Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Βιβλία : "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΣΦΗΓΚΑΣ", του Στιγκ Λάρσον

Η Λίσμπετ Σαλάντερ έχει επιζήσει της δολοφονικής απόπειρας σε βάρος της αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά από κατηγορίες, που στόχο έχουν να την εξολοθρεύσουν. Οι παλιοί εχθροί της είναι αποφασισμένοι να της κλείσουν δια παντός το στόμα. Αλλά η Λίσμπετ δεν θα καθήσει με σταυρωμένα χέρια. Με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Μίκαελ Μπλούμκβιστ θα αντεπιτεθεί.
Το τελευταιο μέρος της τριλογίας του Στιγκ Λάρσον "ΜΙΛΛΕΝΙΟΥΜ" είναι, ίσως, και το πιο συναρπαστικό. "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΣΦΗΓΚΑΣ" (Εκδόσεις Ψυχογιός) είναι η εκδίκηση του μοναχικού, μικροκαμωμένου, ταλαιπωρημένου και ειδικού στους υπολογιστές κοριτσιού ενάντια σε ένα απάνθρωπο σύστημα, που προσπάθησε να την καταστρέψει. Χωρίς να αποτελεί καθαυτό αστυνομικό μυθιστόρημα, όπως τα δύο προηγούμενα βιβλία της σειράς, κρατάει τον αναγνώστη σε ένταση, αφού η προετοιμασία των δύο πλευρών για την τελική μάχη δίδεται με λεπτομέρεια και πειστικότητα.
Για μια, ακόμα, φορά, ο συγγραφέας καταπιάνεται με την ανάδειξη ορισμένων θεμάτων, που αποτελούν την πίσω αυλή του σουηδικού θαύματος. Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών της Σουηδίας, όπως διαμορφώθηκε από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου έως και τις μέρες μας, η περιθωριοποίηση των νέων, η δυσλειτουργία της αστυνομίας και των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και ο ρόλος του Τύπου στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης περνούν από το μικροσκόπιο του συγγραφέα και στηλιτεύονται.
Η Λίσμπετ Σαλάντερ αποτελεί ένα από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες της σύγχρονης λογοτεχνίας. Από περιθωριακό, αντικοινωνικό, εχθρικό και ταλαιπωρημένο από τις υπηρεσίες, που είχαν αναλάβει την ανατροφή της, κορίτσι, η Λίσμπετ ανορθώνει το ανάστημά της κόντρα στις αντιξοότητες, που απειλούν να τη συντρίψουν, και καταδεικνύει, ότι ακόμα και ο πιο ταπεινωμένος και κυνηγημένος άνθρωπος μπορεί να ανατρέψει το πεπρωμένο του, αν πιστέψει στις δυνάμεις του. Το τέλος του βιβλίου τη βρίσκει να κάνει τη σημαντικότερη, ίσως, παραχώρηση στις αρχές της, ήτοι να ξανοίγεται περισσότερο στους ανθρώπους, πεπεισμένη, ότι δεν είναι όλος ο κόσμος κακός. Και αυτό είναι, ίσως, το σημαντικότερο μήνυμα ,που ο μακαρίτης Στιγκ Λάρσον θέλησε να περάσει στους αναγνώστες του.
Και με αυτό τον αισιόδοξο τρόπο κλείνει μια άκρως ενδιαφέρουσα τριλογία, που απέκτησε, τελικά, αρκετούς θαυμαστές και στη χώρα μας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λίζμπετ, σούπερ!
Λογοτεχνία όχι ακριβώς, αλλά πολύ ενδιαφέροντα βιβλία -πλην του χαρακτήρα της Λίζμπετ- από την άποψη των αποκαλύψεων. Κρίμα που πέθανε ο συγγραφέας.
Πρόβλημα: ο τόμοs ειναι τούβλο. Τον σκεφτόμουνα για τις διακοπές (όσες κάνω!), αλλά πού να το κουβαλάς όλο αυτό; να τι καλό εχουν τα ebook!

περιούσιος είπε...

@ niovilyri

Ναι, πράγματι, η τριλογία έχει αρκετό ενδιαφέρον αλλά απέχει από το να χαρακτηριστεί ως λογοτεχνία αξιώσεων. Ως ψυχαγωγικό μέσο αξίζει, έστω και αν τη βρήκα λιγάκι υπερτιμημένη. Αλλά η ψυχαγωγία δεν ειναι ο κυριότερος σκοπός της λογοτεχνίας ή έστω ένας από τους πιο σημαντικούς;
Τώρα για τις διακοπές, είναι μια τριλογία, που άνετα διαβάζεται και σε παραλία. Το έκανα πέρσυ και άξιζε τον κόπο. Το μέγεθος ίσως σε ταλαιπωρήσει λιγάκι αλλά πρόκειται για βιβλία, που διαβάζονται χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό, επομένως διαβάζονται και μέσα στη βαβούρα των ελληνικών παραλιών.