Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Η παράσταση αρχίζει

Ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης. Ο γράφων δεν μπόρεσε να την παρακολουθήσει ζωντανά, καθόσον επαγγελματικές ασχολίες του αφαίρεσαν αυτή τη δυνατότητα, αλλά και σε μαγνητοσκόπηση η τελετή αυτή ήταν υπέροχη. Ο Ζανγκ Γιμού είναι ένας μάγος της σκηνοθεσίας και η παράσταση, που έστησε, ήταν άξια θαυμασμού. Τώρα, αν κάποια στοιχεία της παράστασης αυτής θύμισαν την προ τετραετίας τελετή έναρξης στου Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών, ας θυμηθούμε ότι σε κανένα τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας δεν υπάρχει παρθενογένεση και ας απολαύσουμε την παράσταση.
Παράσταση, είπαμε; Μα ακριβώς αυτό είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ένα αθλητικό θέαμα, γεμάτο συγκινήσεις, ανταγωνισμό, υπερπροσπάθεια και, φυσικά, ντόπα. Η τελευταία φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά θα κάνει την εμφάνισή της και θα κυριαρχήσει στα περισσότερα αθλήματα. Ας αποφασίσουμε, όμως, ότι είτε θα πρέπει να νομιμοποιηθεί, ώστε ο ντοπαρισμένος αθλητής να αγωνίζεται εν γνώσει των θεατών ότι έχει παράνομη ιατροφαρμακευτική υποστήριξη, είτε ότι θα κοπεί άπαξ και δια παντός, οπότε θα πρέπει να συνηθίσουμε τον κολυμβητή, που θα κολυμπάει τα 100 μ. ελεύθερο σε 1’ ή τον επικοντιστή, που θα πηδάει 3,00 μ. ψηλά. Αν θα μας αρέσει αυτό; Στη χώρα μας, αν αποδεχόμαστε αυτές τις επιδόσεις, θα γεμίζαμε τα γήπεδα, όπου θα διοργανώνονταν οι ημερίδες στίβου των γνωστότερων σωματείων κλασσικού αθλητισμού, όπως κάνουμε στα «ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΕΙΑ», όπου «παίζουν» καλές επιδόσεις, όχι χωρίς την ανάλογη ιατρική υποστήριξη.
Η Ελλάδα ταξίδεψε στην Κίνα με τη σκιά του ντοπαρίσματος γνωστών αθλητών της να βαραίνει όσο ποτέ άλλοτε. Η άρση βαρών ταξίδεψε αποδεκατισμένη τόσο από τις αποχωρήσεις των λαμπρών αθλητών της προηγούμενης δεκαετίας όσο και από την κατάληψη των όλων, σχεδόν, των υπολοίπων να έχουν χρησιμοποιήσει παράνομες ουσίες. Η κολύμβησή μας μετράει ήδη ένα μεγάλο όνομα λιγότερο, καθόσον ο Δρυμωνάκος πιάστηκε «ντοπέ» και αποχαιρέτησε τα όποια όνειρά του για συμμετοχή στους αγώνες αυτούς. Στο στίβο, οι πάλαι ποτέ μεγάλες ελπίδες, όπως ο Χοΐδης και ο Φιλιππίδης θα δούνε από το σπίτι τους αυτούς τους αγώνες, αφού τρέχει, ακόμα, η εις βάρος τους τιμωρία για τη χρήση εκ μέρους τους παρανόμων ενισχυτικών ουσιών. Κρίμα, διότι θα μπορούσαν να χαρίσουν αρκετές διακρίσεις στη χώρα μας.
Η υπόθεση της Κατερίνας Θάνου διχάζει. Τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό από τους στίβους αλλά δεν μπορεί να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, διότι δυσφήμισε το άθλημα. Η ανταλλαγή απόψεων προ τετραετίας ανάμεσα στον τότε πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, κ. Σεβαστή, και τον πρόεδρο της Δ.Ο.Ε., κ. Ρογκ, το κρυφτούλι της Θάνου, για να μην εξεταστούν από τους γιατρούς της WADA και άλλα ίσως έπαιξαν το ρόλο τους. Η επιθετική επιστολή των δικηγόρων της κας Θάνου θεωρείται ότι έγειρε τη ζυγαριά υπέρ της απόψεως ότι η Ελληνίδα αθλήτρια πρέπει να αποκλειστεί από τους αγώνες αυτούς. Τώρα, τι ακριβώς περιεχόμενο είχε αυτή η επιστολή, θα σας γελάσω. Να φταίει μόνο μια επιστολή για τον αποκλεισμό της, το θεωρώ απίθανο. Μια τάση ρεβανσισμού από πλευράς Δ.Ο.Ε. φαντάζει πολύ πιθανή, ως, επίσης, και μια αντίληψη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το πάρτυ της Δ.Ο.Ε. και αυτή αποφασίζει ποιους θα καλέσει και ποιους όχι. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, αν θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης και άλλοι αθλητές, που θα υποπέσουν σε ανάλογα παραστρατήματα. Πάντως, για τους αγώνες αυτούς Θάνου γιοκ!
Τελικά, όσο και αν η Κίνα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις παραινέσεις των άλλων χωρών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο έδαφός της, καμμία χώρα δεν τόλμησε να μποϋκοτάρει τους αγώνες αυτούς. Ακόμα και λαλίστατοι πολιτικοί, όπως η κα. Μέρκελ, ναι μεν δε θα εμφανιστούν στους Αγώνες αλλά προέβαλαν άλλο λόγο ως δικαιολογία, ήτοι ότι θα πάνε διακοπές. Ο δε κ. Μπράουν, Πρωθυπουργός της Αγγλίας, έκανε πρώτα τις σωστές οικονομικές συμφωνίες με το καθεστώς της Κίνας και μετά είπε και 2-3 λόγια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Οι δυτικοί τουρίστες πλημμύρισαν το Πεκίνο και άσε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ρε μεγάλε, ήλθαμε να δούμε τους αγώνες. Το δε νέφος του Πεκίνου για τη Δ.Ο.Ε. απλά δεν υπάρχει. Αν ψάχνετε συγκρίσεις με όσα ακούγονταν για το νέφος των Αθηνών παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα σας πιάσει κατάθλιψη.
Από πλευρά ελληνικών μεταλλίων, όλα είναι ρευστά. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε όσα μετάλλια πήραμε στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ίδιο, όμως, ακουγόταν και μετά τους αγώνες της Ατλάντας το 1996, όταν και οι αθλητές μας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Μακάρι να τα καταφέρουν και φέτος!
Ωχ, αρκετά σας ζάλισα. Αν δεν θεωρείτε ότι χάνετε τον καιρό σας μπροστά από μια τηλεόραση και προτιμάτε τα μπάνια, χαλαρώστε και απολαύστε μια παγκόσμια αθλητική συνάντηση, ξεχνώντας τα όποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτή.

4 σχόλια:

Rodia είπε...

Ξένα ΜΜΕ παρουσίαζαν τους προηγούμενους Ολυμπιακούς στην Αθήνα με ένα σύντομο σποτάκι σχετικό με τους ντοπαρισμένους αθλητές μας, Θάνου και Κεντέρη. Τα πρόσωπά τους με χαμηλωμένα βλέμματα, κλπ. Ωραία διαφήμιση μας έκαναν -δυστυχώς, ήταν αλήθεια.
Το φαινόμενο της ντόπας είναι γενικό πρόβλημα, ο κ. Ρογκ είπε ότι φέτος θα γίνουν 4.500 εξετάσεις έναντι των 3.500 που είχαν γίνει στην Αθήνα. Ιδωμεν.
Και μένα μου άρεσε η παράσταση, σκέτη φαντασμαγορία!
..όσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θυμόμαστε όποτε θέλουμε -ή όποτε μας επιβάλλεται να το θέλουμε..

περιούσιος είπε...

@ rodia

Ας έκλειναν με την Ελλάδα δουλειές σαν αυτές, που έκλεισαν η Αγγλία ή οι Η.Π.Α. και οι λοιπές μεγάλες χώρες με την Κίνα και τότε η ιστορία με τον Κεντέρη και τη Θάνου θα είχε μεν λάβει χώρα αλλά δεν θα είχε πάρει τη διάσταση, που πήρε. Προς Θεού, δε δικαιολογώ τους δύο αθλητές μας, τα ήθελαν και τα έπαθαν και καλώς τα έπαθαν, απλά νομίζω ότι ακολουθούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Περαιτέρω, τα νέα φάρμακα για τη βελτίωση των δυνατοτήτων των αθλητών είναι τόσο προηγμένα, που δύσκολα θα εντοπιστούν από τη WADA, εκτός αν πρόκειται για κανένα ιδιαίτερα απρόσεκτο αθλητή. Α, πιάστηκε
"ντοπέ" ο Γκούσης των 200 μ.. Καλά ξεκινήσαμε και φέτος.
Τέλος, το θέμα των αθρωπίνων δικαιωμάτων θα ήταν χρήσιμο να μη το λησμονούμε ποτέ. Αλλά ας απολαύσουμε τους Αγώνες αυτούς.

ange-ta είπε...

Γενικά, είμαι αντι- ανθλητική - φανατικά μάλιστα.

Λιγο που είδα την τελετη, με απόθησε σφόδρα. Οταν ξέρω τι κρύβεται πισω απο τα χρώματα και τα αρώματα της μεγάλης Κίνας.....

Τώρα, ποιός μιλάει για το ντόμπιγκ, αστα γιατι πάντα στο ίδιο μοτίβο καταλήγω και γίνομαι πληκτική.

Τέλος, οι Ο.Α. της Αθηνας θα περάσουν στην ιστορία, γιατι κανείς δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρναμε! Ημων των ίδιων μη εξαιρουμένων!

Ειδικά οι σύμμαχοι μας και οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι, είχαν σκυλιάσει να μας βρίζουν και να ζητάνε οι ΟΑ να πάνε στην Αυτραλία.
Οι δε Γερμανοί είχαν εκπομπή στο ραδιόφωνο με ενα κ. Τσεμεντίδη και κάποιον άλλον που έκανε θραύση στη Γερμανία. Με έπαιρναν τηλέφωνο για να μου πούνε ιστορίες.

Πιστευω, ότι ήταν προσωπικό επίτευγμα του Σημίτη!
Και ευτυχώς που έγιναν - και ήταν άψογοι - γιατι δυστυχώς οι λαοί κάτι τέτοιες πληγές δεν τις αντέχουν......

περιούσιος είπε...

@ ange-ta

Μου αρέσει ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός, αν και ξέρω, πλέον, πολύ καλά τι κρύβεται πίσω από το δεύτερο. Όσο, όμως, αποδεχόμαστε ως κοινωνία τον πρωταθλητισμό ως θέαμα, τόσο θα θεριεύει η παράνομη ιατροφαρμακευτική υποστήριξη των πρωταθλητών.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θεωρούνται από τους πιο επιτυχημένους, πλην, όμως, θα ήθελα να δω τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις να αξιοποιούνται προς όφελος αυτής της πόλης. Σε αυτό τον τομέα, δυστυχώς, η Αθήνα "πάτωσε".
Οι Άγγλοι είναι ένας λαός, που ναι μεν προοδεύει αλλά αρέσκεται να τονίζει τα στραβά και ανάποδα των άλλων, όταν καταδέχεται να ασχοληθεί μαζί τους, και ποτέ τα δικά τους, απόδειξη ότι εξακολουθούν να θεωρούνται οι χειρότεροι τουρίστες και χούλιγκανς παγκοσμίως και δεν τους καίγεται καρφί.
Οι Γερμανοί, που αναφέρεις, ήταν υπέρ ημών ή εναντίον μας; Δεν το καταλαβαίνω με ακρίβεια, όπως το λες.
Εκτιμώ πολύ τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σημίτη και θεωρώ και εγώ σημαντική τη συμβολή του στους αγώνες αυτούς.