Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ένα αστέρι έπεσε έπεσε

Δεν μπορείς να θέλεις να λέγεσαι Ανανεωτική Αριστερά να και αποδίδεις της κατρακύλα σου στις δημοσκοπήσεις αποκλειστικά στον πόλεμο, που σου κάνουν τα Μ.Μ.Ε. :
.- Όταν προ ολίγου καιρού αδυνατούσες να συγκρατήσεις την αλαζονεία, που είχε ξεσπάσει μέσα σου, στη θέα των δημοσκοπήσεων, που σε ήθελαν τρίτο κόμμα πέρσυ τέτοια εποχή. Ξέχασες, άραγε, τα λάθη, που κάποτε οδήγησαν τους προκατόχους σου να βλέπουν τη Βουλή με το κυάλι και έκαναν το σταυρό τους να συγκεντρώσουν το απαραίτητο 3%, για να εκλέξουν βουλευτή; Ή, μήπως, οι ανασφάλειες του παρελθόντος βρήκαν πρόσφορο έδαφος στο επιπόλαιο μυαλό ορισμένων κεφαλών της παράταξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;
.- Όταν εξεστόμιζες απρεπείς για κόμμα, που ποτέ του δε φημιζόταν για την κακώς εννοούμενη αυθάδεια, εκφράσεις, τύπου "Καλώς τα παιδιά" και άλλες παρεμφερείς. Θυμάσαι ποτέ αριστεροί με "α" κεφαλαίο, όπως ο Ηλίας Ηλιού, ο Λεωνίδας Κύρκος, ακόμα και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, να εξεφράσθησαν έτσι; Εκτός αν αποφάσισες να ασπαστείς το γνωστό "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", καθότι οι παραπάνω εκφράσεις συνέπεσαν με τα αυξημένα ποσοστά σου στο κοντινό παρελθόν, οπότε πάω πάσο.
.- Όταν προσπάθησες να καπελώσεις τις αντιδράσεις των νέων της χώρας, βαπτίζοντάς τις ελαφρά τη καρδία εξεγέρσεις, απλά και μόνο για να κάνεις "μπούγιο", χωρίς να έχεις κάτι να προτείνεις στους ανθρώπους αυτούς πολλώ δε μάλλον να προβάλλεις τις δικές σου απόψεις στην κυβερνητική πολιτική. Την εποχή, που σκοτώθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, έσπευσες και συ να καπηλευτείς τη μνήμη του και κάνεις μικροπολιτική, προσδοκώντας σε ψήφους. Εκείνη δε η παρομοίωση του νεκρού Αλέξη με τον Αθανάσιο Διάκο υπήρξε μια άκρως ατυχής έμπνευση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδος σου, ο οποίος χάραξε το δρόμο για την ακτιβιστική αλλά χωρίς ουσιαστικές προτάσεις πολιτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Και αφού εξέθρεψες το φαινόμενο των χωρίς νόημα καταλήψεων, ευτελίζοντας, έτσι, ένα μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων, όταν άρχισαν οι νέοι να παρεκτρέπονται - θυμήσου τα αισχρά συνθήματα σε βάρος της ασθενούσης τότε πρώην Υπουργού Παιδείας κας. Γιαννάκου - εσύ είτε κρύφτηκες είτε άρχισες να αναμασάς τις γνωστές γενικολογίες περί εξεγερμένων, που έχουν πάντα δίκιο κ.λπ. Για να μη μιλήσουμε για τους νεολαίους σου, που είχαν πάρει παραμάζωμα τις σχολές και προέτρεπαν τους φοιτητές να κάνουν καταλήψεις. Και αν δεχθώ, ότι οι καταλήψεις ειναι μια κάποια λύση, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι κρατούντες, μήπως, άραγε, κράτησες έξω από τα πανεπιστήμια τους μπαχαλοποιούς, που έκαιγαν και λεηλατούσαν; Μάλλον αδιαφόρησες και αυτό πολλοί δεν σου το συγχωρούν. Εκτός αν θεωρείς, ότι είσαι κοντά στους νέους, φορώντας κοντομάνικα, απορρίπτοντας τη γραβάτα και εκτοξεύοντας άστοχα τσιτάτα. Εκείνη η ρήση σου περί της, δήθεν, επίκαιρης σκέψης του Μάο θα σε κυνηγάει για αρκετό καιρό, αφού επέτρεψες στην κεφαλή σου να την εκτοξεύσει. Και να πω, ότι δεν έχεις καταρτισμένα στελέχη, που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο εφαρμογής της σκέψης αυτής στη χώρα, που γέννησε τον εμπνευστή της;
.- Όταν, σε μια περίοδο, που απαιτούσε ψυχραιμία, εσύ έδωσες ρεσιτάλ αμετροέπειας. Το Δεκέμβριο του 2008 σε πήρε και σένα το ποτάμι, που βοούσε, ότι οι αστυνομικοί κρύβονται πίσω από τους εκτεταμένους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας. Συμπάθα με, παρεμπιπτόντως, που δε χρησιμοποιώ τη λέξη "μπάτσος", διότι αφενός είμαι εγγονός αστυνομικού, που τον σεβόταν όλη η γειτονιά του, ανάμεσά τους και πολλοί αριστεροί, αφετέρου απεχθάνομαι τις κοινόχρηστες καραμέλες. Επί του θέματός μας, δεν αρνούμαι, ότι εθεάθησαν κουκουλοφόροι και κρανοφόροι με λοστούς πλάι σε αστυνομικούς, οπότε και αυτοί θα είχαν μερίδιο στις φθορές στην Αθήνα. Αλλά ήταν μόνο αυτοί, που προέβησαν σε έκτροπα; Εσύ αυτό διατεινόσουν και το υποστηρίζεις μέχρι σήμερα, καλύπτοντας, έτσι, εκείνα τα πρόσωπα, που περιμένουν την ευκαιρία να ξεσαλώσουν σε τέτοιες περιπτώσεις.
.- Όταν προσπαθούσες και πολύ φοβάμαι ότι ακόμα προσπαθείς να θάψεις τις αντίθετες με την πολιτική σου φωνές μελών του κόμματός σου. Σε προβλημάτισε, άραγε, η αντίθεση του Περικλή Κοροβέση, που δεν είναι δα και χτεσινός Αριστερός και έχει αγωνιστεί και υποφέρει για την υπόθεση της Αριστεράς σε πιο χαλεπούς καιρούς, στς έκτροπα του περασμένου Δεκεμβρίου; Ή οι κατά καιρούς κριτικές, που ασκεί ο κ. Κουβέλης σε όσα πρεσβεύουν οι κεφαλές σου;
.- Όταν αποφάσιζες να ασχοληθείς με τα αγαπημένα σου θέματα, όπως το μεταναστευτικό και το περιβάλλον - και πολύ καλά έκανες, γιατί οι υπόλοιποι δεν ασχολούνταν - αλλά άφησες σε δεύτερη μοίρα θέματα, όπως το οικονομικό, τη Δικαιοσύνη και άλλα. Και όσες φορές επεξεργάστηκες κάποιες απόψεις, για παράδειγμα στο θέμα των πλειστηριασμών, που διενεργούν οι τράπεζες, οι οποίες ήταν λίαν ενδιαφέρουσες, δεν τις προέβαλες όσο θα 'πρεπε. Σου φταίνε γι' αυτό τα Μ.Μ.Ε.; Μα τις απόψεις σου για το μεταναστευτικό και το περιβάλλον τις προέβαλαν υπέρ το δέον. Μήπως εσύ δεν τις προέβαλες σωστά; Και πώς, άραγε, αξιώνεις να κυβερνήσεις, όταν αφήνεις σε δεύτερη μοίρα τέτοια φλέγοντα ζητήματα;
.- Όταν κανένας ουσιαστικά δε γνωρίζει, τί πιστεύεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιμάχεσαι την Ευρώπη των μονοπωλίων και της εξάρτησής της σε αρκετές περιπτώσεις από τις Η.Π.Α. Τί αντιπρότεινες γι' αυτά; Και απεβίωσε και ο κ. Παπαγιαννάκης, ο οποίος έκανε πολιτική για λογαριασμό όλης της Ελλάδας στην Ε.Ε. και έβγαζε την Ανανεωτική Αριστερά ασπροπρόσωπη. Πολύς κόσμος με μυαλό σε ψήφιζε και ας έφτυνε στον κόρφο του και στην ιδέα μόνο της Αριστεράς, επειδή ο αποβιώσας ήταν άκρως αξιόλογο στέλεχός σου. Δυστυχώς, δίνεις την εντύπωση, ότι οι κομματικές καταβολές των περισσοτέρων στελεχών σου δε σου επιτρέπουν φιλοευρωπαϊκές κορώνες.
.- Όταν προέβαλες κάποια στιγμή τον περασμένο Δεκέμβριο τους στόχους του κόμματός σου, δίνοντας την εντύπωση, ότι ελάχιστη φαιά ουσία δαπάνησες για την εκπόνησή τους. Ανέκαθεν, η Αριστερά φημιζόταν για την προσοχή και την περίσκεψη, με την οποία διατύπωνε τις απόψεις της. Εσύ, αντίθετα, μίλησες για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, επάνοδο υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας και ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τέτοιος λαϊκισμός αποτελεί κατάντια για την Ανανεωτική Αριστερά. Και όσες θέσεις σου είχαν κάποια σοβαρότητα και θα μπορούσαν να εκτιμηθούν, όπως η πρότασή σου περί χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, έμειναν ως πυροτέχνημα, αφήνοντας το μονολιθικό Κ.Κ.Ε. να σε προσπεράσει, αφού η άποψή του στο θέμα αυτό είναι αναλυτική και δεν έμεινε στο επίπεδο των εντυπώσεων.
.-Όταν γενικά δεν διαφοροποιήθηκες από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αυτό αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω.
Και άλλες πολλές αιτίες μπορεί να οδήγησαν την Ανανεωτική Αριστερά σε αυτή την κατάσταση. Δεν ξέρω, όμως, αν έχουν γίνει αντιληπτές από τα στελέχη της. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι η κοινωνία χρειάζεται μια πραγματικά ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά ως αντίβαρο σε σκληρές δεξιές πολιτικές. Αλλά αυτό το αντίβαρο δείχνει να έχει χάσει το ειδικό βάρος, που έδειχνε να έχει προ ενός έτους. Και είναι εξαιρετικά δύσκολο να το ανακτήσει.
Υ.Γ. Υπέπεσε στην αντίλιηψή μου ένα άρθρο του κ. Τσέκερη στην "ΑΥΓΗ" της 10ης Ιουνίου 2009, όπου εκφράζεται μια αυτοκριτική σκέψη, ώστε να ανευρεθούν τα αίτια του μικρού ποσοστού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αξίζει να το διαβάσετε.

2 σχόλια:

banou είπε...

Είναι πραγματικά κρίμα το γεγονός ότι τα κόμματα της αριστεράς δεν κατάφεραν να αγκαλιάσουν το οικολογικό κίνημα, με αποτέλεσμα να το καρπωθούν κάποιοι επιτήδειοι, που απλώς εκμεταλλεύτηκαν τα σημάδια των καιρών...

Καλημέρα

περιούσιος είπε...

@ banou

Καλή σας ημέρα και καλώς ήλθατε στο ταπεινό μου ιστολόγιο! Η αποτυχία της ανανεωτικής αριστεράς έγκειται και σε αυτό, ακριβώς, το σύμπτωμα. Ενώ έδειξε, ότι διαθέτει οικολογικές ευαισθησίες (οράτε Ασωπός ποταμός, Mall κ.λπ.), άφησε τους Ο-Π, τους οποίους, παρεμπιπτόντως, δε θεωρώ επιτήδειους, να καρπωθούν οφέλη από το ενδιαφέρον του κόσμου για το περιβάλλον.