Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Μια σκληρή αλλά δίκαιη απόφαση

Την εποχή, που δολοφονήθηκε ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος, μια σκέψη, που πέρασε από το μυαλό πολλών, ήταν μήπως το Δικαστήριο έκρινε μεν ένοχο τον ειδικό φρουρό, που κατηγορούνταν για την παραπάνω πράξη, αλλά του αναγνώριζε ελαφρυντικά. Το παρελθόν της ελληνικής δικαιοσύνης είναι γεμάτο από τέτοιες περιπτώσεις, έστω και αν στο τέλος αποδείχθηκε, ότι δεν ήταν και εντελώς αβάσιμη η αναγνώριση ελαφρυντικών σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές.
Σήμερα η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφίσσης δεν πρέπει να άφησε κανένα απογοητευμένο. Ο κ. Κορκωνέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο και ο συγκατηγορούμενός του κ. Σαραλιώτης σε κάθειρξη 10 ετών για απλή συνέργεια στην παραπάνω πράξη. Αμφότεροι πήραν την άγουσα για τις φυλακές, ενώ ένα κλίμα ικανοποίησης επικράτησε στο ακροατήριο του Δικαστηρίου αυτού.
Νομίζω, ότι είναι μια από τις ελάχιστες αποφάσεις, που αφήνουν την πλειονότητα του κόσμου ικανοποιημένη, ότι απονεμήθηκε δικαιοσύνη. Όσο και αν είναι παράτολμο να σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις, όταν αγνοούμε τα πραγματικά περιστατικά, στα οποία βασίστηκαν, εντούτοις μικρή αμφιβολία υπήρχε, ότι οι δύο παραπάνω κατηγορούμενοι βαρύνονταν με τις πράξεις, που τελικά του αποδόθηκαν. Και όσο και αν είναι απάνθρωπο να ευχόμαστε να καταδικαστεί κάποιος συνάνθρωπός μας - γιατί και ο κ. Κορκωνέας είναι συνάνθρωπός μας -, στο τέλος επικράτησε ένα συναίσθημα, ότι αυτή τη φορά η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ως προς τον Σαραλιώτη, τι είδους δουλειά έκανε η δικαιοσύνη; Και ποιου νομικού το αίσθημα δικαιοσύνης ικανοποιήθηκε;

Για την ενεργό παρουσία ως ψυχική συνέργεια, βλ. Βαθιώτη, Παρατηρήσεις υπό την ΑΠ 2130/2007, ΠοινΧρ ΝΗ/873, με περαιτέρω παραπομπές.

Αθ. Αναγνωστόπουλος

περιούσιος είπε...

Αθ. Αναγνωστόπουλε

Και εγώ πιστεύω, ότι ως προς τον κ. Σαραλιώτη η ποινή θα πέσει στο Μ.Ο.Ε., αν και δεν γνωρίζω τα ακριβή στοιχεία της δικογραφίας σε ό,τι αφορά αυτόν.

Ανώνυμος είπε...

Είχε βάλει λέει το χέρι στο πιστόλι, που ήταν στην θήκη στην μέση του, και αυτό έδειχνε την ετοιμότητά του να επεμβή και κάτι τέτοια. Από πού προκύπτει ότι γνώριζε ότι ο Κορκονέας θα δολοφονούσε δι' εποστρακισμού, όπως δέχθηκε το ΜΟΔ, άδηλον.

Αθ. Αναγνωστόπουλος

περιούσιος είπε...

@ Αθ. Αναγνωστόπουλε

Τί να σου πω; Αν γράφει κάτι τέτοιο στο σκεπτικό της η απόφαση του Μ.Ο.Δ. Άμφισσας, τότε είναι πολύ πιθανό η ποινή του κ. Σαραλιώτη να πέσει στο Μ.Ο.Ε.
Εκτός αν άκουσε τον κ. Κορκωνέα να εκστομίζει απειλές κατά του 15χρονου και έκρινε από εκεί το Μ.Ο.Δ., ότι γνώριζε την πρόθεσή του να σκοτώσει. Παίζει και αυτό.