Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Παρακολουθώντας την πορεία για τον Αλέξη

Προ ολίγων λεπτών, πέρασε η πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο κάτω από το γραφείο μου. Μπροστά τα μέλη της ΚΝΕ με ισχυρή περιφρούρηση και τα γνωστά συνθήματα, που νοιώθεις, ότι βγήκαν από το χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδος. Πιο πίσω νεολαίοι με πανώ, όπου κυριαρχούν τα συνθήματα κατά των αστυνομικών και του κράτους. Και γύρω από αυτούς ορισμένοι κουκουλοφόροι με στειλιάρια, όχι περισσότεροι από 20, τη στιγμή, που όλοι οι συμμετέχοντες στην πορεία υπερβαίνουν του 300. Κάποιοι αστυνομικοί με πολιτικά βρίσκονται στο τέλος της πορείας αυτής.

Αίφνης, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει. Η βιτρίνα του παρακείμενου υποκαταστήματος των ΕΛ.ΤΑ γίνεται σμπαράλια από τα πάσης φύσεως πτερόεντα αντικείμενα, που πετούν οι ανωτέρω κύριοι με τις κουκούλες και τα καδρόνια. Κανένας μα κανένας από τους υπολοίπους 300 διαδηλωτές δεν μπαίνει στον κόπο να τους σταματήσει. Κάποιος κουκουλοφόρος εκτοξεύει μια μολότοφ εντός του χώρου των ΕΛ.ΤΑ., η οποία, ευτυχώς, δεν προκαλεί κάποια ζημία. Πιο πίσω, 4-5 κουκουλοφόροι με καδρόνια προσπαθούν να σπάσουν τη βιτρίνα ενός καταστήματος της WIND, πλην μάταια. Πιο πίσω τους, οι παραπάνω αστυνομικοί με τα πολιτικά δεν κάνουν τίποτα, απολύτως, , ώστε να σταματήσουν αυτούς του ελαχίστους βανδάλους, οι οποίοι αμαυρώνουν μια ειρηνική, σε γενικές γραμμές, πορεία. Είπαμε, η ΕΛ.ΑΣ. είναι φτιαγμένη κατ' εικόνα και ομοίωση μιας κοινωνίας, η οποία όχι μόνο ανέχεται αλλά σιωπηρά επικροτεί τις παντός είδους παρανομίες.

Το χειρότερο, όμως, είναι, ότι καμμία μα καμμία επέμβαση εκ μέρους των λοιπών διαδηλωτών δεν λαμβάνει χώρα. Ελάχιστοι εξ αυτών αποφασίζουν να ελέγξουν τους καταστροφείς του υποκαταστήματος των ΕΛ.ΤΑ. και ενώ ήδη έχει γίνει μεγάλη ζημία ο δε νεαρός, που εκτόξευσε τη μολότοφ, αποχωρεί από το χώρο χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Η ΚΝΕ μοιάζει να ενδιαφέρεται, μην, τυχόν, παρεκτραπούν μόνο οι δικοί της και αγνοεί επιδεικτικά τους άλλους, για τους οποίους κάθε σχόλιο περιττεύει.

Δεν είμαι αντίθετος με κανενός είδους πορείες και εκδηλώσεις μνήμης. Και είναι σημαντικό, ότι ένα κομμάτι των νέων μας, πολύ μικρό, είναι αλήθεια, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, επιμένει να θυμάται ένα νεαρό παιδί, που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας, όπως δείχνουν τα πράγματα. Με ενοχλεί βαθύτατα, όμως, η αφορμή, που βρίσκουν ελάχιστα άτομα με παραβατική συμπεριφορά, ώστε να προβούν σε πάσης φύσεως βανδαλισμούς. Και ακόμα περισσότερο με ενοχλεί η απάθεια των συνδιαδηλωτών τους, οι οποίοι όχι μόνο δεν ενοχλούνται από τις φθορές αυτές αλλά δείχνουν να τις επιζητούν, ώστε να ακουστεί η διαμαρτυρία τους στα Μ.Μ.Ε. Μόνο, που έτσι παίζουν το παιχνίδι των Μ.Μ.Ε., τα οποία, κατά τα άλλα, βδελύσσονται. Και, έτσι, περνάει σε δεύτερη μοίρα η μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Υποστηρίχθηκε, ότι η περιφρούρηση των πορειών αυτών είναι αντίθετη με τις αρχές της ελεύθερης έκφρασης και διατύπωσης μιας διαμαρτυρίας. Μόνο, που η απουσία ψυχραιμίας εκείνης της μειοψηφίας, η οποία εκμεταλλεύεται ακριβώς αυτές τις περιστάσεις, ώστε να εκδηλώσει την απολιτική καταστροφομανία της, καθιστά άκρως απαραίτητες τις περιφρουρήσεις, ώστε να αποφεύγονται τα πάσης φύσεως έκτροπα. Συν τοις άλλοις, καθιστά συνυπεύθυνους και όσους επέλεξαν όχι μόνο να μην περιφρουρήσουν τη διαδήλωση αυτή αλλά και να επιτρέψουν σε οπλισμένους κρανοφόρους και κουκουλοφόρους, πρόσωπα, δηλαδή, με δυνάμει παραβατική συμπεριφορά, να συμμετάσχουν ανέλεγκτοι σε αυτή.

Ξέρω, θα ακουστεί και πάλι το επιχείρημα, ότι οι κουκουλοφόροι, που προκαλούν τις φθορές αυτές, είναι αστυνομικοί, οι οποίοι επιδιώκουν να αμαυρώσουν το νόημα της διαμαρτυρίας αυτής. Κατ' αρχάς, οι εν λόγω ταραξίες, όποιοι και αν είναι, αποτελούν μετά βίας το 8% της κάθε πορείας. Το υπόλοιπο 92% τους επιτρέπει κατ' επανάληψη να προβούν στις πάσης φύσεως φθορές και μετά ωρύεται, ότι δεν μπορούμε να σπιλώνουμε μια διαδήλωση εξαιτίας ελαχίστων προσώπων. Αυτό υποδηλώνει μια συνενοχή άλλως μια ανοχή ανεπίτρεπτη για πολιτικά όντα. Μια σωστή περιφρούρηση θα απέτρεπε αυτούς τους κυρίους από το να επιτελέσουν το θεάρεστο έργο τους. Αλλά δεν την είδα.

Σε παράλληλη εικόνα, το "ΜΕΓΚΑ ΤΣΑΝΝΕΛ" σχεδόν πανηγύριζε, που τα επεισόδια φέτος είναι λιγότερα απ' ό,τι πέρσυ. Λέτε να γίνομαι κακός, που αντιλαμβάνομαι τον υπαινιγμό του εν λόγω καναλιού, ότι φέτος με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία έγιναν λιγότερα έκτροπα; Ότι και αν είναι, πάντως, με κάνει να αισθάνομαι ακόμα πιο απαίσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: