Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Τα προβαρισμένα λόγια

Ο θάνατος ενός συμπολίτη μας χτες στο κέντρο της Αθήνας απέδειξε για πολλοστή φορά πόσο ανέτοιμη είναι η χώρα μας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της εγκληματικότητας. Δεν είναι μόνο η απουσία αστυνομικών σε περιοχές με ιδιαίτερες εγκληματικές επιδόσεις αλλά και η ανυπαρξία εκπαίδευσης των περισσοτέρων αστυνομικών. Χτες, λοιπόν, είδαμε "αγανακτισμένους" πολίτες στο κέντρο των Αθηνών να επιτίθενται εναντίον μεταναστών με μόνη αφορμή τη δολοφονία ενός Έλληνα από φερόμενους ως αλλοδαπούς, ενώ η αστυνομία απλά κοιτούσε. Δεν ξέρω, κατά πόσο αποτελεί δικαιολογία η λογική, ότι με τον τρόπο αυτό κράτησε τα επεισόδια σε μια μόνο περιοχή, σίγουρα πάντως πρόκειται για λογική, που προσβάλλει το μέσο νου.

Και εκεί, που περιμένεις, ότι επιτέλους η πολιτεία θα αφυπνιστεί, έρχεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Παπουτσής, και πετάει τη μπόμπα. Πρέπει, λέει, να συνεργαστεί η πολιτεία με την τοπική αυτοδιοίκηση αναφορικά με πρωτοβουλίες, που πρέπει να ληφθούν για την προστασία και την ασφάλεια του κέντρου της Αθήνας. Λόγια προβαρισμένα από πριν για περιστάσεις, όπως η χτεσινή! Είμαι σίγουρος, ότι οι ίδιες αυτές γενικότητες θα ακουστούν και την επόμενη φορά, που κάποιος, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θα πέσει νεκρός από φονική ενέργεια στο κέντρο των Αθηνών. Και τη μεθεπόμενη φορά κ.ο.κ. Σε επίπεδο πράξεων, όμως, θα είμαστε στα ίδια.

Το θέμα της ασφάλειας ξεκινά από το κράτος. Αυτό παρέχει τα μέσα για την τήρησή της και αυτό καλείται να τη διασφαλίσει μέσα από τη λειτουργία της αστυνομίας και την εκπαίδευση των στελεχών της. Δεν αρκεί μόνο να περιορίζει το φαινόμενο της εγκληματικότητας σε μια περιοχή αλλά και να επιτυγχάνει την πάταξή της. Συμφωνώ, ότι το έγκλημα αποτελεί τη συνισταμένη περισσοτέρων κοινωνικών συνθηκών αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την απροθυμία αντιμετώπισής του.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν, ότι η ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, όταν καλείται να αντιμετωπίσει το έγκλημα. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, τι ακριβώς είχαν κατά νου οι κεφαλές της, όταν έστειλαν αστυνομικούς στην περιοχή της 3ης Σεπτεμβρίου μετά το χτεσινό φονικό. Ό,τι και αν ήταν αυτό, όχι μόνο δεν βοήθησε στην εκτόνωση της κατάστασης αλλά και απέδειξε περίτρανα την αποτυχία ενός μοντέλου, το οποίο προάγει στην ουσία μια άλλη μορφή εγκληματικότητας, αυτή των δήθεν αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι ξεσπούν κατά όσων θεωρούν υπευθύνους για κάποιο έγκλημα, και αφήνει στο απυρόβλητο το ήδη υφιστάμενο έγκλημα. Και το κακό ξεκινάει από την προϊσταμένη αρχή της ΕΛ.ΑΣ., ήτοι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Από εκεί πηγάζουν οι αποφάσεις για τη στελέχωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., τις προαγωγές, τον εξοπλισμό και τα σχετικά με αυτό κονδύλια, την εκπαίδευση των αστυνομικών κ.λπ. Κανένας άλλος δεν μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της εγκληματικότητας.

Είναι εύκολο ο κ. Υπουργός να απαγγέλλει γενικότητες καταρτισμένες εκ των προτέρων, ότι, δήθεν, νοιάζεται για την πάταξη της εγκληματικότητας. Μόνο που, όσο προβάρει τα εύκολα τα λόγια τα παχιά, η εγκληματικότητα θα καλπάζει και η ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχίσει ξεσπά σε συνταξιούχους και φτωχούς μετανάστες, όταν δεν θα συμπράττει με ακροδεξιούς και λοιπούς "αγανακτισμένους" πολίτες σε εγκληματικές ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: