Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Καθόλου τιμητική εικόνα

Δέχομαι, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος απέχει αρκετά από τον προκάτοχό του, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. Ούτε τον αρρωστημένο έρωτα με τα Μ.Μ.Ε. έχει ούτε τον άκομψο και εμπρηστικό λόγο εκφέρει. Διαθέτει περισσότερη μόρφωση και το ταμπεραμέντο του είναι σαφώς πιο ήπιο. Η συκοφαντική εκστρατεία, που είχε εξαπολύσει εναντίον του ο προκάτοχός του, τον είχε καταστήσει συμπαθή στα μάτια του κόσμου. Και όλοι περίμεναν, ότι ο ιεράρχης, που δεν είχε τεθεί αρνητικά στο ενδεχόμενο του χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, θα παρουσίαζε ένα περισσοτερο προοδευτικό πρόσωπο.
Η πρόσφατη, όμως, εικόνα του στο υπουργικό συμβούλιο πλάι, μάλιστα, στον κ. Πρωθυπουργό ήταν ακριβώς ό,τι δεν θα περιμένε κανείς να δει από ένα προοδευτικό ιεράρχη. Απλά θλίψη προκαλεί αυτό το θέαμα, αφού αναιρεί ό,τι προοδευτικό πρέσβευαν οι δύο πρωταγωνιστές αυτής της εικόνας. Και αν από ένα πολιτικό αναμένει κανείς τέτοιες ενέργειες, αφού το χρηστεπώνυμο πλήθος υπόσχεται μπόλικα ψηφαλάκια, από ένα ιεράρχη, που έδειχνε διαφορετικό πρόσωπο, αυτό δεν ήταν και τόσο αναμενόμενο.
Ίσως, τελικά, δόθηκε μεγάλη σημασία στην εικόνα, που παρουσίαζε προς τα έξω ο νέος Αρχιεπίσκοπος και, έτσι, πέρασε σε δεύτερη μοίρα η ουσία. Ναι μεν το μπρούτο και συχνά ελάχιστα πολιτισμένο ύφος του μακαρίτη Χριστόδουλου δεν επαναλήφθηκε αλλά η ουσία παραμένει, δυστυχώς, σε πολλά ουσιώδη σημεία η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: