Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Βιβλία : "ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΙ", του Πέρσιβαλ Έβερετ

Με το ρατσισμό και τις συνέπειες αυτού σε μια μικρή κοινωνία καταπιάνεται στο βιβλίο "ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΙ" (Εκδόσεις "ΠΟΛΙΣ") ο Αμερικανός συγγραφέας Περσιβαλ Έβερετ. Πρωταγωνιστής είναι ο Τζον Χαντ, Αφροαμερικανός, ο οποίος ζει σε μια φάρμα στο Γουαϊόμινγκ και εκπαιδεύει άλογα, δύο ιδιότητες όχι και τόσο συνηθισμένες για πρόσωπο της καταγωγής του. Γύρω του όλα μοιάζουν να κυλούν αρμονικά. Ώσπου μια σειρά από γεγονότα συνταράσσουν τη ζωή του και τον βοηθούν να κατανοήσει, ότι τίποτα δεν ειναι αγγελικά πλασμένο.
Τόσο ο πρωταγωνιστής όσο και τα πρόσωπα, που κινούνται γύρω από αυτόν, είναι πληγωμένοι στη ζωή τους. Πληγωμένοι από τις επιλογές τους αλλά και από τον περίγυρό τους, ο οποίος δεν τους αποδέχεται γι' αυτό, που είναι, αγωνίζονται να συνεχίσουν το δρόμο τους και να αντιμετωπίσουν τις όποιες συνέπειες. Αυτό το στίγμα τους κάνει διστακτικούς απέναντι σε γεγονότα, που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητά τους, δείγμα ότι ο πληγωμένος άνθρωπος είναι επιρρεπής να πληγώσει με τη σειρά του εκείνους, που θα τον προσεγγίσουν.
Η κατάσταση αυτή δίνει στο συγγραφέα τη δυνατότητα να σχολιάσει την κοινωνική κατάσταση στις σημερινές Η.Π.Α. και, συγκεκριμένα, σε μια επαρχιακή κοινωνία, μακρυά από τα λαμπερά φώτα των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας αυτής. Στα μακρυνά αυτά μέρη, ο ρατσισμός κρατάει γερά, οι αρχές διστάζουν να κάνουν το καθήκον τους, όταν το θύμα ανήκει σε κάποια μειονότητα, και η εμπιστοσύνη των μειονοτήτων στις αρχές είναι απλά ανύπαρκτη. Ο συγγραφέας επιλέγει να αποφύγει τους υψηλούς τόνους και τη συναισθηματική φόρτιση του αναγνώστη, αφήνοντας τους ήρωες του βιβλίου να μιλήσουν γι' αυτά, που υφίστανται, χωρίς κορώνες και βαρύγδουπες καταγγελίες, σε μια γλώσσα λιτή αλλά περιεκτική, την οποία αποδίδει σε πολύ καλά ελληνικά ο εξαιρετικός μεταφρασής Λύο Καλοβυρνάς.
Ωστόσο, ο συγγραφέας ρίχνει περισσότερο βάρος στο φαινόμενο του ρατσισμού και λιγότερο στην ιστορία του πρωταγωνιστή καθαυτή, με αποτέλεσμα το βιβλίο να θυμίζει περισσότερο ντοκυμανταίρ με θέμα τη ζωή του μέλους μιας μειονότητας σε μια επαρχιακή πόλη των Η.Π.Α. σήμερα και λιγότερο τις αλλαγές στη ζωή ενός πληγωμένου από τους ρατσιστές και τις περιστάσεις ανθρώπου. Οι ρυθμοί του βιβλίου είναι πολύ αργοί και μόνο προς τις τελευταίες σελίδες η δράση απογειώνεται.
Αναμφίβολα έχει μεγάλη σημασία να επιτυγχάνει ένας συγγραφέας να καταπιαστεί με ένα μείζον κοινωνικό θέμα, το οποίο μαστίζει μια χώρα, όπως ο ρατσισμός, χωρίς να καταφεύγει σε απλουστεύσεις ή ξύλινο καταγγελτικό ύφος, αλλά είναι σημαντικό να μην περνάει σε δεύτερη μοίρα η πλοκή του βιβλίου. Και ο συγγραφέας διαπρέπει στο πρώτο σκέλος αλλά αφήνει παραπονεμένους όσους περιμένουν να διαβάσουν μια δυνατή πλοκή, παρά την πολύ καλή χρήση της γλώσσας και τους όμορφα δομημένους χαρακτήρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: