Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Η εξάπλωση της συνωμοσιολογίας

Πολλά ακούστηκαν τις μέρες αυτές για τη συμμετοχή αστυνομικών στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων. Ήταν μια, ακόμα, επανάληψη όσων ακούγονται εδώ και καιρό, ότι πίσω από τους καδρονοφόρους κουκουλοφόρους, που καίνε και καταστρέφουν καταστήματα, κρύβονται αστυνομικοί, που προκαλούν τα επεισόδια αυτά, ώστε να εγείρουν ζήτημα αυστηρότερης αστυνόμευσης με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ατομικές μας ελευθερίες.
Σε μια εκπομπή του κ. Τζίμη Πανούση προ ημερών και με αφορμή τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από το ιστολόγιο του Niemandrose(http://downloads.city995.gr/Tzimis%20Panousis/2008.12.09%20DOYREIOS%20HXOS,%20TZIMHS%20PANOYSHS.mp3) ο δημοφιλής κωμικός ακούγεται να λέει τα παρακάτω :
"Οι εξεγερμένοι νέοι με τις μολότωφ, ακροατή μου, έχουνε στόχο τις τράπεζες, τα αστυνομικά τμήματα και τα πολυκαταστήματα. Τα μικρομάγαζα και τα αυτοκίνητα των νοικοκυραίων τα καίνε μπάτσοι κουκουλοφόροι για να μην έχει διαρροές η εκλογική πελατεία των αφεντικών τους. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Όπως ο Παπαδόπουλος έριχνε ζάχαρη στα ρεζερβουάρ των τζιπ στην παραμεθόριο, έτσι και ο Προκοπάκης ρίχνει μολότωφ στις περιουσίες των μικρομεσαίων για να τους τρομάξει και να τους πάρει με το μέρος του.Έχω εμπειρία προσωπική. Όταν έβαλα το σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού στην ελληνική σημαία, ήρθαν να με συλλάβουν στο σπίτι μου τέσσερα άγρια φρικιά με μούσια και μαλλιά μέχρι τον κώλο. Μου έδειξαν αστυνομικές ταυτότητες και μετά από καιρό αναγνώρισα δύο από αυτούς να σπάνε βιτρίνες στην Πανεπιστημίου σε διαδήλωση.Θα μου πεις τώρα ότι και οι μπάτσοι έχουνε δικαίωμα στην εξέγερση. Και θα συμφωνήσω κρατώντας τις επιφυλάξεις μου."
Πέρα από την καυστικότατη σάτιρα, η αντίληψη αυτή προβληματίζει με την ευκολία της. Κατ’ αρχάς, γνωρίζω, ότι υπάρχουν αστυνομικοί, που δεν είναι οι καλύτεροι φίλοι του κουρέα. Αλλά από πού στην ευχή τους ανεγνώρισε ο κ. Πανούσης, ότι έκαιγαν μικρομάγαζα; Διότι, εξ όσων γνωρίζω, οι ταραχοποιοί φροντίζουν πάντα να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εκτός αν τους ανεγνώρισε ο κ. Πανούσης από τα υποδήματά τους, κατά την αντίληψη εκείνων των αστυνομικών, που ανεγνώρισαν ένα, δήθεν, ταραχοποιό από τα πράσινα «σταράκια», που φορούσε.
Ναι, υπάρχουν φωτογραφίες, που δείχνουν γεροδεμένους τύπους οπλισμένους με λοστούς και καδρόνια δίπλα σε αστυνομικούς. Αρκεί, όμως, αυτό, ώστε να χαρακτηριστούν αστυνομικοί; Και ας πούμε, ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ποιος παρακολούθησε την πορεία των τύπων αυτών κατά τη διάρκεια των ταραχών, ώστε να διαπιστώσει, αν, πράγματι, κατέστρεφαν μικρομάγαζα; Κάτι δεν προσαρμόζεται στη κοινή λογική.
Έχω σταθεί κατ' επανάληψη στο γεγονός, ότι στις διαδηλώσεις των τελευταίων ετών ουδείς, εξ όσων καλούσαν τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί, δε δημιούργησε μια ομάδα περιφρούρησης, η οποία θα απομόνωνε τους ταραχοποιούς και θα απέτρεπε τα επεισόδια αυτά, με το αιτιολογικό του αυθορμητισμού των διαδηλώσεων αυτών, που δεν πρέπει να καταστέλλεται, διότι αποτελεί την αλάθητη λαϊκή οργή.
Αν, όμως, ισχύει, ότι αστυνομικοί προκάλεσαν τις φθορές σε καταστήματα μικρότερων οικονομικών συμφερόντων και αυτό, όπως ισχυρίζεται ο κ. Πανούσης, είναι γνωστό εδώ και καιρό, τότε τίθεται το εύλογο ερώτημα, γιατί δεν τους έχουν απομονώσει εδώ και καιρό οι διοργανωτές των διαδηλώσεων αυτών. Συγγνώμη αλλά δε συμμερίζομαι τα περί αυθορμητισμού στην εποχή της πληροφόρησης, όπου από 2-3 μηνύματα σε κινητά και υπολογιστές μπορούν να μαζευτούν 200, τουλάχιστον, άτομα και να διαμαρτυρηθούν για κάποιο γεγονός. Εκτός αν αναζητούμε άλλοθι, ώστε να καλύψουμε την αδυναμία ή και απροθυμία των διαδηλωτών να σταματήσουν τις ταραχές κατά τη διάρκεια μιας πορείας, χωρίς να αποκλείω το ενδεχόμενο να επιζητούνται αυτές οι φθορές, ειδικά σε μικρά καταστήματα, ώστε να αναγκαστούν οι αρμόδιοι να ασχοληθούν με ένα πρόβλημα. Διότι «μόνο έτσι καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι». Άλλως, έτσι μόνο θα πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας σε μας και θα γίνει γνωστή η αγανάκτησή μας.
Προ ημερών, στο ξεκίνημα των επεισοδίων, υπήρχαν αναρτήσεις σε διάφορα ιστολόγια, συνωμοσιολογικού περιεχομένου και ακροδεξιών αποχρώσεων, όπου υποστηριζόταν, ότι οι ταραχές αυτές εκπορεύονται από εξωθεσμικά κέντρα εκτός Ελλάδος με σκοπό την κατάρρευση της χώρας. Η "ΑΥΡΙΑΝΗ" χτες καταλόγισε στις Η.Π.Α. τα επεισόδια αυτά (δείτε roides.wordpress.com/2008/12/13/13dec08/). Ο κ. Τζίμης Πανούσης αναφέρθηκε σε μια αστυνομία, που σπάει μικρομάγαζα, για να τρομάξει τον κόσμο, ώστε να ζητήσει περισσότερη ασφάλεια, ως εάν να μην αρκούσε η καύση τραπεζών και αστυνομικών τμημάτων, για να τρομάξει ο κόσμος, χωρίς να είναι ο μόνος υποστηρικτής και διακινητής της ιδέας αυτής. Και οι δύο παραπάνω αντιλήψεις εκκινούν μεν από διαφορετικές αφετηρίες αλλά συγκροτούν από μια όψη του ίδιου νομίσματος, αυτού, που κινείται πέρα από τη λογική και αναζητεί ενόχους στη σφαίρα της εικασίας, που αναβιβάζεται σε πραγματικό γεγονός, με σκοπό να μην αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικού πρόξενους των συμβάντων αυτών αλλά και στους ίδιους τους υποστηρικτές των αντιλήψεων αυτών.
Όταν έχουμε μάθει να μην αναγνωρίζουμε τις ευθύνες μας για ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας, είναι επόμενο να καλλιεργούνται και διαδίδονται τέτοιες θεωρίες. Μόνο, που, μέχρι σήμερα, το προνόμιο της καλλιέργειας τέτοιων ιδεών το είχε η άκρα δεξιά. Τώρα το φαινόμενο αποκτά οπαδούς και άλλων αποχρώσεων. Και αυτό είναι ακόμα πιο ανησυχητικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: