Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Κοινωνικός τουρισμός ή κοινωνικός ρατσισμός;

Είδαν και έπαθαν, μέχρι να βρουν το ξενοδοχείο, αφού στο νησί φαίνεται ότι υπήρχε κάποια αλλεργία στις σχετικές πινακίδες. Τελικά, τα κατάφεραν και το βρήκαν. Κατάκοποι, αφού είχαν κάνει μεγάλο ταξίδι, μπήκαν μέσα και στάθηκαν μπροστά στη ρεσεψιόν. Η ρεσεψιονίστ, μια ηλικιωμένη κυρία τους χαμογέλασε και τους καλοσώρισε. Μόνο που το χαμόγελό της συνοδευόταν από δύο άπληστα και καθόλου φιλικά μάτια. Τυπικό γνώρισμα των πρώην ψαράδων και κτηνοτρόφων, που έγιναν ξενοδόχοι, μόλις το νησί τους έγινε τουριστικός προορισμός, σκέφτηκαν κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο, αμάν που μπλέξαμε!
Περιμένετε δύο λεπτάκια, μέχρι να ετοιμαστεί το δωμάτιό σας, τους είπε η ρεσεψιονιστ, που το ύφος της πρόδιδε ότι διέθετε και την ιδιότητα της ξενοδόχου. Δεν πειράζει, της είπαν, αν και τα πόδια τους μόλις τους κρατούσαν.
Τότε πρόσεξαν κάποιους ψιθύρους, που έρχονταν από πίσω τους. Ένα ζευγάρι καθόταν σε ένα καναπέ. Οι αποσκευές τους φανέρωναν ότι πρόκειται για τουρίστες αλλά τα πρόσωπά τους έδειχναν ότι κάποια αντέγκληση είχε προηγηθεί. Και τί μας ενδιαφέρουν τα προσωπικά των άλλων, σκέφτηκαν.
Τότε, ο άνδρας από το σκυθρωπό ζευγάρι σηκώθηκε και πλησίασε τη ρεσεψιονίστ-ξενοδόχο. Μα σας είχα πάρει τηλέφωνο πριν από 3 μήνες και μου είχατε πει ότι το δωμάτιό μας διαθέτει και μπαλκόνι. Τώρα γιατί μας δίνετε ένα χωρίς μπαλκόνι, ρώτησε με ύφος, που πρόδιδε υπερπροσπάθεια να κρατηθεί σε ευγενικά πλαίσια. Μα είστε οι μόνοι, που μου δημιουργείτε πρόβλημα, όλοι οι προηγούμενοι από σας δεν είχαν γκρινιάξει, ήλθε η απάντηση από την ξενοδόχο. Και που θα απλώσουμε τα ρούχα μας, αφού δεν υπάρχει μπαλκόνι, ρώτησε ο κοπέλα. Έχουμε κοτζάμ αυλή πίσω από το ξενοδοχείο, μπορείτε να τα απλώσετε εκεί, τι φοβάστε, μήπως σας τα πάρουν, απάντησε η ξενοδόχος.
Ακολούθησε ένα 10λεπτο χαμηλόφωνης συζήτησης του ζευγαριού. Εκείνοι περίμεναν υπομονετικά να ετοιμαστεί το δωμάτιό τους. Το λεπτό, που τους είχε πει η ξενοδόχος είχε περάσει προ πολλού αλλά σκέφτηκαν ότι θα ήταν μάταιο να φωνάξουν. Ήλθαμε για να ηρεμήσουμε, σκέφτηκε το αγόρι και κοιτάζοντας τα μάτια της κοπέλας του κατάλαβε ότι είχε σκεφτεί και αυτή το ίδιο.
Τί θα κάνετε, θα πάρετε το δωμάτιό σας, ακούστηκε η φωνή της ξενοδόχου. Δεν έλαβε καμμία απάντηση από το ζευγάρι, που φαινόταν να έχει παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να μεταπείσει την ξενοδόχο. Μα καλά, σκέφτηκαν εκείνοι, άλλο δωμάτιο συμφώνησαν να πάρουν και άλλο τους δίνει η γαϊδάρα, σκέψου να μας κάνει και μας κανένα τέτοιο χουνέρι.
Πάρτε τα δελτία σας, φώναξε η ξενοδόχος, εννοώντας τις ταυτότητες προφανώς. Και πάρτε δρόμο, ήθελε να πει αλλά το εννόησε με κάθε επισημότητα. Τότε η κοπέλα σηκώθηκε με δάκρυα στα μάτια και την παρακάλεσε να τους δώσει άλλο δωμάτιο. Περιμένουμε αμάν και πώς τις διακοπές αυτές, μη μας τις στερείτε, επειδή είμαστε του κοινωνικού τουρισμού μας τα κάνετε αυτά, είπε. Αλλά η γριά έμεινε ασυγκίνητη. Θέλετε ή όχι το δωμάτιο, είπε με ύφος, που έβαζε τελεία και παύλα στη συζήτηση. Α, παιδιά, το δωμάτιό σας είναι έτοιμο, είπε σ' εκείνους και ο τόνος της φωνής της άλλαξε, χωρίς, όμως, να αλλάξει το βλέμμα της. Και εκείνοι ξεκίνησαν να ανεβαίνουν, σκεφτόμενοι ότι ήταν πράγματι προνομιούχοι, που είχαν τις καλές δουλειές τους, που τους επέτρεπαν να αναζητήσουν κάτι καλύτερο στις διακοπές τους. Α, και που είχαν προπληρώσει το ξενοδοχείο τους, με αποτέλεσμα η γριά να τους φέρεται ευγενικά, για τα δικά της δεδομένα, τουλάχιστον.
Υ.Γ. Γνωρίζω ότι το Ελληνικό Δημόσιο αργεί να πληρώσει στους ξενοδόχους το αντίτιμο για τη διαμονή των δικαιούχων των εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού. Αποτελεί, όμως, αυτό δικαιολογία, ώστε ο κάθε ξενοδόχος να συμπεριφέρεται κατ' αυτό τον τρόπο στους δικαιούχους αυτούς, ως εάν αυτοί να ευθύνονται γι' αυτή την καθυστέρηση;
Υ.Γ2. Μήπως γνωρίζει κανείς, αν υπάρχει κάποια ιστοσελίδα, όπου κάθε παραπονεμένος από την εξυπηρέτηση στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, θα μπορεί να καταγράψει τα παράπονά του από τους ξενοδόχους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους στους χώρους αυτούς, αναφέροντας το μέρος και το ξενοδοχείο/ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

α, αγαπητε! υπαρχει η ιστοσελιδα της κυβερνησεως www.stapapariamas.gr
εκει μας γραφουν....

περα απο την πλακα
http://www.eot.gr/results.php?langID=1&search=%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B1

δοκιμασε να δεις αν λεει κατι ή παλι μας δουλευουν με το γαντι...

θεικη ειναι δε η ηλεκτρονικη διευθυνση που πρεπει να στειλεις τη φορμα παραπονων kouremenou_i@....

αει στο κουρεμα που λενε!

περιούσιος είπε...

@ exofthalmi

Ναι, θα πάμε για μαλλί και θα βγούμε κουρεμένοι. Πέρα από την πλάκα, όμως, η συμπεριφορά της ξενοδόχου ήταν αισχρή απέναντι στο ζευγάρι αυτό.
Θα δοκιμάσω τη διεύθυνση του ΕΟΤ, αν και φοβάμαι ότι υπάρχει απλά για το θεαθήναι.