Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Ο πολιτισμός της ξεχειλίζουσας τεστοστερόνης

Μια παρέα κάπως ατίθαση, μια ομάδα υπαλλήλων ενός νυχτερινού κέντρου πιο ατίθαση, μια αστυνομία, που κατηγορείται ότι άφησε να περάσει πολύς χρόνος, μέχρις ότου ενημερώσει τις αρχές της χώρας, από την οποία κατάγεται ο ευρισκόμενος σε κώμα τουρίστας, αλαλλάζοντα ημεδαπά Μ.Μ.Ε., που θάβουν συνολικά ένα νησί, το οποίο τιμούν δεόντως κάθε Πάσχα και καλοκαίρι οι εργαζόμενοι σε αυτά, αλαλλάζοντα αλλοδαπά (αυστραλιανά, εν προκειμένω) Μ.Μ.Ε., που θάβουν τη χώρα μας και, στο τέλος, ένας συντετριμμένος πατέρας να θρηνεί ευχαριστίες προς τη χώρα μας, τους ανθρώπους της, τους γιατρούς της, την αστυνομία της και όσους βοήθησαν το γιό του. Ο οποίος γιός του ευρίσκεται, έπειτα από βάρβαρο ξυλοδαρμό και ίσως είναι κλινικά νεκρός. Δεν γνωρίζω να πω με βεβαιότητα, διότι τα Μ.Μ.Ε. δεν είναι ιατροί να κάνουν σωστές γνωματεύσεις.
Τέσσερις νέοι άνθρωποι κατέστρεψαν τη ζωή τους ξυλοκοπώντας βάρβαρα μια παρέα Αυστραλών τουριστών, τους οποίους, λένε, θεώρησαν υπεύθυνους για κάποιες κλοπές στο νυχτερινό κέντρο της Μυκόνου, όπου εργάζονταν. Αποδείξεις δεν φαίνονται να υπάρχουν και το μόνο, που ξέρουμε, είναι ότι η παρέα των Αυστραλών έγινε "τόπι" στο ξύλο. Κάποιον από αυτούς οι τσαμπουκαλήδες ημεδαποί τον άρπαξαν από το κεφάλι και του το κοπανούσαν σε ένα τοίχο. Αφού τους έδειραν όλους, τους παράτησαν μεσ' τη νύχτα. Και όταν κάποια στιγμή κινητοποιήθηκαν οι διωκτικές αρχές, οι τέσσερις χειροδύναμοι νέοι ψέλλιζαν δικαιολογίες.
Ο γράφων έλαχε να επισκεφτεί όντας αρκετά νεότερος απ' ό,τι τώρα, τη Μύκονο και θα αποφύγει να τη θάψει συλλήβδην. Απλά, θα αρκεστώ να διαπιστώσω ότι, όταν ένα νησί καθίσταται μοδάτο, τότε είναι αναπόφευκτο να μαζεύονται σε αυτό όλες οι ανθρώπινες κατηγορίες. Φιλήσυχοι, τσαμπουκάδες, βάρβαροι, πολιτισμένοι, διακριτικοί, εξωστρεφείς κ.λπ. Σίγουρα, η ύπαρξη πολλών κέντρων διασκέδασης αλλά και πάρα πολλών τουριστών απ' όλα τα μέρη του κόσμου καθιστούν αναγκαία και αναπόφευκτη την αστυνόμευση του νησιού αυτού. Και επειδή η μεγάλη αστυνομική δύναμη είναι αδύνατη, αφού είναι αναγκαιότερη η επιστράτευση των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. για την επίτευξη του καθήκοντος της προστασίας των πατέρων του Έθνους μας και των αναγκών αυτών, τότε οι μαγαζάτορες της νήσου αυτής καταφεύγουν στις υπηρεσίες αποφοίτων ιδιωτικών γυμναστηρίων, που και χειροδύναμοι είναι και την τάξη ξέρουν να επιβάλλουν. Καμμία αντίρρηση σε αυτό, σε ένα ιδιωτικό κέντρο πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τα χειρότερα, ειδικά αν δεν κάνεις κανένα έλεγχο σε όσους βάζεις μέσα σε αυτό.
Μόνο, που σε πολλές περιπτώσεις, ο υπάλληλος ενός μπαρ, από τον μπάρμαν έως τον πορτιέρη, καθίσταται κάτι σα θεός στα μάτια πολλών. Η επικράτηση ενός συγκεκριμένου μοντέλου ψυχαγωγίας, το οποίο έχει καταστεί γενικό και επιβεβλημένο, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες (δεν εξετάζω, αν αυτό είναι σωστό, διότι αυτό αποτελεί θέμα μιας άλλης, μελλοντικής ανάρτησης), έχει δημιουργήσει ένα κύμα συνανθρώπων μας, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να αναμένουν με τις ώρες μπροστά από την είσοδο ενός νυχτερινού κέντρου διασκέδασης, προκειμένου να στοιβαχτούν σαν τις αντσούγιες σε αυτό, να απολαύσουν ένα ποτό νοθευμένο σε αρκετές περιπτώσεις, να χαζέψουν τις καλλίγραμμες κοπέλες, που χορεύουν στο μαγαζί ή απλά στέκονται και πίνουν αμίλητες το ποτό τους (και οι οποίες, συνήθως, θεωρούν ποινικό αδίκημα να τολμήσει να τις κοιτάξει ένας απλός θνητός), να σπρωχτούν από τους νεοεισελθόντες του μαγαζιού και να πληρώσουν παπορίσια τη "μπόμπα", που με θράσος ο μαγαζάτορας αποκαλεί ποτό. Σε ένα τέτοιο κλίμα, θεωρείται χρήσιμο να ξέρεις 1-2 ανθρώπους του μαγαζιού ή της "νύχτας", ώστε να μπορέσεις να διασκεδάσεις υπό καλύτερες συνθήκες. Ξέρετε, να πείς ένα ποτό καθαρό, να σε βάλουν σε σημείο χωρίς πολύ κόσμο και σπρωξίδι, να σου γνωρίσουν και καμμία κοπέλα, λες και είσαι ανίκανος να γνωρίσεις μόνος σου κ.λπ.
Όλα τα παραπάνω, δημιουργούν μια αίσθηση δύναμης και ανωτερότητος στους εργαζομένους ενός νυχτερινού κέντρου. Ο μπάρμαν είναι κάτι σας θεός, όταν καλείται να σερβίρει το νερωμένο και νοθευμένο ποτό στο διψασμένο θαμώνα, ο πορτιέρης ξέρει πως μπορεί να σου απαγορεύσει την είσοδο, επειδή δε γουστάρει τη φάτσα σου και ας μη σε έχει ξαναδεί, ο σερβιτόρος/η σερβιτόρα μπορεί άνετα να σου μιλήσει με αγένεια, διότι αν θέλεις ευγένειες, μπορείς να πιείς αλλού το ποτό σου, άλλωστε οι περισσότεροι εκεί μέσα δεν θα ενοχληθούν από τη συμπεριφορά του/της. Και, φυσικά, ο μαγαζάτορας, που έχει προσλάβει όλο το προσωπικό, το αφήνει να διευθύνει το μαγαζί του, αρκεί να μη γίνονται φασαρίες. Και κανένας τους δεν υποχρεούται να σε σεβαστεί. Αν ήθελες, ας μην ερχόσουν, ρε μεγάλε εδώ μέσα! Και αν, μάλιστα, είσαι πιτσιρικάς και αρσενικός, από εκείνους, που υπήρξαμε όλοι μας, ντροπαλοί, με σπυράκια και με ελάχιστα λεφτά στην τσέπη και αυτά του μπαμπά μας, τότε είσαι κρέας για τη ματαιοδοξία των υπαλλήλων της νύχτας και σε σένα θα ξεσπάσει η επίδειξη δύναμης των "κυρίων" αυτών.
Στην περίπτωση των Αυστραλών τουριστών, ακούστηκε ότι αυτοί είχαν κλέψει χρήματα από άλλους θαμώνες και για το λόγο αυτό τους κατεδίωξαν οι "μπράβοι", όπως τους αποκαλούν τα Μ.Μ.Ε., του κέντρου αυτού. Διόλου απίθανο, είπαμε ότι σε ένα μοδάτο μέρος μαζεύεται κάθε καρυδιάς καρύδι. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα δεχόμουν την ακινητοποίηση των τουριστών αυτών, μέχρις ότου εμφανιστεί η Αστυνομία, που και αυτή η ακινητοποίηση μπορεί να συνεπάγεται ποινικές ευθύνες αλλά, τουλάχιστον, αυτές θα ήταν μικρότερες από την κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, που απαγγέλθηκε στους 4 εργαζομένους στο παραπάνω κέντρο. Εδώ, όμως, έχουμε 4 νεαρούς, που ξυλοκοπούν αλύπητα κάποιους τουρίστες, ένας εκ των οποίων ευρίσκεται σε κώμα. Με 2-3 σφαλιάρες, άντε και καμμία μπουνιά, είναι δυνατό κάποιος να πέσει σε κώμα; Δε νομίζω. Το αποτέλεσμα του ξυλοδαρμού αυτού προδίδει στυγνή επίδειξη ανδρισμού και περιφρόνηση του άλλου, συνεπεία της εντυπώσεως της ανωτερότητος, που, όπως είπαμε, κυριαρχεί στην τάξη των εργαζομένων σε νυχτερινά κέντρα.
Τώρα, το αποτέλεσμα αυτής της λογικής κατέστρεψε 4 ανθρώπους, οι οποίοι, ανεξάρτητα της ευθύνης τους, αφού υιοθέτησαν ασμένως της λογική του υπέρτατου όντος-εργαζομένου σε νυζτερινό κέντρο, θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Και στη θέση τους θα έλθουν κάποιοι εξίσου χειροδύναμοι και επηρμένοι για την ισχύ τους. Και ο κόσμος, που συχνάζει σε τέτοια κέντρα, θα συνεχίσει να λούζεται τις περιποιήσεις των συναδέλφων και διαδόχων των συλληφθέντων.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι ζωές των 4 τραμπούκων ήταν ήδη κατεστραμμένες. Δεν καταστράφηκαν τώρα. Το θέμα είναι ότι για να αισθανθούν άνθρωποι πήραν μαζί τους κ ένα ακόμα παιδί.

περιούσιος είπε...

@ lingua franca

Πριν συμβεί ο,τιδήποτε, η ζωή κανενός δεν είναι κατεστραμμένη. Μια πράξη σαν και αυτή, που περιγράφω, αρκεί για να τινάξεις τα πάντα στον αέρα. Και, δυστυχώς, η πράξη αυτή ήταν η αφαίρεση μιας ζωής.

Rodia είπε...

Οσο δεν αποκαλύπτεται από τα ΜΜΕ το όνομα του Βar, που είναι (αν δεν έκλεισε ακόμα) το TROPICANA Beach Bar Restaurant, θα καταδικάζεται συλλήβδην το όμορφο νησί.

περιούσιος είπε...

@ rodia

Άκουσα, σε μια ανάπαυλα από τα μπάνια μου, ένα ρεπόρτερ του "ALTER" να επιτίθεται δριμύτατα κατά της Μυκόνου, μετά το πρόσφατο περιστατικό, και να "θάβει" επιεικώς όλο το νησί. Δεν αμφιβάλλω ότι η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και σε άλλα Μ.Μ.Ε. (δεν ακούω πρωινό ραδιόφωνο και, ειδικότερα, τις εκπομπές, όπου βγάζουν στον αέρα τους ακροατές και τις ακροάτριες να πουν ό,τι τους κατέβει, με αφορμή διάφορα συμβάντα, εκεί να δείτε τι θα ακούσουν τ' αυτάκια μας). Όσο για το μπαρ, όπου εργάζονταν τα καλόπαιδα, πρώτη φορά ακούω από σας το όνομά του, ενδεικτικό του πόσο ενδιαφέρονται πολλά από τα συμβατικά Μ.Μ.Ε., ιδίως εκείνα, που φωνάζουν περισσότερο, να παράσχουν πραγματική ενημέρωση στο κοπάδι των τηλεθεατών.