Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αφού κυκλοφορεί τόσο πολύ, θα αληθεύει

Χτες διάβαζα σε τοπική εφημερίδα το άρθρο μιας φιλολόγου για τη φημολογούμενη κατάργηση της διδασκαλίας της ιστορίας στα σχολεία. Στην επικεφαλίδα του το άρθρο έφερε τη γνωστή ρήση, που αποδίδεται στον διαβόητο κ. Χένρυ Κίσσινγκερ, ότι ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον αποκόψουμε από τις ρίζες του κ.λπ. κ.λπ. Σημειωτέον, ότι η εν λόγω φιλόλογος είναι διορισμένη στο Ελληνικό Δημόσιο και διδάσκει σε παιδιά εφηβικής ηλικίας, οπότε δυσκολεύομαι να πιστέψω, ότι, όταν μπαίνει στην αίθουσα διδασκαλίας, αποφεύγει να διδάξει στους μαθητές της τέτοιες ανοησίες. Άλλωστε, άνθρωποι, που ασπάζονται την άποψη, ότι η δήλωση Κίσσινγκερ είναι αληθής, διακατέχονται από την ψευδαίσθηση, ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και, συνεπώς, ότι έχουν μια ιερή αποστολή να φέρουν στο φως στοιχεία, που το κατεστημένο, δέσμια του οποίου είναι η πολιτεία, κρατούν στο σκοτάδι.
Σε μια χώρα, όπου ο πολύς κόσμος ειναι ουσιαστικά αμόρφωτος, είναι εύκολο να γίνουν πιστευτές τέτοιες δηλώσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της χώρας μας είναι τραγικά αμόρφωτοι υπό την έννοια, ότι αφενός δεν γνωρίζουν ακόμα και στοιχειώδη θέματα εκτός του γνωστικού τους αντικειμένου αφετέρου δεν έχουν εξασκήσει επαρκώς την κριτική τους σκέψη, ώστε να αντιλαμβάνονται τέτοιες απάτες. Είναι πανεύκολο σε ένα λαό, που έχει τόση σχέση με το διάβασμα και την εν γένει μόρφωση όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο, να περάσεις τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να το φοβίσεις και να τον κάνεις να βλέπει παντού εχθρούς. Άλλωστε, είμαστε ένα λαός με μακροχρόνια ιστορία και όλοι μας επιβουλεύονται, οπότε γιατί μια τέτοια θεωρία να μη γίνει πιστευτή από ανθρώπους χωρίς μόρφωση ;
Συν τοις άλλοις, η συχνή επανάληψη τέτοιων αποκυημάτων νοσηρής φαντασίας συντελεί στην αποτύπωσή τους στο νου του μέσου αμόρφωτου νεοέλληνα, εις τρόπον ώστε αυτός να την αντιλαμβάνεται ως αληθή και να μην μπαίνει στη διαδικασία αμφισβήτησής της. Όταν, μάλιστα, φορείς της ιδέας αυτής είναι πρόσωπα, όπως ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Λαζόπουλος, τότε γιατι να μην την ασπάζεται και μια απλή φιλόλογος; Και αφού μια φιλόλογος αποδέχεται ως αληθινή μια τέτοια δήλωση, τότε γιατί να μην την αποδεχθούν και όσοι συνέλληνες δεν έχουν ανοίξει ούτε ένα βιβλίο στη ζωή τους;
Φυσικά, υπάρχουν άρθρα αλλά και βιβλία, που κονιορτοποιούν τέτοιες απόψεις και καταδεικνύουν το μέγα ψεύδος των διακινητών τους. Αλλά σε μια χώρα δέσμια της αμορφωσιάς των κατοίκων της, ιδίως όσων θεωρούνται μορφωμένοι, αυτά είτε περνούν αδιάβαστα είτε χαρακτηρίζονται ως αναληθή και υποκινούμενα από τις ίδιες δυνάμεις, που έχουν θέσει στόχο την εκρίζωση των ηθών και εθίμων μας. Και όταν αδιαφορούν γι' αυτά τα τεκμήρια οι φερόμενοι ως πνευματικοί ταγοί μας - θυμηθείτε με πόση ευκολία άφησε ο κ. Θεοδωράκης να εννοηθεί, ότι δεν διάβασε το βιβλίο της κας. Δραγώνα "ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ" αλλά είχε όλη την όρεξη να το κατακρίνει - είναι επόμενο να αδιαφορήσουν και όσοι συμπολίτες μας τους έχουν θεοποιήσει.
Και κάπως έτσι τέτοιες θεωρίες και απόψεις όχι μόνο διαχέονται είτε στα παραδοσιακά είτε στα ηλεκτρονικά μέσα αλλά και βρίσκονται άνθρωποι πρόθυμοι να τις υπερασπιστούν μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός τους.

4 σχόλια:

Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είπε...

Ανεξάρτητα από τις ανοησίες περί Κίσσινγκερ κτλ, η κατάργηση της Ιστορίας στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου είναι επικίνδυνη, διότι θα αντικατασταθεί από εξωσχολικές παραφιλολογίες και διαστρεβλώσεις.

περιούσιος είπε...

@ Κωνσταντίνος Καντακουζηνός

Δεν έχω καμμία αντίρρηση επ' αυτού, φίλτατε. Οι αντιρρήσεις μου έχουν να κάνουν με τη λογική των οπαδών των θεωριών συνωμοσίας.

Ούννος ο Βελανιδοφάγος είπε...

Δυστυχώς έχετε απόλυτο δίκιο όσον αφορά τη μόρφωση του μέσου Νεοέλληνα. Απολύτως χαρακτηριστικές π.χ. οι υστερικές αντιδράσεις στο "1821" του Σκάι.

περιούσιος είπε...

@ Ούννος Βελανιδοφάγος

Δεν είδα τη σειρά του ΣΚΑΪ αλλά άκουσα τις υστερικές κραυγές πολλών. Τί να πω; Από φωνές σκίζουμε, από μόρφωση δεν τα βλέπω καλά.