επανειλημμένως αναφερθεί στις δυνατότητες του εν λόγω τσιπ, το οποίο θα ενσωματώνεται στο ανθρώπινο σώμα και θα εντοπίζεται, έτσι ο φορέας του. Ο ίδιος φέρεται, ότι έχει 35, τουλάχιστον, χρόνια εμπειρίας ως ηλεκτρονικός μηχανικός αλλά και το σχετικό πανεπιστημιακό τίτλο, ενώ είχε αναφερθεί και σε επαφές του με ανώτατους πολιτικούς άρχοντες των Η.Π.Α., μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο πασίγνωστος στην ημεδαπή Χένρυ Κίσσινγκερ. Και μόνη η επαφή με τον υποτιθέμενο εμπνευστή της περιβόητης δήλωσης περί δυσκολοκυβέρνητου ελληνικού λαού, που πρέπει να του ξερριζώσουμε τη γλώσσα και άλλα τινά, για να υποταχθεί, αρκούν για να γίνει πιστευτός ο εν λόγω κύριος. Και, πιστέψτε, με η εν λόγω θεωρία συνωμοσίας έχει γινει ιδιαίτερα πιστευτή στην Ελλάδα ακριβώς λόγω της αναφοράς στον κ. Κίσσινγκερ.
Μόνο που σύντομα αποκαλύφθηκε, ότι ο κ. Σάντερς ούτε διαθέτει τα απαραιτητα προσόντα, για να εφεύρει ένα τόσο προηγμένο τσιπάκι, αλλά και ουδέποτε υπήρξε εφευρέτης του. Φυσικά, ουδέποτε συναντήθηκε είτε με τον κ. Κίσσινγκερ είτε με άλλους ανώτατους αξιωματούχους των Η.Π.Α. Απλούστατα, ο εν λόγω ευφάνταστος κύριος εμπνεύστηκε την ιστορία του, προκειμένου να πείσει το ακροατήριό του να μετανοήσει. Παρά το γεγονός, ότι έχει αποκαλυφθεί η απάτη αυτή, ο κ. Σάντερς εξακολουθεί να δίνει συνεντεύξεις και να εμφανίζεται ενώπιον πολυπληθούς κοινού, το οποίο δείχνει να ασπάζεται πλήρως τις απόψεις του περί του καταχθόνιου τσιπ. Και τέτοιοι οπαδοί βρίσκονται και στη χώρα μας.
Και η Applied Digital Solutions τί ρόλο παίζει; Πρόκειται για την εταιρεία, η οποία παρασκευάζει το σύστημα εντοπισμού παιδιών (child locator system), για το οποίο έγινε παραπάνω λόγος και δεν έχει καμμία, απολύτως, σχέση με τα ύποπτα τσιπάκια, τα οποία αναφέρονται στα συνωμοσιολογικά ιστολόγια.
Συμπερασματικά, ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει το εν λόγω τσιπάκι. Αλλά όσο εύκολο είναι να εντοπίσει κανείς τις θεωρίες συνωμοσίας και τους θιασώτες τους άλλο τόσο δύσκολο είναι να ανεύρει κανείς ένα κόκκο λογικής και αλήθειας στο σκεπτικό τους.

5 σχόλια:

Ορθολογιστής είπε...

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων από το blog σας?

περιούσιος είπε...

@Ορθολογιστής

Καλώς ήλθατε στο ταπεινό μου ιστολόγιο! Βεβαίως και επιτρέπεται.

Ορθολογιστής είπε...

Σας ευχαριστώ. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση οποιασδήποτε δημοσίευσης σας? Είναι απαραίτητο να σας ενημερώνω πιο πριν?

περιούσιος είπε...

@ Ορθολογιστής

Παρακαλώ! Δεν υπάρχει ανάγκη προηγούμενης ειδοποίησής μου, μπορείτε να αναδημοσιεύετε ελεύθερα.

Ανώνυμος είπε...

οι επιστημονες {π.χ. βιολογους΅βλεπε σηγκεκριμενες απολιξ [το ιποψιαζοντε μονο]}τη λεν για αφτα Ειναι γνωστο οτι οι καρτες σιμ εκπεμπουν σιμα για τον εντοπισμο μας Δεν ειμαι απο αφτ ους που πιστεβουν οτι κινδυνεβουμε και απο το ματι της κουζηνας μας για κατασκοπηα αν ηθελαν θα τα χαν κανει ομως ζουμε Απλα λεω και ζητω να τσεκαρουμε κατι για να μαστε πολακις σιγουροι