Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ο άνθρωπος, που έλεγε "ΟΧΙ" στις ευκολίες

Μια εικόνα χαραγμένη στο νου όσων μεγάλωσαν, στα πρώτα τους χρόνια, τουλάχιστον, με τις ταινίες του παλιού λαϊκού ελληνικού κινηματογράφου, ήταν αυτή ενός φαλακρού και καλόκαρδου τύπου, ο οποίος έτρεχε για όλους και, στο τέλος, ερχόταν η καλή στιγμή και γι' αυτόν. Υπήρχαν σκηνές, όπου πέφταμε κάτω από τα γέλια, όταν τον βλέπαμε να κάνει τις αμίμητες γκάφες του ή να πετάει τις ατάκες του. Ήταν ένας κωμικός μπροστά από την εποχή του, γι' αυτό και, όταν γύρισε τις ταινίες του, αυτές δεν ευτύχησαν εισπρακτικά.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο Θανάσης Βέγγος αγαπήθηκε όχι μόνο για τον αυθορμητισμό του και το χαμηλό προφίλ, που διάλεξε να κρατήσει σε μια εποχή, που οι πειρασμοί είναι τεράστιοι και ο εν λόγω κωμικός θα μπορούσε χαλαρά να εξαργυρώσει τη δημοφιλία του πολλαπλά. Ο κόσμος το λάτρεψε, επειδή δεν μπήκε ποτέ του σε καλούπια. Αντιδημοσιογραφικός, είχε ζητήσει να μην τον πιέζουν να δίνει συνεντεύξεις. Καλλιτεχνικά, δεν μπήκε σε καλούπια. Το σουλούπι του τρεχαλατζή με τη χρυσή καρδιά πόρρω απείχε από τους κλασσικούς κωμικούς της εποχής του, που προκαλούσαν το γέλιο με ατάκες ή εμφανιζόμενοι με τα σώβρακα.


Ο θάνατός του δεν αφήνει φτωχότερη την Ελλάδα καλλιτεχνικά. Ας μην υπερβάλλουμε! Υπάρχουν σήμερα δεκάδες πολύ καλοί ηθοποιοί, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν το πηγαιο κωμικό ταλέντο του εκλιπόντος αλλά έχουν την κατάρτιση και το ταλέντο να ερμηνεύσουν μια μεγάλη ποικιλία ρόλων. Αρκετοί από αυτούς έχουν θητεύσει και στο εξωτερικό - μιλάω πάντα για θεατρικούς ηθοποιούς - και έχουν αποκτήσει εμπειρίες, που οι ηθοποιοί της γενιάς του Βέγγου δεν μπορούσαν να διανοηθούν. Αυτό, που χάνεται με το θάνατο του Θανάση Βέγγου, είναι ένας άνθρωπος, που έλεγε "ΟΧΙ" στις ανέσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής ζωής. Μακρυά από τηλεοπτικές ευκολίες, αποχή από συνεντεύξεις και σεμνότητα μέχρι και την τελευταία στιγμή! Αυτό χάνεται με το θάνατό του και γι' αυτό πρέπει να λυπόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: