Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Φασισμός είναι και η επίρριψη ευθυνών στους άλλους

Κάποιος επιστήθιος φίλος αλίευσε το βιντεάκι αυτό από το γιουτιούμπ και μου το έστειλε. Κρίνω σκόπιμο να το μοιραστώ μαζί σας, διότι φανερώνει, ότι, ύστερα από πολλά χρόνια καταπιεστικών και αντιδημοκρατικών καθεστώτων, το ανθρώπινο γένος δεν έχει παύσει να διακατέχεται από μαζοχιστικές τάσεις και να στηρίζει ή ανέχεται κυβερνήσεις, που αρέσκονται σε απάνθρωπες και φασιστικές πρακτικές.
http://www.youtube.com/watch?v=iN9VoWpeJ5U&NR=1
Με μια απαραίτητη προσθήκη : Την απόσειση των ευθυνών και την απόδοση ορισμένων κακών περιστατικών είτε σε συνυπαιτιότητα είτε σε προβοκάτσια! Αυτά με αφορμή την εντεινόμενη επιχειρηματολογία περί συνυπαιτιότητας της διοικήσεως της ΜΑΡΦΙΝ, επειδή δεν είχε σύστημα πυρασφάλειας και δεν είχε εκπαιδεύσει το προσωπικό της για περιπτώσεις πυρκαγιών. Με την ίδια λογική, θα μπορούσε να επιρρίψει κανείς ευθύνες στος Εβραίους της Μεσοπολεμικής Ευρώπης, που, ενώ έβλεπαν τον έντονο αντισημιτισμό της χιτλερικής Γερμανίας, σε συνδυασμό με τις επεκτατικές βλέψεις της, εντούτοις παρέμειναν στις εστίες τους. Ή, για να έλθουμε στα δικά μας, θα καταλόγιζε συνυπαιτιότητα στο νεκρό Αλέξη Γρηγορόπουλο, που τριγύριζε στα, δήθεν, κακόφημα Εξάρχεια το μοιραίο εκείνο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008.
Διότι, εντέλει, φασισμός είναι, μεταξύ άλλων, και η επίρριψη ευθυνών στους τρίτους για όσα δεινά συμβαίνουν.

2 σχόλια:

ange-ta είπε...

Φασισμός εν τέλει είναι ο καταμερισμός της ατομικής ευθύνης σε όλους!
και λιγότερο της ίδιας σε άλλους.

Αυτο το δεύτερο είναι δειλία, είναι ευθυνοφοβία, είναι στρουθοκαμιλισμός. Για το συγκεκριμένο γεγονός, η πράξη είναι δολοφονία και όχι φασισμός, γιατι φασισμός είναι πολιτική κατηγοριοποίηση και οι δολοφόνοι της οδού Σταδίου μόνο πολιτικά κίνητρα δεν είχαν. Αν με καταλαβαίνεις τους δίνεις αξία, με το να τους ονομάζεις φασίστες.
Είναι δολοφόνοι της χειρότερης κατηγορίας!

περιούσιος είπε...

@ ange-ta

Αναφορικά με τον καταμερισμό ευθυνών σε όλους ανεξαιρέτως έχεις δίκιο. Επίσης, αναφορικά με τους δολοφόνους καθεαυτούς έχεις δίκιο. Δεν είχαν κανένα πολιτικό κίνητρο να καταφύγουν στην πράξη τους αυτή. Ωστόσο, το περιστατικό, όπου οι χειρότεροι δολοφόνοι δράττονται της ευκαιρίας για να εισέλθουν σε μια πολιτική πορεία και να τελέσουν το αποτρόπαιο έγκλημά τους με την κάλυψη των συντριπτικά περισσοτέρων συνδιαδηλωτών τους, οι οποίοι ποιούν τη νήσσαν στη θέα αυτών των δολοφόνων, που πετούν τις μολότωφ σε βάρος ανυπεράσπιστων προσώπων, συνιστά φασισμό. Ήτοι δεν χαρακτηρίζω φασίστες τα πρόσωπα, που βαρύνονται με τη φυσική αυτουργία του θανάτου 3 συνανθρώπων μας, αλλά κρίνω ως άκρως φασίζουσα τη λογική, ότι δεν φταίνε οι συνδιαδηλωτές των παραπάνω αυτουργών για το θάνατο 3 συνανθρώπων μας, οι οποίοι θα μπορούσαν κάλλιστα να τους απομονώσουν και αποτρέψουν από την αποτρόπαια πράξη τους. Κοινώς, έχω βαρεθεί να ακούω, ότι τα επεισόδια σε αυτές τις πορείες προκαλούνται από προβοκάτορες, που δεν έχουν σχέση με τους διαδηλωτές. Φασισμός είναι και να επιτρέπεις στον τρόμο να φωλιάσει στις ψυχές των ανθρώπων άλλως να έχεις μια μειοψηφία σε μια πορεία, η οποία να τα "σπάει", και εσύ να μην τους αποτρέπεις.
Το σκηνικό αυτό το είδα να διαδραματίζεται κάτω από το γραφείο μου-μένω σε επαρχιακή πόλη-με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. 250 πρόσωπα διαδήλωναν στη μνήμη του και καμμιά 15ριά από αυτούς έσπαγαν βιτρίνες, χωρίς οι υπόλοιποι να νοιάζονται να τους συνετίσουν.
Με το ενδεχόμενο να κάνω λάθος, θεωρώ και αυτό το συμβάν ως φασιστικό.