Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Αποκλεισμοί και προβληματισμοί

Λέτε να μας κάτσει άσχημα η φετινή Ολυμπιάδα; Άρχισαν ήδη κάποιες από τις μεγάλες ελπίδες μας για μετάλλιο να αποχαιρετούν τη διοργάνωση χωρίς επιτυχία. Ο Βλάσης Μάρας αποκλείστηκε από τη συνέχεια της ενόργανης γυμναστικής, αφού πλήρωσε την κακή ψυχολογική του κατάσταση ο δε Άρης Γρηγοριάδης δεν προχώρησε πέρα από την προκριματική σειρά των 100 μ. ύπτιο. Αμφότεροι, όμως, διατήρησαν τη σεμνότητά τους και αρκέστηκαν να τα βάλουν με τον εαυτό τους. Οποία διαφορά από πολλούς συνέλληνες, που προτιμούν να καταδικάσουν το κακό το ριζικό τους παρά το κακό τους το κεφάλι. Άλλωστε, «εδώ, που έφτασες, λίγο δεν είναι, τόσο, που έκαμες, μεγάλη δόξα»(Κ. Καβάφης, Το πρώτο σκαλί).
Η Εθνική μας Ομάδα Καλαθοσφαίρισης δεν έκανε το ξεκίνημα, που ονειρευόμαστε. Η Ισπανία απέδειξε ότι δικαίως θεωρείται η πιο φορμαρισμένη και ισχυρή ομάδα της Ευρώπης, πλην, όμως, δεν είναι η αχτύπητη ομάδα, που μας είχε τσακίσει πέρσυ στο Πανευρωπαϊκό και πρόπερσυ στο Παγκόσμιο. Απλά, κατάφερε να μας επιβάλει το ρυθμό της και να μας αλλάξει τα φώτα στα τρίποντα. Το ποσοστό μας στις βολές είναι λιγάκι απαράδεκτο (10/22) αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας για να το διορθώσουμε και αυτό. Α, και να μην σουτάρουμε τόσο επιπόλαια, όπως κάναμε κατά διαστήματα χτες.
Στην κωπηλασία, οι Πολύμερος και Μούγιος συνεχίζουν στο διπλό σκιφ ανδρών, το ίδιο και ο πυγμάχος Γαζής στα 75 κιλά. Αναρωτιέμαι, όμως, τι είδους υποστήριξη έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Επαγγελματίες δεν είναι, αφού αυτό φαντάζει κάπως σας ανέκδοτο στη χώρα μας. Εγκαταστάσεις της προκοπής για να προπονηθούν δεν έχουν, ιδίως οι κωπηλάτες, που προπονούνται κυριολεκτικά με το κρύο και τ’ αγιάζι στις λίμνες της χώρας μας και περιμένουν κάποια υλική υποστήριξη από την Πολιτεία, για να μπορέσουν να προπονηθούν και να αποδώσουν κάπως. Πάντως, είναι σίγουρα άξιοι του θερμότερου χειροκροτήματος.
Ο θάνατος ενός Αμερικάνου τουρίστα στο Πεκίνο έκανε το γύρο του κόσμου και έθεσε ζήτημα ασφάλειας των αγώνων αυτών. Ωστόσο, καμμία τρομοϋστερία δεν έπιασε τα διεθνή Μ.Μ.Ε. Θυμάμαι την ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφο, κα. Ανθή Καρασάββα, που φοβόταν πιθανή τρομοκρατική ενέργεια κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών. Τώρα δεν την άκουσα πουθενά να οδύρεται για τα όποια μέτρα ασφαλείας στην Κίνα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά!
Άφησα για το τέλος την ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ότι, δηλαδή, κυριαρχεί σε αυτούς η ντόπα των αθλητών. Δε δίνω άδικο στο Κ.Κ.Ε., αν και κάπως όψιμα ανακάλυψε την Αμερική. Ωστόσο, η επιμονή του να ταυτίζει το ντοπάρισμα των αθλητών με τον καπιταλισμό και ανιστόρητο είναι και έλλειψη αυτογνωσίας προδίδει. Διότι η παράνομη ιατροφαρμακευτική υποστήριξη των αθλητών εξελίχθηκε στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, ιδίως στην Ε.Σ.Σ.Δ. και τη Λ.Δ.Γ., όπου βιονικές αθλήτριες με ασυνήθιστη σωματοδομή και εξωφρενικές αντοχές και επιδόσεις κέρδιζαν με χαρακτηριστική άνεση τον ένα αγώνα μετά τον άλλο. Η κατάρρευση των καθεστώτων αυτών ανέδειξε το πρόβλημα αυτό και το κατέστησε γνωστό παγκοσμίως, πλην του Κ.Κ.Ε., το οποίο πρόθυμα και ορθά κατεδίκασε το ντοπάρισμα των σημερινών αθλητών αλλά για την ύπαρξη αναλόγου συστήματος υποστήριξης αθλητών στις παραπάνω χώρες ποιεί την νήσσαν.
Και οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνεχίζονται. Καλή επιτυχία στους αθλητές μας!

8 σχόλια:

Pellegrina είπε...

Εμενα πάλι ολο αυτο μου θυμιζει μονο το στιχο του παλιού καλου Σαββόπουλου "Πήδα πήδα μαϊμού, φουκαριάρα μαιμού". Επίσης το ότι ενισχύουν οι αγώνες τη φιλία κλπ λαων ειναι κατα τη γνώμη μου μούσι. Ενισχύουν το ακριβώς αντίθετο, το συναίσθημα ανταγωνισμού και την επιθυμία της νίκης. Και μάλιστα το νομιμοποιούν με παιδαριώδεις έννοιες όπως "ευγενής άμιλλα",κλάδοι ελαίας και λοιπά φαιδρά.Για ποιο λόγο να "νικάει" ο άνθρωπος το συνάνθρωπό του, σε οποιοδήποτε τομέα και με οποιοδήποτε τρόπο; Με άλλα λόγια, για ποιο λόγο να πολεμάει, σε οποιαδήποτε μορφή;
Τέλος, για τις τελετές, το γεγονός ότι ο άνθρωπος συγκινείται ακόμα στο άναμμα μιας φλόγας πρέπει να μας λέει ότι είμαστε ακριβώς (και ούτε ρούπι παραπάνω) πρωτόγονοι, βάρβαροι και με άδειο κεφάλι. Ειδα λίγη τελετή, χιλιάδες άμοιρους ανθρώπους να έχουν προπονηθεί σκληρά για να συντονίσουν τις κινήσεις τους στο σχηματισμό αντίστροφης μέτρησης από το 10 ως το μηδέν!!! Απίστευτη ηλιθιότητα και υβριστική σπατάλη μυαλού και χρόνου.(φυσικά για να επιδειχτεί η νέα υπερδύναμη, που τρίβει τα χέρια της με το νέο ψυχρό πόλεμο Ρωσίας-ΗΠΑ που ξεκινάει. Έχει μπει και στον παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όλε!)
Το μονο στο οποίο συμφωνώ είναι οτι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, αν και στο υπάρχον σύστημα αμφιβάλλω για την αξιοποίηση για κατι ουσιαστικό. Βλέπε και τις ανούσιες πολυέξοδες χαζομάρες που φέρνουν στο Μπάντμιντον, που δεν έχουν κανένα πνευματικό ερπιεχόμενο, ξεπλένουν όμως εκατομμύρια βλακώδη λεφτά...
Επίσης συμφωνω βέβαια στα όσα λες για το ΚΚΕ, μόνο που στο ΣΗΜΕΡΑ (το τονίζω) είναι το μόνο που δυστυχώς απέμεινε να λέει την αλήθεια για τον καπιταλισμό (όχι βέβαια για τον -όποιο- σοσιαλισμό), κάτι σαν το βοσκό με το λύκο...
Ο αθλητισμός θα μπορούσε να ειναι πολυ ωραιο πραγμα, αν δεν υπήρχαν ΚΑΘΟΛΟΥ ομάδες, ανταγωνισμός, βαθμολογία, επιτροπές,νίκες κια πρωταθλήματα. Π.χ.: Αυτή την Κυριακή μαζεύονται οι τάδε ποδοσφαιριστές (ονόματα μόνο, άτομα) στο τάδε γήπεδο, χωρίζονται επί τόπου σε δυο ομάδες και πάιζουν. Ούτε πράσινοι ή κόκκινοι, ούτε ομοσπονδίες, ούτε οπαδοί.(Ούτε Βαρδινογιάννης και Κόκαλης) Πώς σας φαίνεται; Ανούσιο, ε;;

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Η λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν βλέπω τους αθλητές όλων των χωρών να ξεχύνονται αγκαλιασμένοι στο γήπεδο ή το φαινόμενο κατά τη διάρκεια των αγώνων αυτών να φιλιώνουν αθλητές μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό, είναι ό,τι ακριβώς πρέπει να πρεσβεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η επιθυμία της νίκης δεν καλλιεργεί απαραίτητα το μίσος απέναντι στον αθλητή με τις καλύτερες επιδόσεις. Η νίκη σε κάποιο τομέα, όταν πρόκειται για μια πρόοδο ενός λαού σε σχέση με κάποιον άλλο, αποτελεί μια έκφανση του δικαιώματος της προσωπικότητας του ανθρώπου, ήτοι ως την επιθυμία του να προοδεύσει, έστω και μέσα από τις αθλητικές επιδόσεις. Τώρα, βέβαια, όταν η πρόοδος αυτή προκαλείται από την παράτυπη ιατροφαρμακευτική υποστήριξη, τότε σαφώς και υπάρχει πρόβλημα αλλά ο αθλητής, που κερδίζει σε ένα αγώνισμα, απλά εκφράζει την καλύτερη προετοιμασία του (έστω, "προετοιμασία", τύπου "ντόπας")και προάγει τη χώρα του.
Οι τελετές αποτελούν ένα θέαμα και κάθε θέαμα είναι σύμφυτο με την επιθυμία του ανθρώπου να ξεφεύγει από την καθημερινότητά του και να βλέπει κάτι πέρα από αυτή. Βέβαια, ένα θέαμα μπορεί να αποτελεί κεκαλυμμένη ή απροκάλυπτη προπαγάνδα αλλά αυτό δεν θα εκλείψει, όσο υπάρχουν καταπιεστικά καθεστώτα, τύπου Κίνας. Δεν θεωρώ κανέναν απ' όσους παρακολούθησαν την τελετή έναρξης, μαζί και μένα, που την είδα μια μέρα μετά, πρωτόγονο ούτε με άδειο κεφάλι, μόνο και μόνο επειδή την παρακολούθησε. Θα ενέπιπτε σε αυτή την κατηγορία, αν στο μυαλό του είχε μόνο τα θεάματα.
Η "Λίμνη των κύκνων"δεν ήταν κάποια χαζομάρα, ούτε οι "Lord of the dance", απ' όσο ξέρω από τις διηγήσεις όσων είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν αυτές τις παραστάσεις στο γήπεδο του μπάντμιντον. Φρονώ, όμως, ότι με τον καιρό θα παρουσιάζονται και καλύτερες παραστάσεις εκεί. Τουλάχιστον έτσι εύχομαι. Και τουλάχιστον αυτό το γήπεδο αξιοποιήθηκε κάπως.
Τέλος, επαναλαμβάνω ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των αθλητών αλλά και των ομάδων δεν είναι από μόνος του κακός. Κακός καθίσταται, όταν η νίκη γίνεται αυτοσκοπός και ο αθλητής ή η ομάδα μετέρχεται κάθε μέσο, ακόμα και παράνομο, προκειμένου να κερδίσει. Ο Ολυμπιακός (τυχαίο το παράδειγμα)δεν είναι κακός από μόνος του. Όταν, όμως, βλέπω διαιτησίες να τον παίζουν ευνοϊκά ή τους οπαδούς του να καταστρέφουν ένα γήπεδο, επειδή έτσι γουστάρουν, τότε έχω και εγώ πρόβλημα. Και ναι, πιστεύω ότι η απουσία πρωταθλημάτων και ομάδων θα ήταν ανούσια.

Pellegrina είπε...

Μαμά! Το τρώω το φαί μου! Ό,τι πείτε! Πω πω!!

υγ: εγω ΠΙΣΤΕΥΩ οτι ειμαι πρωτογονη και με άδειο κεφάλι, και ότι μόνο οι υβριστικά καλές συγκυρίες ζωής (έλλειψη πολέμου) μεχρι τωρα με εχουν κανει να φ α ι ν ο μ α ι κατι καλυτερο.

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Και εγώ το τρώω όλο το φαΐ μου, γιατί είμαι στην ανάπτυξη.
Υ.Γ. Οι ίδιοι λόγοι έχουν διαμορφώσει και το δικό μου χαρακτήρα.
Υ.Γ2. Οι προβληματισμοί και το όλο ύφος, με το οποιο συζητάς, προδίδουν άνθρωπο, που ούτε άδειο κεφάλι έχει ούτε είναι πρωτόγονος.
Υ.Γ.3. Μήπως σε ενόχλησε κάτι απ' όσα είπα;

Pellegrina είπε...

όι καλέ, απλά ήταν πολλάαα...

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

ΟΚ! Πάντως, επαναλαμβάνω όσα είπα για τον τρόπο σκέψης σου και τα γραπτά σου, ότι,δηλαδή, ούτε άδειο κεφάλι έχεις ούτε πρωτόγονη είσαι.

Pellegrina είπε...

ασχετο: ο πιτσιρίκος μας τέλειωσε;

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Το ιστολόγιο του Πιτσιρίκου ήταν ούτως ή άλλως χωρίς ενημέρωση εδώ και καιρό. Για το ραδιόφωνο δεν ξέρω, έχω λίγο καιρό να τον ακούσω.