Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Ο ιός της επιλεκτικής καταγραφής

Δεν νομίζω, ότι η έξαρση της ακροδεξιάς βίας στη χώρα μας δεν έχει γίνει αντιληπτή από το σύνολο των σκεπτόμενων Ελλήνων. Κάτι η αύξηση του αριθμού των κατοικούντων στη χώρα μας μεταναστών, ιδίως εκείνων, που προέρχονται από την Αλβανία και μουσουλμανικές ή αφρικανικές χώρες και κάτι η οικονομική κρίση, που δημιουργεί την όχι δικαιολογημένη ανάγκη να ανευρεθεί μια διέξοδος στα προβλήματα αυτή με την αναζήτηση και στοχοποίηση των πιθανών ενόχων, που ποτέ, βέβαια, δεν είναι αυτοί, που στοχοποιούνται αλλά αποτελούν χειροπιαστό και, κυρίως, ευάλωτο στόχο, γινόμαστε μάρτυρες των ολοένα αυξανόμενων περιστατικών βίας προερχόμενης από πρόσωπα με προφανείς ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές ιδέες, χωρίς να υπάρχει ανάλογη ενεργοποίηση της επίσημης πολιτείας προς την καταπολέμησή τους. Συχνά, μάλιστα, έχει αναφερθεί το φαινόμενο κρατικοί λειτουργοί να συναινούν αν όχι να ενθαρρύνουν συμπεριφορές, όπως τις παραπάνω.
Η δημσιογραφική ομάδα του ¨ΙΟΥ" της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" κατήρτισε ένα κατάλογο με τις επιθέσεις, που έλαβαν χώρα εντός του 2009, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στον ιστότοπο www.iospress.gr/ios2010/ios20100103.htm. Αποτελεί μια εμπεριστατωμένη καταγραφή της αύξησης των φαινομένων της αποκαλούμενης μαύρης βίας και αποδεικνύει, ότι έχουμε, πλέον, κάθε λόγο να ανησυχούμε για τα φαινόμενα αυτά.
Χωρίς να αμφισβητώ την καταγραφή, που επιχειρεί η δημοσιογραφική ομάδα του "ΙΟΥ" - απεναντίας τη θεωρώ σημαντική και αξιέπαινη -, οφείλω να σταθώ σε κάποια πράγματα :
.- Μπορούμε, άραγε να διαχωρίζουμε τη βία σε μαύρη, κόκκινη, πολύχρωμη ή οτιδήποτε άλλο; Και αν ναι, μήπως έτσι νομιμοποιούμε ορισμένες μορφές βίας; Διότι ο χρωματισμός της βίας κατά τις επιλογές του βαφέα προδίδει ακριβώς αυτή την κατηγοριοποίηση και δημιουργεί επιθυμητές και ανεπιθύμητες μορφές βίας ανάλογα με τις πολιτικές δοξασίες του προσώπου, που την επιχειρεί.
.- Γιατί, άραγε, δεν υπήρξε ανάλογη ευαισθητοποίηση του "ΙΟΥ" σε περίπτώσεις, κατά τις οποέις ασκήθηκε "ερυθρή" βία, αν ακολουθήσουμε την παραπάνω κατηγοριοποίηση; Αναφέρομαι στη στάση του κατά το "μπουκάρισμα" των κνιτών στην αίθουσα, όπου διεξαγόταν η ομιλία του εκ των συγγραφέων της "ΜΑΥΡΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ"κ .Στεφάν Κουρτουά, το οποίο ματαίωσε την εκδήλωση αυτή. Τότε ο "ΙΟΣ" αρκέστηκε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των πηγών των συγγραφέων του παραπάνω βιβλίου αλλά για τη βία, που ασκήθηκε σε βάρος ενός εξ αυτών, απέφυγε επιμελώς να κάνει την παραμικρή νύξη. Δέχομαι, ότι αυτό το περιστατικό έλαβε χώρα πριν από αρκετά χρόνια αλλά εκείνο, που με ενδιαφέρει, είναι η εν γένει στάση της συγκεκριμένης δημοσιογραφικής ομάδας απέναντι σε περιστατικά βίας, που δεν προέρχονται από τον ακροδεξιό χώρο.
.- Θα περίμενα από τον αγαπητό "ΙΟ" να αναφερθεί και σε περιστατικά βίας κατά προσώπων, που έτυχε να εκφράζουν άποψη διαφορετική από τους πολέμιούς τους, η οποία βία προήλθε από πρόσωπα εκτός του ακροδεξιού χώρου. Αναφέρομαι στην επίθεση σε βάρος του δημοσιογράφου κ. Πάσχου Μανδραβέλη κατά την ομιλία του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από πρόσωπα κινούμενα, κατά δήλωσή τους, στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Τέτοια καταδίκη, όμως, δεν είδα.
Δε διαφωνώ με την καταγραφή των περιστατικών βίας, που επεχείρησε ο "ΙΟΣ", την οποία επαναλαμβάνω, ότι τη θεωρώ αξιέπαινη. Απλά θεωρώ, ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα φαινόμενα βίας, που προέρχονται και από άλλους χώρους ή στρέφονται και κατά άλλων προσώπων εκτός των μεταναστών και των εκπροσώπων των οργανώσεων, που προασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά και των αντιεξουσιαστών. Διότι μια τέτοια καταγραφή φαντάζει επιλεκτική και αφήνει στην αφάνεια την έξαρση του φαινομένου της βίας σε βάρος και άλλων ομάδων σαφώς λιγότερο ευάλωτων από τις παραπάνω αλλά σίγουρα πληττόμενων από την έξαρση της βίας στη χώρα μας. Και μια πλήρης καταγραφή θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμη.

2 σχόλια:

abravanel είπε...

Την χρονιά των περισσότερων αντισημιτικών επιθέσεων δεν γράφει τίποτα - ειδικά για τα Ιωάννινα.

Εγώ πάντως θα θυμηθώ την Λάρισα όπου ακροαριστεροί διαδηλωτές επιχειρούσαν να βανδαλίσουν την συναγωγή και ακροδεξιοί βανδάλισαν το μνημείο. Τουλάχιστον χαίρομαι να είμαι πηγή ομόνοιας για τους χριστιανούς συμπολίτες μου διαφορετικών πολιτικών προσανατολισμών.

περιούσιος είπε...

@ abravanel

Πράγματι, ουδεμία αναφορά στις αντισημιτικές επιθέσεις της χρονιάς, που μας πέρασε, κάνει ο "ΙΟΣ".
Υ.Γ. Αυτό περί πηγής ομόνοιας πολύ μου άρεσε