Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Κάτω τα χέρια από την τηλεόρασή μου!

Στις 21/11/2010 η τηλεόρασή μου δεν θα κλείσει. Ίσως παίζει κάποια ενδιαφέρουσα ταινία ή κάποιο καλό ντοκυμανταίρ, οπότε δεν θα ήθελα να τα χάσω. Ίσως, όμως, δεν παίζει τίποτα απολύτως αλλά και πάλι θα μείνει ανοιχτή.
Και αυτό, επειδή :
.- Το πρόβλημα των κατευθυνόμενων ειδήσεων των τηλεοπτικών Μ.Μ.Ε. δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με το κλείσιμο της τηλεόρασης για ένα 24ωρο. Προτιμότερο είναι να κλείσουν δια παντός τις συσκευές αυτές οι ιδιοκτήτες τους, αν θεωρούν, ότι έτσι θα λύσουν το πρόβλημα της παραπληροφόρησης ή της επιλεκτικής πληροφόρησης. Παρεμπιπτόντως, γιατί να μην κλείσουν και τα ραδιόφωνα, που ανήκουν στους μεγάλους καναλάρχες; Γιατί να μείνουν έξω από αυτή την ενέργεια οι ιστοσελίδες των μεγάλων Μ.Μ.Ε.; Μόνο η τηλεόραση εξυπηρετεί τους σκοπούς των μεγάλων συμφερόντων ή είναι τάχα μου καλύτερη και μη κατευθυνόμενη η ενημέρωση μέσω των λοιπών Μ.Μ.Ε.; Αν οι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας θέλουν να δείξουν, ότι δεν τους αρέσει η κατευθυνόμενη ενημέρωση και, με αυτό τον τρόπο, να χτυπήσουν, όπως διατείνονται, τα μεγάλα συμφέροντα, που δρουν στο χώρο της ενημέρωσης, τότε ας απόσχουν απ' όλα τα μέσα, που ανήκουν σε αυτά τα συμφέροντα, όποια μέθοδο ενημέρωσης και αν αυτά ακολουθούν, δια παντός.
.- Αφήνει στο απυρόβλητο τις ευθύνες μας ως καταναλωτών. Διότι έχουμε την ευχέρεια να επιλέξουμε, ποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα θα παρακολουθήσουμε, αν πιστεύουμε στην αξία της τηλεόρασης. Εκτός αν λησμονούμε, ότι εμείς είμαστε υπαίτιοι για την κατάντιά της - οι όποιες εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα - , αφού οι περισσότεροι δεχόμαστε ό,τι μας σέρβιραν και εξακολουθούν να μας σερβίρουν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων Μ.Μ.Ε.
.- Είναι υποκριτικό να πιστεύουμε, ότι με την ενέργειά μας αυτή θα πλήξουμε τα μεγάλα συμφέροντα, που λυμαίνονται το χώρο των Μ.Μ.Ε. Με μια ημέρα αποχή από την τηλεόραση δεν λύνεται το πρόβλημα της παραπληροφόρησης ή της επιλεκτικής πληροφόρησης. Απλά μας δίδεται η ευκαιρία να εξωτερικεύσουμε την ευαισθητοποίησή μας σε θέματα, που έχουν να κάνουν με την ενημέρωση, θεωρώντας, ότι κάνουμε το καθήκον μας με το να κρατήσουμε κλειστή την τηλεόρασή μας για μια και μόνο ημέρα. Και μετά θα την ξανανοίξουν οι περισσότεροι, πεπεισμένοι, ότι βοήθησαν με την μονοήμερη αποχή τους στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της κακής πληροφόρησης.
.- Απεχθάνομαι τη δαιμονοποίηση της τηλεόρασης. Διότι, κακά τα ψέμματα, η τηλεόραση έφερε την εικόνα ολόκληρου του κόσμου στα σπίτια μας, ενημέρωσε, έστω και σε μετρημένες εκπομπές, ψυχαγώγησε, διασκέδασε και κράτησε συντροφιά σε πολύ κόσμο, που δεν είχε, για διάφορους λόγους, εναλλακτικές λύσεις. Η κατάχρηση ή η κακή χρήση της δεν αποτελεί λόγο καταδίκης του συγκεκριμένου μέσου.
Τα όποια προβλήματα στην ενημέρωση δεν λύνονται με δράσεις της μιας ημέρας αλλά με ενέργειες διαρκείας, οι οποίες προϋποθέτουν καθαρό μυαλό και οργάνωση. Και εκστρατείες, όπως η υπό σχολιασμό, αποδεικνύουν, ότι ούτε η μια προϋπόθεση υπάρχει ούτε η άλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: