Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Ερυθρόλευκα χάλια, ερυθρόλευκη αντίληψη

Βουτιές για ψύλλου πήδημα, έντονες και άσκοπες διαμαρτυρίες προς το διαιτητή, ανόητες κίτρινες κάρτες, εκνευρισμός με κάθε τσατζάρισμα παίκτη της αντίπαλης ομάδας, ικεσίες προς το Θεό να κατέβει στη γη, προφανώς, και να αποδώσει Δικαιοσύνη), γκρίνια ατελείωτη και κάθε άλλο παρά πνεύμα νικητή στην ομάδα!
Όχι, δεν πρόκειται για περιγραφή των συμπτωμάτων μιας ομάδας σε ένα Δημοτικό σχολείο, όπου, τέλος πάντων, ούτε η οργάνωση υπάρχει, ώστε να αποφεύγονται τέτοια πράγματα, ούτε η ωριμότητα ή η ψυχολογία, για να συμπεριφέρεται ο μαθητής καλύτερα. Το παραπάνω εισαγωγικό σχόλιο αφορά την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού, όπως αυτή εμφανίστηκε στο χτεσινό παιχνίδι με την Ανόρθωση. Όσοι το είδαν, νομίζω ότι δεν το ευχαριστήθηκαν καθόλου, όσο φανατικοί και αν είναι, εκτός αν είναι υποστηρικτές του ρητού «όσο με πληγώνεις τόσο με πορώνεις», οπότε, αποδεχόμενος την ελευθερία στην ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε προσώπου, πάω «πάσο».
Αναρωτιέμαι, αν θα μου άρεσε μια ομάδα, της οποίας η ψυχολογία είναι ανύπαρκτη και η οργάνωσή της πάσχει, να πετύχει την είσοδό της σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν είχε την απαιτούμενη ψυχή και ωριμότητα, μπορεί και να το δεχόμουν. Φρονώ, όμως, ότι ο χτεσινός Ολυμπιακός δεν είχε κανένα από τα παραπάνω στοιχεία. Και, το χειρότερο απ’ όλα, η συμπεριφορά του θύμιζε κακομαθημένο τσούρμο, που βαυκαλίζεται ότι με τις θεαματικές βουτιές και τις υποκριτικές κραυγές του, δήθεν, πληγωμένου από το, δήθεν, «κλάδεμα» του αντιπάλου θα κερδίσει την εύνοια του διαιτητή. Και μάλλον θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς, που μόνο οι Κύπριοι είχαν την ατυχία να αντιμετωπίσουν αυτό το συνοθήλευμα ανώριμων παικτών και το προσπέρασαν με άνεση, όπως απεδείχθη. Διότι ανατριχιάζω στην ιδέα ότι μια τέτοια εικόνα ο Ολυμπιακός θα έδειχνε και στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου περισσότερα μάτια θα τον έβλεπαν.
Το χειρότερο είναι ότι ακόμα και οι νέοι ξένοι του Ολυμπιακού έδειξαν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην κακοστημένη αυτή φαρσοκωμωδία. Ο Ντούντου δε σταμάτησε στιγμή να προσεύχεται για τη βοήθεια του Θεού, λες και ο Θεός θα προστρέξει να βοηθήσει την κάθε κακοστημένη και κακομαθημένη ομάδα. Ο Λέτο παρέδωσε μαθήματα ύφους στις βουτιές. Κόλλησαν από τώρα την αρρώστια του υποκρινόμενου ποδοσφαιριστή; Ελπίζω να ήταν παροδικό.
Ακόμα χειρότερη, όμως, εντύπωση μου άφησε η εικόνα του επίσημου Ολυμπιακού για τα έκτροπα των οπαδών του (διότι δεν πρόκειται για φιλάθλους). «Αυτοί δεν μας εκφράζουν και θα έπρεπε να συλλαμβάνονται εκείνη τη στιγμή (προφανώς οι ταραξίες με τα ερυθρόλευκα). Ήταν δίπλα η αστυνομία. Υπάρχουν οι κάμερες, υπάρχουν τα βίντεο. Ας τους συλλάβουν, λοιπόν, να τελειώνει αυτή η ιστορία», δήλωσε χτες στα Μ.Μ.Ε. ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ, κ. Γιάννης Μώραλης. Κοινώς, μακρυά από μας, η Αστυνομία φταίει για όλα. Ας δεχθώ ότι η οργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. δεν της επιτρέπει να φέρει κάποιο αποφασιστικό χτύπημα στο χουλιγκανισμό. Μήπως, όμως, ο κ. Μώραλης παραγνωρίζει τις ευθύνες της ομάδος του; «Αυτούς τους οπαδούς έχουμε και δεν πρόκειται να τους αλλάξουμε», είχε δηλώσει προ ετών ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος του Ολυμπιακού, όταν ρωτήθηκε πως επιτρέπει να προκαλούν επεισόδια οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Κοινώς, μην πειράζετε τα παιδιά, τους «επιστήμονες», όπως τους είχε χαρακτηρίσει ένας άλλος αξέχαστος πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο κ. Σαλιαρέλης.
Ας πληρώσει, λοιπόν, το πρόστιμο, που θα του επιβληθεί ο Ολυμπιακός! Και ας συνεχίσει να υποθάλπει και να «χαϊδεύει» τα καλόπαιδά του! Με τις συνθήκες αυτές καλό είναι και το 10ο πρωτάθλημα.

Υ.Γ. Τα ίδια θα έγραφα, και αν ήταν στη θέση του Ολυμπιακού κάποια άλλη ελληνική ομάδα.

Υ.Γ.2. Δεν παραβλέπω ότι στο παρελθόν αρκετοί Κύπριοι οπαδοί της Ανόρθωσης είχαν συμπεριφερθεί έτσι στους παίκτες και τους φίλους της Α.Ε.Κ. Και ο τότε πρόεδρος της Ανόρθωσης, κ. Λευκαρίτης, είχε αντιδράσει όπως αντέδρασε και ο επίσημος Ολυμπιακός. Μόνο που με το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" στο τέλος θα μείνουν όλοι τους αόμματοι.

www.enet.gr/online/online_text/c=115,id=15089928 (ο απολογισμός των επεισοδίων των οπαδών του Ολυμπιακού)

Δεν υπάρχουν σχόλια: