Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Αυτοί, που δεν αναλώνονται σε γκρίνιες

Είμαι σίγουρος, ότι θα τους δω και σε αυτές τις εκλογές. Μιλάω για τους ηλικιωμένους εκείνους κυρίους και κυρίες, που φορώντας τα κυριακάτικά τους, όπως τα έλεγαν οι άνθρωποι της γενιάς τους, θα κατέβουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα πρόθυμα και αγόγγυστα, θα σταθούν αδιαμαρτύρητα κάτω από τον καυτό, όπως δείχνουν τα πράγματα, ήλιο, περιμένοντας να ψηφίσουν, θα χαρίσουν ένα ζεστό χαμόγελο ή έστω μια ευγενική και ανεπιτήδευτη καλημέρα στους παρευρισκόμενους στο εκλογικό τμήμα, θα ψηφίσουν και θα αποχωρήσουν. Κανένας δεν τους υποχρεώνει να ψηφίσουν σ' αυτές τις εκλογές, που φαντάζομαι ότι ακόμα και τώρα, μετά από 28 χρόνια, αφ' όταν διεξήχθησαν για πρώτη φορά ευρωεκλογές στην Ελλάδα, φαντάζουν ως κάτι άγνωστο σε αυτούς. Και, όμως, θα έλθουν να ψηφίσουν.
Ξέρω, θα πείτε, ότι ένα αταβιστικό ένστικτο τους ωθεί να ψηφίσουν, επειδή είτε συνήθισαν όλ' αυτά τα χρόνια να κατεβαίνουν να ψηφίσουν είτε δεν έχουν ίσως την παιδεία να αντιληφθούν, ότι με τις εκλογές τίποτα δεν θα αλλάξει ή βρίσκουν, ότι οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουν από τη συχνά αναπόφευκτη μοναξιά της τρίτης ηλικίας. Και πιθανότατα η προσκόλληση σε κάποια κόμμα, φαινόμενο συχνό, όσο ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας, να αποτελεί ένα, ακόμα, λόγο, που τους σπρώχνει στα εκλογικά κέντρα καλοκαιριάτικα.
Και, όμως, τους προτιμώ από τους περιστασιακούς σκεπτικιστές, που έχουν κατακλύσει το σύμπαν και ολοφύρονται για τη ματαιότητα της ψηφοφορίας και την ,εντεύθεν, αδυναμία της να αλλάξει τα πράγματα. Διότι όποια και αν είναι η πολιτική ή κομματική τοποθέτηση αυτών των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, δεν παύει να αποτελεί έκφραση του δικαιώματος του εκλέγειν, του σημαντικότερου ίσως δικαιώματος, που προσφέρει ένα δημοκρατικό πολίτευμα στους πολίτες του, το οποίο, αν ασκηθεί με σύνεση και γνώση, μπορεί να διαμορφώσει καταστάσεις ικανές να αλλάξουν πολλά στραβά και ανάποδα του τόπου μας - και από αυτά, δόξα να 'χει ο Γιαραμπής, έχει μπόλικα η Ελλάδα μας. Και γι' αυτά τα στραβά φωνάζουμε, μέχρι να κλείσουν τα λαρύγγια μας ή να πιαστούν τα χέρια μας γράφοντας οπουδήποτε αλλά, όταν έλθει η ευκαιρία να τα αλλάξουμε, τότε μας πιάνει ο υποτιθέμενος σκεπτικισμός και θυμόμαστε τα εύπεπτα και απολιτικά τσιτάτα, τύπου "αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, θα ήταν παράνομες" και λοιπά συμπαρομαρτούντα και σπεύδουμε στις παραλίες ή απλά απέχουμε. Τι κρίμα, που το ίδιο συναίσθημα δεν μας καταλαμβάνει σε πιο τακτική βάση, ώστε να αλλάξουμε κάποια πράγματα στην καθημερινότητά μας, παρά αρκείται εκεί ακριβώς, που θα μπορούσαν να αλλάξουν καταστάσεις.
Γι' αυτό και μου αρέσουν εκείνοι οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας, επειδή σπεύδουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, χωρίς να αναλώνονται σε λόγια του αέρα, που το μόνο, που δεν πετυχαίνουν, είναι να αλλάξουν κάτι. Και αν οι άνθρωποι αυτοί της τρίτης ηλικίας δεν έχουν, σε αρκετές περιπτώσεις, την παιδεία, αφού έζησαν σε άλλες εποχές να σταθμίσουν τις συνέπειες της πολιτικής ή κομματικής προτιμήσεώς τους, θα περίμενα από ανθρώπους της δικής μου γενιάς, που και πρόσβαση στην ενημέρωση έχουν και καλύτερη, έστω θεωρητικά, κρίση διαθέτουν, να χάσουν ένα μπάνιο, ώστε κάποιοι βολεμένοι με τη δική μας αδιαφορία κυβερνώντες να χάσουν τον ύπνο τους.

4 σχόλια:

Pellegrina είπε...

ανυπέρβλητη επί τούτου η ρήση πιτσιρίκου (βλέπε): δεν θα ψηφίσω, γιατί ...δεν θέλω να επηρεάσω το εκλογικό αποτέλεσμα!

η εργασία σου στο προηγούμενο ποστ μπορέι και να μείνει στην ιστορία του ελληνικού μπλόγκινγκ, ως βιβλιογρασφική αναφορά!

καλή ψήφο!

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Κοίτα, θεωρώ τη μη ψήφο ως αποδοχή του υπάρχοντος καθεστώτος, όσο και αν εκτιμώ αυτό το καλαμπούρι του Πιτσιρίκου. Γι' αυτό και, όπως καταλαβαίνεις, είμαι υπέρ της ψήφου στις ευρωεκλογές και στις κάθε είδους εκλογές.
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αναφορικά με την προηγούμενη ανάρτησή μου, αν και φαντάζομαι, ότι θα υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες ιστολόγοι, που θα έχουν γράψει κάτι ανάλογο.
Καλή ψήφο και σε σένα, εγώ μόλις παρέδωσα όλο το εκλογικό υλικό από το εκλογικό τμήμα μου και πάω να χαζέψω στην τηλεόραση τα αποτελέσματα, έτσι για χαλάρωση.

Pellegrina είπε...

ειρωνικα το λέει βεβαια!

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Έτσι το εννόησα και εγώ.