Έχω πάψει να πιστεύω στο δίκαιο των καταληψιών μαθητών εδώ και καιρό.
Όσο και αν αναγνωρίζω τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, εντούτοις δεν μπορώ να αντιληφθώ, πως μια κατάληψη συνδέεται με το Μνημόνιο και με ποια λογική θα λυθούν τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης με μια κατάληψη πολλώ δε μάλλον με ποια λογική πιστεύουν κάποιοι μαθητές, ότι με την κατάληψη του σχολείου τους θα καταργηθεί το Μνημόνιο. Επίσης, δεν πείθομαι, ότι οι μαθητές αυθόρμητα αποφάσισαν να καταλάβουν τα σχολεία τους. Το λεξιλόγιο των ανακοινώσεών τους όζει ξένης χειρός από χιλιόμετρα μακρυά. Η αντίληψη, ότι με μια κατάληψη θα λυθούν ή έστω θα αναδειχθούν τα πρόβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης δεν είναι απαραίτητα εσφαλμένη, πλην, όμως, είναι άστοχη, αφού και οι πέτρες, πλέον, γνωρίζουν, ότι με μια κατάληψη το μόνο, που επιτυγχάνεται, είναι η απώλεια διδακτικών ωρών και η διαφήμιση των απανταχού ανατροπέων, οι οποίοι στερούνται λύσεων και εν γένει προτάσεων για τη δημόσια εκπαίδευση.
Το μόνο, που μπορώ να δεχθώ, είναι, ότι το δημόσιο σχολείο ελάχιστα εμπνέει, πλέον, τους μαθητές, οι οποίοι αναζητούν αφορμή να γλυτώσουν τα μαθήματα. Αλλά με τις καταλήψεις δεν πρόκειται να καταστεί το σχολείο ελκυστικότερο. Αυτό, όμως, οφείλουν να το κατανοήσουν οι μαθητές πρώτοι και καλύτεροι.
4 σχόλια:
Βασική απορία: γίνονται ακόμα καταλήψεις; (αλλά τι λέω, Χριστούγεννα πλησιάζουν!)
Ενθυμούμαι καταλήψεις με αιτήματα (μεταξύ άλλων, βεβαίως) την ποσότητα του τυριού εις τα σάντουιτς. Επομένως γιατί όχι και το Μνημόνιον;
Επίσης ενθυμούμαι ψηφίσματα γενικών συνελεύσεων (λέμε τώρα...) πανεπιστημιακών τμημάτων για θέματα εκπαιδευτικά κτλ. που κατέληγαν με φράσεις όπως: "Έξω το ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν. Κάτω ο διεθνής ιμπεριαλισμός".
@ Konstantinos Kantakouzinos
Υπάρχουν και πιο γραφικά αιτήματα, όπως το σχήμα της τυρόπιτας, να φύγει το "Λήμνος" από τον Περσικό Κόλπο (στις μαθητικές καταλήψεις του 1991, εποχή του Πολέμου στον Περσικό Κόλπο), να υποστηρίξουμε τους Σαντινίστας(το μακρυνό '80)και άλλα πολλά. Όρεξη να 'χει κανείς να μην κάνει μάθημα και να μην εργάζεται και αφορμές βρίσκει. Όσο για τον τρόπο λήψεως των αποφάσεων αυτών, αρκεί να σταθείτε σε όσα είχε πει πριν από ένα χρόνο ο τότε βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Περικλής Κοροβέσης, ο οποίος είχε ευθέως αμφισβητήσει τη νομιμότητα των αποφάσεων περί καταλήψεων σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια.
Αντι για σχόλιο: http://www.youtube.com/watch?v=lomet-pVeUA
....................
@ Rodia
"Όταν βγουν οι νεολαίοι και οι ομάδες, που δεν ποδηγετούνται, τότε να αρχίσουμε να ανησυχούμε". Ενδιαφέρουσα άποψη αλλά αυτές οι ομάδες εμφανίζονται, όπως γνωρίζεις, την εποχή, που πλησιάζει η επέτειος από το φόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Όλο τον υπόλοιπο καιρό αναζητούνται και σίγουρα την περίοδο των Χριστουγέννων επιστρέφουν στην οικογενειακή θαλπωρή. Χώρια που δεν πιστεύω σε μη ποδηγετούμενες ομάδες. Χώρια που η εν λόγω δημοσιογράφος κινδυνολογεί λιγάκι, αφού ξέρει, ότι η δήλωσή της μπορεί να πουλήσει. Χώρια που και πάλι, όσα επεισόδια και αν γινουν, τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης δεν θα λυθούν.
Δημοσίευση σχολίου