Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Τα μεθεόρτια των ευρωεκλογών

Το πέρας των ευρωεκλογών του 2009 είναι γεγονός και τα αποτελέσματά τους έχουν αρχίσει να γινονται αντικείμενο σχολιασμού, κυρίως λόγω της μεγάλης αποχής, που έφτασε κοντά στο 50%, πράγμα αρκετά ασυνήθιστο για ένα λαό, που συνήθιζε να κατέρχεται στις κάλπες, αφήνοντας πίσω του τη γκρίνια και τις διαπιστώσεις περί ανικάνων και διεφθαρμένων πολιτικών, μέχρι να εξέλθει από το εκλογικό τμήμα.
Ορισμένα προσωπικά συμπεράσματα για το εκλογικό αποτέλεσμα :
ΑΠΟΧΗ : Είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών αυτών, αφού άγγιξε το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα 50%, αποδεικνύοντας, το μέγεθος της δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος. Εντάξει, έφταιξε και ο καλός καιρός και η αργία του Αγίου Πνεύματος, που οδήγησε αρκετό κόσμο στις παραλίες και την απροθυμία να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αλλά και πάλι το ποσοστο της αποχής είναι πολύ ψηλό, σημάδι, ότι τα μηνύματα από την αποχή των εθνικών εκλογών του 2007 δεν έγιναν αντιληπτά από τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Ή έγιναν αντιληπτά αλλά καταχωρίστηκαν στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Πάντως, εξακολουθώ να πιστεύω, ότι η αποχή μπορεί να μην ενίσχυσε τα δυό μεγάλα κόμματα αλλά δεν αποτελεί λύση στην ανατροπή του κατεστημένου.
ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Κατήγαγε σπουδαία νίκη αλλά χωρίς να εισπράξει προς όφελός του τη δυσαρέσκεια του κόσμου προς τη Ν.Δ., τουλάχιστον στο μέτρο, που υπολόγιζε, και τούτο φάνηκε από τη συγκρατημένη εμφάνιση του προέδρου του το βράδυ της 7ης Ιουνίου, στην τηλεόραση. Κανένας δεν αμφισβητεί, ότι η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στο κυβερνόν κόμμα έδωσε την πρωτοπορία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά η επόμενη των ευροεκλογών ημέρα είναι άκρως κρίσιμη για την πορεία του, αφού θα κληθεί να αποδείξει, ότι δικαίως βρίσκεται στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Εκτός αν έχει καταληφθεί από τη νόσο του ώριμου φρούτου, ήτοι της πεποίθησης, ότι η εξουσία πέφτει σιγά-σιγά στα χέρια του και απλά αυτό έχει απλώσει τα χέρια του για να την πιάσει.
Ν.Δ.: Ηττήθηκε αλλά χωρίς να συντριβεί. Θλιβερό θέαμα αποτελούσαν ορισμένοι βουλευτές της, οι οποίοι περιφέρονταν στα κανάλια διαλαλώντας, ότι έχασαν αλλά δε συνετρίβησαν, απόδειξη, ότι το μήνυμα του εκλογικού σώματος δεν έγινε αντιληπτό από πολλούς. Ο χρόνος θα δείξει, αν θα σηκώσει ψηλά να μανίκια και θα φροντίσει, ώστε να εκμεταλλευτεί τόσο την πλεονεκτική θέση του ως κυβερνόν κόμμα όσο και να προβάλει την ουσιαστική αδυναμία πολιτικού προγράμματος του βασικού του αντιπάλου.
Κ.Κ.Ε.: Αύξησε ελαφρώς τη δύναμή του αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε τη διαρροή ψηφοφόρων από τα δύο μεγάλα κόμματα, ίσως επειδή ο μονοκόμματος και διαχρονικά επαναλαμβανόμενος λόγος του δε συγκινεί στο βαθμό, που θα ήθελε.
ΛΑ.Ο.Σ.: Για μένα είναι ο μεγάλος κερδισμένος των ευροεκλογών. Σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, αποδεικνύοντας ,ότι στους χαλεπούς καιρούς ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων προσεγγίζει τα ακροδεξιά κόμματα, πράγμα, το οποίο, άλλωστε, φάνηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εκμεταλλεύτηκε την ξενοφοβία και την εν γένει ανασφάλεια του κόσμου, χάρη σε μια εμπρηστική πολιτική, στην οποία κυριαρχούσαν οι ατάκες του αρχηγού του, κ. Καρατζαφέρη, σημάδι, ότι αφενός απουσιάζει ένα ικανό πολιτικό πρόγραμμα αφετέρου η σχέση του κόμματος με τον ορθό λόγο και τα σωστά ελληνικά παραμένει δυσλειτουργική. Πάντως, το αποτέλεσμα των ευροεκλογών του δίνει σημαντική ώθηση αλλά και τη δυνατότητα να αφήσει πίσω του τις φήμες περί διασπάθισης της περιουσίας του κόμματος από τον ίδιο τον πρόεδρό του αλλά και τις ηχηρές αποχωρήσεις στελεχών του.
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πέρσυ τέτοια εποχή, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συγκέντρωνε ποσοστά έως και 16% στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές το ποσοστό του έπεσε στο 1/4 σε σχέση με πέρσυ. Ίσως είναι ο μεγάλος χαμένος των ευροεκλογών, αφού η δυσαρέσκεια του κόσμου για την ακτιβιστική ρητορεία του και την απουσία ουσιαστικής πολιτικής του, η οποία υπήρχε αλλά δεν προβλήθηκε στο μέτρο του δυνατού, ήταν ολοφάνερη. Πλήρωσε, επίσης, την αλαζονική στάση του την εποχή, που είχε εκτιναχτεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αλλά και την υποφώσκουσα κόντρα ανάμεσα στην παλαιά γενιά του κόμματος (Μπανιάς, Κουβέλης κ.λπ.) και τη νέα γενιά, όπως αυτή εκπροσωπείται από τον πρόεδρό του, κ. Αλέξη Τσίπρα.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Μετά το ΛΑ.Ο.Σ. είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των ευροεκλογών. Οι κοπιώδεις προσπάθειές τους καρποφόρησαν και η εκλογή του πρώτου του ευρωβουλευτή, κ. Μιχάλη Τρεμόπουλου, είναι γεγονός. Η λάσπη και τα εν γένει χτυπήματα των λοιπών κομμάτων φαίνεται ότι τους πείσμωσαν να συνεχίσουν ακάθεκτοι αλλά έπεισαν και αρκετούς νέους ψηφοφόρους να στηρίξουν ένα κόμμα, το οποίο δεν είχε στο παρελθόν συμμετοχή στη νομή της εξουσίας ούτε καν παρουσία στη Βουλή και, εκ του λόγου αυτού, έδινε τα εχέγγυα για καθαρούς και αδιάφθορους χαρακτήρες. Το πρόβλημα είναι, ότι θα πρέπει τώρα να προβάλει τις θέσεις του και σε άλλους τομείς της πολιτικής. Και, μάλιστα, θέσεις, που θα αποτελούν προϊόν συλλογικής κομματικής εργασίας και όχι προσωπικές απόψεις. Α, και οπωσδήποτε να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τους δυσαρεστημένους Οικολόγους (Νάνο Βαλαωρίτη κ.λπ.).
ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ : 7,40% και 0,46% συγκέντρωσαν ο ΛΑ.Ο.Σ. και η Χρυσή Αυγή, αντίστοιχα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό, που συγκέντρωσε ποτέ η ακροδεξιά, μετά τη Μεταπολίτευση. Αποτελεί τη σκληρή απόδειξη, ότι σε δύσκολους οικονομικά καιρούς οι ανασφαλείς πολίτες στρέφονται όχι πια στα κόμματα της αριστεράς αλλά στην ακροδεξιά. Ο ολοένα αυξανόμενος όγκος των μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια στο παλαιό Εφετείο Αθηνών σε βάρος μεταναστών μαζί με την αυξανόμενη ανεργία, την οποία η άκρα δεξιά συνηθίζει να αποδίδει στους ξένους, "που μας κλέβουν τις δουλειές", αποτέλεσαν τα καλύτερα δολώματα για ένα ανασφαλές, ξενόφοβο και με σοβαρά οικονομικά προβλήματα εκλογικό σώμα. Ίσως θα πρέπει επιτέλους να αρχίσει να ανησυχεί η πολιτεία.
ΔΡΑΣΗ : Απέσπασε 0,76% στις ευρωεκλογές και θα μπορούσε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα, αν είχε τη δυνατότητα να προβάλει τα τηλεοπτικά της μηνύματα. Σίγουρα θα μας απασχολήσει στις επόμενες εκλογές, αφού διαθέτει το απαραίτητο πολιτικό πρόγραμμα για να προσελκύσει ψηφοφόρους. Μεγάλο της πλεονέκτημα είναι η παρουσία πολιτικών, όπως ο Στέφανος Μάνος, ο Βασίλειος Κοντογιαννόπουλος και ο Γιάννης Μπουτάρης, που και πολιτική εμπειρία διαθέτουν και πολιτική κατάρτιση, ενώ φημίζονται για την ευθεία προβολή των θέσεών τους χωρίς υπεκφυγές και δισταγμούς. Μεγάλο μειονέκτημα είναι πάλι η παρουσία πολιτικών, όπως ο Στέφανος Μάνος, που έχουν στο ενεργητικό τους ήδη ένα αποτυχημένο πολιτικό εγχείρημα, τους περιβόητους "ΤΑΥΡΟΥΣ" αλλά και αμφιλεγόμενη θητεία σε άλλα κόμματα, πράγμα επιλήψιμο στην πολιτική ζωή της Ελλάδος. Αλλά δράση δεν είναι μόνο ο Στέφανος Μάνος και με πολλή προσπάθεια δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να τους δούμε και στη Βουλή.
ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ : Σηκώνει πολλή κουβέντα το 1,26%, που απέσπασαν στις ευρωεκλογές. Μάλιστα, σε κάποιους νομούς ήταν και τρίτο ή τέταρτο κόμμα. Πρόκειται για μια χαμηλών τόνων πολιτική κίνηση ή μήπως ορισμένοι απογοητευμένοι ψηφοφόροι, 64,782, για την ακρίβεια, το έριξαν στο χαβαλέ, εκφράζοντας την απαξίωσή τους για την πολιτική;
ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ : Βασίλειος Λεβέντης και Δημοσθένης Βεργής αποτελούν, άθελά τους ή εσκεμμένα, τους συνεχιστές μιας πολιτικής παράδοσης της χώρας μας, που θέλει πρόσωπα με γραφικό παρουσιαστικό και αναλόγου βαρύτητας απόψεις να κατέρχονται σε εκλογές και, ενίοτε, να αποσπούν διόλου ευκαταφρόνητα ποσοστά, αν και περισσότερο το συνολικό ύφος παρά οι καθαυτές απόψεις του κ. Λεβέντη ευθύνονται για την κατάταξή του σε αυτή την πολιτική συνωμοταξία. Πάντως, σε σχέση με άλλες εποχές είχαν χαμηλά ποσοστά, ίσως επειδή κάπου επαναλαμβάνονται και, εξ αυτού του λόγου, κούρασαν.
Συμπερασματικά, οι εκλογές αυτές έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην εξουσία, ότι πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Πάντως, αρκετός κόσμος, περίπου το 69%, έδειξε ότι είναι δέσμιος των εμμονών του με τα δύο μεγάλα κόμματα. Αλλά όσο δυνατός και αν παραμένει ο δικομματισμός, η δυσαρέσκεια του κόσμου διογκώνεται. Και αυτό, ακριβώς, θα πρέπει να δουν οι κυβερνώντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: