Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

5 κορυφαία γεγονότα της χρονιάς, που μας πέρασε

Ενώ η χρονιά αυτή τελειώνει, ιδού τα κορυφαία, κατά την ταπεινή μου άποψη, γεγονότα αυτής, με μια προτίμηση σε αυτά, που επηρέασαν ή θα επηρεάσουν τη χώρα μας :
1) ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008 : Ένας πυροβολισμός, μια δολοφονία, μια ξεσηκωμένη νεολαία, εκατοντάδες κατεστραμμένα κτίρια και ένας απόηχος, που αχνοκαίει πίσω από τα χριστουγεννιάτικα φώτα. Τόνοι μελανιού χύθηκαν και χιλιάδες ιστοσελίδες δημιουργήθηκαν, για να περιγράψουν τα επακόλουθα της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έπαινοι ακούστηκαν για τη νεολαία μας, που σηκώθηκε από τον καναπέ και άφησε τα μαθήματά της για να φωνάξει για το μέλλον της, που το βλέπει ζοφερό και ένας κόσμος διχασμένος από τις πρόσφατες καταστροφές προσπαθεί να συνέλθει από τις πρωτοφανείς εικόνες αυτών των ημερών. Ο δεύτερος γύρος μετά τις γιορτές φαντάζει πιθανός αλλά με άγνωστη ένταση.
2) ΕΚΛΟΓΗ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ : Η εκλογή ενός μαύρου (έστω μιγά) στην Προεδρία της υπερδύναμης της εποχής μας σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα, που έχει κατηγορηθεί για σωρεία παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου την τελευταία 8ετία. Ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. φαντάζει λιγότερο πολεμοχαρής και περισσότερο εκλεπτυσμένος από τον άξεστο και αμόρφωτο προκάτοχό του και πολύς κόσμος θεωρεί, ότι μπορεί να βελτιώσει το τσαλακωμένο προφίλ της χώρας του. Πάντως, απέφυγε να πάρει θέση στην πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας ουκ ολίγα αρνητικά σχόλια.
3) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ : Κάπου στα τέλη Οκτωβρίου άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες της κρίσης με σωρεία απολύσεων στις ανεπτυγμένες χώρες. Κολοσσοί έκλεισαν, χιλιάδες και προσεχώς εκατομμύρια ανθρώπων έχασαν τη δουλειά τους, φήμες ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει το ερχόμενο έτος ακούστηκαν και μια αβεβαιότητα πλανάται στον αέρα. Στη χώρα μας ήδη 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους, συνθέτοντας μια άκρως εκρηκτική ατμόσφαιρα. Και αύριο;
4) ΚΥΚΕΩΝΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ : Βατοπέδι, εκποιήσεις δημοσίων γαιών έναντι πινακίου φακής, υπουργοί, που πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, επιδοτήσεις πλοιοκτητών με καράβια αμφιβόλου ασφαλείας και άλλα πολλά συνθέτουν ένα σκηνικό, όπου ο κάποτε υποσχόμενος διαφάνεια, σεμνότητα και ταπεινότητα σκηνοθέτης μοιάζει να έχει χάσει τον έλεγχο.
5) ΘΑΝΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ : Η άνοδός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο συνοδεύτηκε από επαίνους και ελπίδες, ότι ο εξωστρεφής αρχιεπίσκοπος θα τόνωνε το γόητρο της Ελληνικής Εκκλησίας. Οι φωνές των νουνεχών, που είχαν από πριν αντιληφθεί τον τρόπο του Χριστόδουλου πνίγηκαν στον ενθουσιασμό εκείνων των ημερών του 1998. Σύντομα, όμως, έμελλε να επαληθευτούν. Αλαζονική και ξένη προς το Λόγο του Κυρίου συμπεριφορά, άγαρμπες προσπάθειες να επηρεάσει την πολιτική της χώρας, εμπρηστικός, ρατσιστικός και μισαλλόδοξος λόγος, λαοσυνάξεις και απειλές για ζητήματα, που δεν άπτονταν των αρμοδιοτήτων της Εκκλησίας και ανήκουστα σκάνδαλα έπληξαν το κύρος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και μαζί ολόκληρο τον οργανισμό, του οποίου προΐστατο. Η ασθένειά του τον κατάστησε και πάλι συμπαθή και αρκετός κόσμος τον πένθησε, όταν πέθανε. Ο διάδοχός του είναι σαφώς περισσότερο προσεκτικός αλλά οι πρόσφατες δηλώσεις του περί διενέργειας δημοψηφίσματος, ώστε να αποφασίσει ο λαός, αν επιθυμεί το διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους δημιούργησε αμηχανία στους εκτός εκκλησίας υποστηρικτές του και αμφιβολίες περί της προοδευτικότητάς του.

2 σχόλια:

Pellegrina είπε...

Ευτυχές το νέο έτος, περιούσιε δικηγόρε.

περιούσιος είπε...

@ pellegrina

Ευτυχές το νέο έτος, φιλτάτη φιλόλογε!