Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Υπάρχουν δικαστές στην Κρήτη

Προ τριμήνου είχα σταθεί στην απόφαση - έκπληξη του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου, που είχε καταδικάσει σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή τον πρώην υπουργό, πρώην βουλευτή και άτυπο σύμβουλο του κ. Πρωθυπουργού, κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, επειδή παρότρυνε αστυνομικούς σε ψευδορκία, ώστε να απαλλαγεί πρόσωπο, που κατηγορούνταν για καλλιέργεια και εμπορία ναρκωτικών ουσιών. Και χαρακτήρισα την απόφαση αυτή σταθμό στην Ελληνική Δικαιοσύνη, επειδή ήταν από τις σπάνιες φορές, που ενεργό πολιτικά πρόσωπο καταδικαζόταν, έστω πρωτοδίκως, σε ποινή φυλάκισης για παράβαση σχετιζόμενη με την πολιτική του ιδιότητα.
Το Τριμελές Εφετείου Ηρακλείου, έπειτα από την έφεση, που άσκησε κατά της πρωτόδικης, ως άνω, αποφάσεως ο κ. Κεφαλογιάννης, τον κατεδίκασε και αυτό αλλά μείωσε την ποινή του σε πέντε μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Φυσικά, ο καταδικασθείς πρώην υπουργός, πρώην βουλευτής και πρώην σύμβουλος του κ. Πρωθυπουργού είχε φροντίσει, ώστε να συνοδεύεται από φίλους του - ψηφοφόρους, ενδεχομένως προς επηρεασμό του δικαστηριου(δεν πρωτοτυπεί ο κ. Βωβός με τους υπαλλήλους του), οι οποίοι και αποδοκίμασαν την απόφασή του. Ο ίδιος, μάλιστα, έκρινε, ότι η δίωξή του έχει πολιτικό χαρακτήρα αλλά αυτή τη φορά απέφυγε τις κορώνες περί στημενής δίκης κ.λπ.
Θεωρώ ενθαρρυντικό, ότι ένα δικαστήριο αποφάσισε, πως πρέπει να κηρυχθεί ένοχος ένας πολιτικός με ιδιαίτερη επιρροή στην περιοχή, όπου έχει την έδρα του το δικαστήριο αυτό. Αν μη τι άλλο, υπάρχουν ακόμα δικαστές στο Βερολίνο, για να θυμηθούμε τη γνωστή ρήση του μυλωνά προς το Μεγάλο Φρειδερίκο της Πρωσσίας. Και, κυρίως, δικαστές, που δεν δίστάσαν να καταδικάσουν ένα πρόσωπο με ισχυρή, ακόμα, πολιτική επίδραση στην κοινωνία της Κρήτης.
Υ.Γ. Φυσικά υπάρχει ο φόβος η υπόθεση να επιστρέψει στο Εφετείο, ύστερα από αποδοχή της πιθανής αναιρέσεως του κ. Κεφαλογιάννη ενώπιον του Αρείου Πάγου και το Εφετείο να κρίνει, ότι πρέπει να απαλλαγεί ο κ. Κεφαλογιάννης από κάθε κατηγορία. Αλλά οι δύο καταδικαστικές αποφάσεις καταδεικνύουν, ότι υπάρχουν, ακόμα, δικαστές με θάρρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: