Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στόχοι για τη χώρα

Τις γιορτινές αυτές μέρες διάλεξε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., προκειμένου να δώσει στη δημοσιότητα τους στόχους του κόμματός του. Δεν ξέρω κατά πόσο αποτελούν το χριστουγεννιάτικο δώρο στους φίλους και τους ψηφοφόρους του αλλά σίγουρα εκφράζουν το νόμιμο δικαίωμα ενός κόμματος να ασκεί πολιτική και, κυρίως, να τη δημοσιοποιεί. Και η αλήθεια, επίσης, είναι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διακρίνεται για την ευθύτητά του σε αρκετά θέματα, όπου τα λοιπά κόμματα αρκούνται στην τακτική του στρουθοκαμηλισμού και της διγλωσσίας, ανάλογα με το κοινό, στο οποίο απευθύνονται, και τις περιστάσεις.
Ιδού οι στόχοι, λοιπόν : "Στους 15 άμεσους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται, η αποχώρηση της Ελλάδος απο το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των βάσεων της Σούδας και του Άκτιου, η άμεση απόσυρση της υπογραφής της Ελλάδας απο τη συνθήκη της Λισαβόνας και η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η επάνοδος υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στις υποδομές της χώρας.
Περιλαμβάνονται, επίσης, ο αφοπλισμός των αστυνομικών μονάδων στη διάρκεια κινηματικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων, η κατάργηση των Ειδικών Μονάδων και η απαγόρευση χρήσης χημικών, η άμεση εξίσωση των κατώτερων αποδοχών με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των “15″, η κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και των ανεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η δημιουργία 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, η ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους, η εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη και η προώθηση μιας νέας στρατηγικής στήριξης των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των πολύ μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων."
Και κάπου εδώ αρχίζουν οι παρατηρήσεις. Συμφωνώ, ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να διαθέτει το τέλειο ή το αποδεκτό απ' όλους πρόγραμμα αλλά υπάρχουν κάποια σημεία των στόχων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που χρήζουν διερεύνησης.
"Αποχώρηση της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ" : Οι επιρροές από το κόμμα, όπου θήτευσαν αρκετά από τα σημερινά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο παρελθόν, είναι εμφανείς. Μόνο, που ο απομονωτισμός ουδέποτε υπήρξε η καλύτερη διεθνής πρακτική για μια χώρα, που ούτε τη δυνατότητα να είναι αυτάρκης έχει ούτε περιστοιχίζεται από τους πλέον φιλικούς γείτονες. Εκτός αν οι θιασώτες της αποχώρησης από τους διεθνείς οργανισμούς λησμονούν, ότι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων προέρχεται από τη διεθνή συνεργασία άλλως από την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση της διπλωματίας.
"Κλείσιμο των βάσεων της Σούδας και του Ακτίου": Θεωρώ πιθανότερο να προλάβουν να τις κλείσουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, όπως έγινε με τη Νέα Μάκρη και το Ελληνικό. Πέρα από αυτό, όμως, αν η χώρα μας επιθυμεί να αποκτήσει περισσότερη δύναμη, ο χειρότερος τρόπος να το πράξει αυτό είναι οι λεονταρισμοί τέτοιου τύπου, που παραπέμπουν στην εύκολη και αδιέξοδη συνθηματολογία περασμένων δεκαετιών, η οποία γνωρίζουμε που (δεν) οδήγησε.
"Άμεση απόσυρση της υπογραφής της Ελλάδας απο τη συνθήκη της Λισαβόνας και η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας" : Θα χαρακτήριζα συνεπή το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αν αρνούνταν το σύνολο της πολιτικής της Ε.Ε., επομένως και τα οφέλη της, όπως τα οικονομικά πακέτα στήριξης, τη δυνατότητα των Ελλήνων να ταξιδεύουν και να εργάζονται στις χώρες - μέλη της Ε.Ε. χωρίς τις αφόρητες διατυπώσεις άλλων εποχών κ.λπ.Όταν, όμως, αποδέχεσαι ασμένως τα όποια οφέλη της Ε.Ε., τότε οφείλεις να αποδέχεσαι και τα, τυχόν, δυσμενή μέτρα της. Αλλιώς, υποκρίνεσαι τον αντιδραστικό.
"Επάνοδος υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών" : Ναι αλλά πώς θα γίνει αυτό; Σε δύσκολες οικονομικά εποχές για τη χώρα, ποιός μπορεί να εγγυηθεί, ότι η δημοσιονομική πολιτική μας δεν θα επηρεαστεί από την, τυχόν, εξαγορά των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών(εκτός αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επιθυμεί βίαιες εθνικοποιήσεις κατά το πρότυπο καθεστώτων, που θαυμάζει); Και, εντέλει, η μεταβίβαση των επιχειρήσεων και οργανισμών αυτών υπήρξε απαραίτητα βλαπτική για τη χώρα μας; 'Αλλως, την εποχή, που οι οργανισμοί αυτοί ανήκαν καθ' ολοκληρίαν στο Δημόσιο, λειτουργούσαν επαρκώς; Αν, πράγματι, πίστευε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τα περί επανόδου, θα έπρεπε να προβάλει και ένα πρόγραμμα επανόδου. Αλλά δεν το είδαμε.
"Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στις υποδομές της χώρας" : Ισχύουν λίγο πολύ όσα και στον προηγούμενο στόχο.
"Ο αφοπλισμός των αστυνομικών μονάδων στη διάρκεια κινηματικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων" : Καμμία αντίρρηση, αρκεί οι ίδιοι οι κινηματίες, συνδικαλιστές και διοργανωτές της οποίας εκδήλωσης να φροντίσουν, ώστε να υπάρχει περιφρούρηση. Διότι οι δικαιολογίες περί αυθόρμητων εκδηλώσεων, όπου δεν υπάρχει, υποτίθεται, η δυνατότητα περιφρούρησης, επιτρέψτε μου, δεν ευσταθούν για ένα κόμμα, το οποίο έχει αποφύγει επιμελώς να καταδικάσει τα όποια έκτροπα σε πορείες, όπως οι παραπάνω.
"Η κατάργηση των Ειδικών Μονάδων και η απαγόρευση χρήσης χημικών": Μάλιστα, άρα να μην ξαναπατήσουμε π.χ. σε γήπεδο, αν είναι να κινδυνεύουμε να φάμε το ξύλο της ζωής μας από τους χουλιγκάνους της εξέδρας. Προφανώς πίσω από κάθε ταραξία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βλέπει εξεγερμένους νέους, που αντιστέκονται, πράγμα εκτός πραγματικότητας.
Για την απαγόρευση της χρήσης χημικών θα συμφωνήσω.
"Άμεση εξίσωση των κατώτερων αποδοχών με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των “15″": Αυτό προϋποθέτει μια απαραιτητη αναπροσαρμογή της δημοσιομικής πολιτικής της χώρας, ήτοι την ανάπτυξη ανάλογων οικονομικών υποδομών με αυτές, που υπάρχουν στις χώρες της Ε.Ε. Αλλιώς θα μιλάμε για εύκολη παροχολογία, που μας θυμίζει άλλες εποχές.
"Η κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και των ανεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης" : Όταν ανήκεις στην Ε.Ε., οφείλεις να ακολουθείς τις πολιτικές της, εκτός αν έχεις τη δυνατότητα να τις αλλάξεις. Και, σε κάθε περίπτωση, οι νομοθετικές ρυθμίσεις της Ε.Ε. περί τα εργατικά δεν είναι τόσο το πρόβλημα όσο οι εργασιακές συνθήκες, που επικρατούν στην Ελλάδα σε αρκετούς τομείς. Αν επιθυμεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να επιλύσει το θέμα, ας στραφεί στην αναδιάρθρωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων, ώστε να εξασκούν καλύτερα το έργο τους, στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους εργοδότες, που παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία κ.λπ. Εκτός αν σκοπός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι τα επιτεθεί με σφοδρότητα εναντίον της Ε.Ε.
"Η δημιουργία 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών" : Μου θυμίζει λίγο τις εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος πριν τις εκλογές του 2004, που υποσχόταν και αυτό αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο. Δεν γνωρίζω, αν αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου, ώστε να καταστεί αποδοτικό αλλά θα προτιμούσα να ακούσω, ότι θα πρέπει να προσηφθούν πρόσωπα σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η Ειδική Αγωγή, τα Ψυχιατρεία, τον Ο.ΚΑ.ΝΑ., χωρίς αναφορά σε υπέρογκους αριθμούς και γενικόλογα, που προδίδουν ψηφοθηρική τακτική.
"Η ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση" : Δώσε μου και μένα, μπάρμπα, θέση σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ! Μα αντέχουν οι υποδομές των πανεπιστημίων της χώρας να δεχθούν όλους τους αποφοίτους του Λυκείου; Ή πώς θα γίνεται η κατανομή των αποφοίτων ανά σχολή; Και με ποιά αξιολόγηση θα γίνεται η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ; Γιούρια; Περισσότερο ελκυστική μου φαινεται η πρόταση του κ. Βερέμη, που, χωρίς να με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, τουλάχιστον φανερώνει, ότι προηγήθηκε κάποιος προβληματισμός για το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Διότι η αντίστοιχη υπό σχολιασμό πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι τόσο γενικόλογη, που αποκαλύπτει, ότι ελάχιστη φαιά ουσία δαπανήθηκε για την εκπόνησή της.
"Ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους" : Εδώ συμφωνώ απόλυτα, αρκεί να δούμε μια θέση ανάλογη με αυτή, που υποστήριξε το Κ.Κ.Ε., ήτοι με προτάσεις και πιθανά νομοσχέδια.
"Η εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη και η προώθηση μιας νέας στρατηγικής στήριξης των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των πολύ μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων" : Ελκυστικότατη πρόταση αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερη, αν συνοδευόταν και από τον τρόπο υλοποίησης αυτής της στρατηγικής. Αλλά τέτοια στρατηγική δεν είδαμε. Και, δυστυχώς, ελάχιστα διαφέρει από τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού, τις οποίες μέμφεται, και πολύ σωστά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλλά, δυστυχώς, τις μιμείται.
Εν κατακλείδι, αν επιθυμεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να διαφοροποιηθεί από τα λοιπά κόμματα του κοινοβουλίου μας, οφείλει να καταφεύγει σε σταράτα λόγια και εφικτές λύσεις. Αλλά ακριβώς αυτά τα λόγια δεν ακούστηκαν παραπάνω.

2 σχόλια:

zalmoxis είπε...

"Η κατάργηση των Ειδικών Μονάδων και η απαγόρευση χρήσης χημικών":

Πολύ σωστό, για ένας σωρό λόγους, π.χ. ηθικούς και οικολογικούς. Τι έφταιγαν για παράδειγμα όλοι αυτοί οι πολίτες που μένουν ή εργάζονται ή απλώς περνούσαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας να αναπνέουν επί 48 ώρες ασταμάτητα ΚΑΡΚΙΝΟ επειδή έτσι γούσταραν τα ΜΑΤ στα επεισόδια του Δεκεμβρίου;


"Άμεση εξίσωση των κατώτερων αποδοχών με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των “15″":

Επίσης σωστό. Αλλά εγώ θα σου πως το μίνιμουμ: Πολλαπλασίασε τον αριθμό των συνταξιούχων που ζουν με 300, 400 και 450 ευρώ τον μήνα και υπολόγισε αυτά να γίνουν όχι 1.000, αλλά 600 ευρώ σου λέω εγώ. Και 200 και 300 χρόνια να ζήσει ο καθένας τους, πάλι δε συμπληρώνουν τα 28 δις. που έδωσε η κυβέρνηση στους τραπεζίτες.

"Η ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση" :

Αν υπολογίσεις πόσες ανθρωποώρες πάνε χαμένες για να διαβάζουν οι μαθητές 2α και 3η Λυκείου παπαγαλία για βαθμοθηρία και πληροφορίες (και όχι γνώση) "μιας χρήσης" (εισαγωγικές) και τις οποίες τις πληρώνει η κοινωνία συνολικά, χίλιες φορές προτιμότερο να είναι ελεύθερη η είσοδος. Σάμπως τώρα έχουμε δηλαδή ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ στην Ελλάδα και προσλαμβάνονται οι καλύτεροι;

"Αποχώρηση της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ" :

Από πού κι ως πού αυτό συνιστά «…απομονωτισμό»; Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., της ευρωζώνης, του ΟΑΣΕ (προεδρεύει κιόλας) και αυτά και μόνο είναι αρκετά για να της διασφαλίσουν την ειρήνη, αν βεβαίως έχεις κυβερνήσεις σοβαρές και όχι οσφυοκάμπτες που ψηφίζουν αμυντικές δαπάνες τα μεγέθη των οποίων παραπέμπουν σε εμπόλεμες χώρες.


"Ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους"

«…αρκεί να δούμε μια θέση ανάλογη με αυτή, που υποστήριξε το Κ.Κ.Ε., ήτοι με προτάσεις και πιθανά νομοσχέδια…».

Δηλαδή, προτιμάς τον χωρισμό όχι όπως τον εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως τον εννοούν ο Ζουράρις κι η Κανέλλη;

"Κλείσιμο των βάσεων της Σούδας και του Ακτίου":

Και βέβαια! Να ξεκουμπιστούν και ας πάνε όπου αλλού θέλουν.

περιούσιος είπε...

@ zalmoxis
Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την απαγόρευση της χρήσης των χημικών. Με την κατάργηση των Ειδικών Μονάδων διαφωνώ. Θα προτιμούσα να λαμβάνουν τα μέλη τους μια καλύτερη εκπαίδευση. Ουτοπικό στην Ελλάδα, που ζούμε; Ίσως αλλα θα το προτιμούσα από την απόλυτη κατάργηση.
Για το κατώτατο όριο της σύνταξης θα συμφωνήσω με την πρότασή σου, την οποία, όμως, δεν άκουσα από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γι' αυτό και ήμουν επικριτικός με την πρότασή του.
Το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας θεωρώ ότι είναι από τα πιο δημοκρατικά παγκοσμίως (σκέψου πόσα τέκνα της αγγλικής εργατικής τάξης δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, για παράδειγμα) αλλά θα πρέπει να αποκτήσει άλλο χαρακτήρα, ήτοι χαρακτήρα απόκτησης γνώσεως και όχι στείρας αποστήθισης. Και αυτό ακούγεται ουτοπικό αλλά το προτιμώ. Εξάλλου, ήδη το πτυχίο του ελληνικού ΑΕΙ και ΑΤΕΙ έχει υποβαθμιστεί από πλευράς αξίας, μήπως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επιθυμεί την περαιτέρω υποβάθμισή του; Θα ήταν και πιο θαρραλέο να τον ακούσουμε να λέει π.χ. να κλείσουν ορισμένες σχολές για 3-4 χρόνια, επειδή η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει του πτυχιούχους τους. Αλλά τολμάει να προτείνει κάτι τέτοιο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα;
Αναφορικά με την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τη διεθνή διπλωματία προς όφελός μας, αντί να καταγγέλουμε το ΝΑΤΟ για τα δεινά της χώρας μας. Και σε αυτό το θέμα διαφωνώ με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Για το χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους δεν είπα, ότι προτιμώ την άποψη του Κ.Κ.Ε. και, κατ' επέκταση, της κας. Κανέλλη και του κ. Ζουράρι.Απλά, το Κ.Κ.Ε. έκανε μια μελέτη, καλή ή κακή θα κριθεί, σχετικά με το διαχωρισμό αυτό, ανάλογη της οποίας δεν έχω ακούσει από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Τέλος, αν θέλουμε να κλείσουν οι βάσεις, ας σκεφτούμε τί είδους εξωτερική πολιτική θέλουμε πρώτ' απ' όλα και μετά ας ζητήσουμε να κλείσουν, αν, βέβαια, δεν προλάβουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί να τις κλείσουν (και τότε θα δεις κόσμο να γκρινιάζει και να τους βρίζει, επειδή έμεινε χωρίς δουλειά, εξαιτίας των ανάλγητων Αμερικανών, όπως έγινε στον Άραξο Αχαΐας).