Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Οι θεριακλήδες συνταγματολόγοι της καπνισμένης ημεδαπής

Έχει ανάψει για τα καλά η συζήτηση σχετικά με την επικείμενη εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα. Οι θεριακλήδες είναι διχασμένοι. Ορισμένοι εξ αυτών δηλώνουν, ότι θα περιορίσουν το κάπνισμα, με απώτερο σκοπό να το κόψουν, ενώ άλλοι καπνιστές ισχυρίζονται, ότι παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματά τους με την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και γεννάται ένα είδος ρατσισμού απέναντί τους. Καταλήγουν, μάλιστα, οι τελευταίοι, ότι δε θα συμμορφωθούν με το μέτρο αυτό.
Αξίζει να σταθεί κανείς στην επίκληση εκ μέρους των καπνιστών και δη εκείνων των καπνιστών, που διστάζουν ή και αρνούνται να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, των συνταγματικών δικαιωμάτων τους. Σε απλά ελληνικά, οι εν λόγω κύριοι και κυρίες επιδιώκουν να συνεχίσουν να καπνίζουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν, ακόμα και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, διότι προφανώς αυτό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της προσωπικότητάς τους και είναι αντισυνταγματικό να απαγορεύεις σε κάποιο ή κάποια την ελεύθερη ανάπτυξη και εκδήλωση της προσωπικότητάς του.
Μόνο, που η ισχύς ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος σταματάει εκεί, που αρχίζουν τα δικαιώματα των τρίτων. Και ανάμεσα σε αυτά είναι και το δικαίωμα ενός μη καπνίζοντος π.χ. να απολαύσει το φαγητό ή το ποτό του χωρίς την ανεπιθύμητη συνοδεία του προερχόμενου από το τσιγάρο του οποιουδήποτε θεριακλή θαμώνα του ιδίου μαγαζιού καπνού. Αλλά εκεί οι θιασώτες των συνταγματικών δικαιωμάτων κατά την ιδιότυπη αυτή εφαρμογή τους ποιούν τη νήσσαν.
Άλλοτε οι μανιώδεις καπνιστές θεωρούν, ότι, αφού ο περισσότερος κόσμος καπνίζει, τότε θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα της πλειονότητας και να τους αφήσουμε να φουμάρουν αρειμανίως όπου και αν ευρίσκονται. Η επιλογή της πλειοψηφίας, όμως, μπορεί να αφορά τη λήψη αποφάσεων σε πολιτειακό ή έστω παρεΐστικο επίπεδο και εκεί σταματά η εφαρμογή της. Διότι η επιβολή δια της όποιας πλειοψηφίας μιας κατάστασης, που αφορά την υποχρέωση κάποιου να επιβαρύνει την υγεία του συνεπεία της επιλογής αυτής της πλειοψηφίας ουδεμία σχέση έχει με τις αρχές του συνταγματικού δικαίου.
Και, εντέλει, το ταυτισμένο με την ελληνική παράλογη πραγματικότητα παράδοξο, που αναδύεται με εν λόγω θέμα, αναδεικνύει την εν λόγω ωρυόμενη και επικαλούμενη τα συνταγματικά δικαιώματα μιας πλειοψηφίας μερίδα καπνιστών, η οποία έχει σηκώσει το λάβαρο του δικαιώματός της να καπνίζει όπου αυτή επιθυμεί, χωρίς να διαθέτει ανάλογη ευαισθησία και σε άλλες περιπτώσεις συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος (οι ιπτάμενες καιγόμενες γόπες είναι σύνηθες φαινόμενο στην ημεδαπή) ή των εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό αφήνει να καταπατώνται. Βέβαια δεν αποκλείω το ενδεχόμενο αρκετοί εκ των υποστηρικτών, λόγου χάρη, των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων ή της ελευθερίας του λόγου να ανήκουν στο στρατόπεδο όσων έχουν κηρύξει τον ανένδοτο αγώνα κατά του νέου νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Και εδώ υπάρχει το οξύμωρο να διαδηλώνουν και να επιδιώκουν να προστατεύσουν με κάθε τρόπο ορισμένα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα, πράγμα για το οποίο πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι, πλην, όμως, όταν έρχεται η ώρα να σεβαστούν τα συνταγματικά δικαιώματα των μη καπνιζόντων σε σχέση με το κάπνισμα, εκεί προτιμούν να επικαλεστούν τα δικά τους δικαιώματα ως καπνιστών. Ίσως επειδή (προτιμούν να) αγνοούν, ότι ο συνεπής συνταγματολόγος δεν ασχολείται εποχικά με το Σύνταγμα, ήτοι όταν νοιώθει, ότι θα εμποδίζεται δια νόμου να εφαρμόζει τη δική του αυθαίρετη ερμηνεία του καταστατικού χάρτη μιας πολιτείας, που θέλει να λέγεται έννομη, αλλά σε κάθε στιγμή της ζωής του.
Και ο ρατσισμός κατά των καπνιστών, όπως υποτίθεται, ότι θα διαμορφωθεί με την επιβολή αυτού του νέου νόμου, δεν αποτελεί παρά μια πρόφαση, ώστε αυτός να καταστεί ανενεργός. Κανένας ρατσισμός δεν υφίσταται, όταν απλά υποχρεώνεις κάποιον, έστω και με την απειλή κυρώσεων, να σε σεβαστεί ως μη καπνιστή. Απεναντίας, ο καπνιστής καθίσταται ρατσιστής, όταν περιφρονεί την υγεία των τρίτων και υποβαθμίζει συνειδητά το ενδεχόμενο να επιβαρύνει την υγεία του περίγυρού του.
Προβλέπω ένα θερμό καλοκαίρι όχι μόνο λόγω θερμοκρασιών αλλά και λόγω εντάσεων σχετικά με την εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου. Γιατί ο τράχηλος αρκετών Ελλήνων καπνιστών δεν υπομένει τον αντικαπνιστικό ζυγό παρά τις όποιες κυρώσεις. Ελπίζω να επικρατήσουν οι ψυχραιμότεροι και να εφαρμοστεί ο νόμος.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το χεοροτερο ειναι οτι και τα ΜΜΕ, φερουν μεγαλο μεριδιο ευθυνης για αντιδρασεις (ειναι δικαιωμα μου και ειναι φσιστικο το μετρο). Σημερα το πρωι ο ΑΥτιας, ειχε ξεκινησει γκαλοπ απο την εκπομπη του, ρωτοντας το κοινο εαν συμφωνει ή διαφωνει με το νομο. (Δηλαδη, μπορει μεσα απο δημοκρατικες διαδικασιες να εκλεχτηκαν οι ανθρωποι που ψηφισαν το νομο, αλλα και εμεις- οι δημοσιογραφοι- εδω ειμαστε για να....αμφισβητησουμε την ορθοτητα του νομου που ψηφιστηκε με δημοκρατικες διαδικασιες!!!!!)....

περιούσιος είπε...

@ exofthalmi

Όταν τα Μ.Μ.Ε. προβάλλουν την κα. Κανέλλη να καπνίζει αρειμανίως στα στούντιος, όπου λαμβάνουν χώρα διάφορες συζητήσεις και κανένας δεν της βάζει χέρι, αλλά και τον κ. Κακέτση, ο οποίος σήμερα στην "Ε" τα έβαλε με το κράτος, που δεν έκανε διάλογο με τους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, τότε αντιλαμβάνεσαι, ότι τείνει να επικρατήσει η τακτική της αμφισβήτησης της ορθότητας ενός νόμου, επειδή έτσι κρίνει η υποτιθέμενη πλειοψηφία. Τον κ. Αυτιά δεν τον είδα αλλά είμαι σίγουρος, ότι κάπως έτσι συμπεριφέρεται και αυτός.

Nikos Gistos είπε...

Τα MME ξερουν ότι εχουν ένα θεμα που θα πουλησει, και αν γινει και ενας εμφυλιος γι αυτό ακομα καλυτερα! Τωρα για την Κανελλη, μου εκανε εντυπωση μια συνεντευξη της αδερφης της που ειπε ότι η μεγαλυτερη επιυθμια της είναι "να κοψει η Λιανα το τσιγαρο".

περιούσιος είπε...

@ Nikos Gistos

Καλώς ήλθατε στο ταπεινό μου ιστολόγιο! Αυτή ακριβώς είναι η λογική των Μ.Μ.Ε. και όσο περισσότερο μπούγιο προκαλέσει, τόσο το καλύτερο! Χρήσιμη η πληροφορία σας για την κα. Κανέλλη, σας ευχαριστώ πολύ!

andre είπε...

asxeta apo olo ton ntoro pou ginetai, to mono sigouro einai oti to metr tha beltiwsei tin poiotita zwis olwn mas....

περιούσιος είπε...

@ andre

Καλώς ήλθατε στο ταπεινό μου ιστολόγιο! Συμφωνώ με την άποψή σας και μακάρι να εφαρμοστεί το μέτρο! Προς το παρόν, επικρατεί τραγέλαφος.