Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Μαγική Σίφνος, υπέρ και κατά.

Τώρα, που οι διακοπές στην όμορφη Σίφνο έλαβαν τέλος, ήλθε η ώρα να κάνω μια πρόχειρη αξιολόγηση του νησιού αυτού, που οι περισσότεροι το μάθαμε τα τελευταία χρόνια από τον πρώην πρωθυπουργό, κ. Σημίτη, που κάνει εκεί τις διακοπές του κάθε καλοκαίρι. Υπάρχει μια σειρά από θετικά του νησιού αυτού, καθαρά υποκειμενική ίσως, που κρίνω σκόπιμο να μοιραστώ σε τους αναγνώστες του ταπεινού ιστολογίου μου.
Λοιπόν :
.- Το νησί είναι πεντακάθαρο. Στους περισσότερους οικισμούς επικρατεί η καθαριότητα, πράγμα, που προδίδει και ένα ανεπτυγμένο και οργανωμένο σύστημα καθαρισμού. Βοηθάει και το γεγονός ότι οι περισσότεροι επισκέπτες σέβονται το νησί και δεν αφήνουν απορρίμματα.
.- Το παραδοσιακό χρώμα του νησιού έχει διατηρηθεί αλώβητο. Απουσιάζουν οι κραυγαλέες πολεοδομικές ακροβασίες (υπάρχουν ελάχιστες στις Καμάρες, το κύριο λιμάνι του νησιού), ενώ τα νεοκλασσικά κτίρια, που απαντούν κυρίως στον Αρτεμώνα, έχουν «δέσει» αρμονικά με τα λοιπά κυκλαδικής νοοτροπίας κτίσματα του οικισμού αυτού. Οι οικισμοί της Απολλωνίας, του Κάστρου και του Αρτεμώνα θα σας μείνουν αξέχαστοι. Περπατήστε τους οπωσδήποτε!
.- Η πολυφωτογραφημένη εκκλησία των 7 μαρτύρων και η διαδρομή από το Κάστρο μέχρι εκεί, περίπου 200 σκαλοπάτια χωρίς ιδιαίτερη κλίση του εδάφους, αξίζει.
.- Τα νερά είναι πεντακάθαρα. Το ίδιο και οι παραλίες. Συνιστώ το Βαθύ, τη Φασολού, τον Πλατύ Γιαλό, τη Χερρόνησο, τη Χρυσοπηγή και τη Φυκιάδα (αν πάτε στην τελευταία ,κάντε και ένα ευχέλαιο στο μεταφορικό μέσο σας, διότι ο δρόμος, που οδηγεί εκεί, είναι ο λιγότερο συντηρημένος σε όλο το νησί και ίσως θεωρηθώ θρασύς, που τον αποκαλώ «δρόμο»).
.- Απουσιάζει η κερδοσκοπική διάθεση, που κυριαρχεί σε άλλα κυκλαδονήσια. Οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ λογικά επίπεδα. Και η εξυπηρέτηση, τουλάχιστον όπου πήγα, είναι καλή. Και η κουζίνα είναι πολύ καλή και τα φαγητά καλομαγειρεμένα. Αποτελεί μάλλον είδηση ότι όπου και αν έφαγα, δε με ενόχλησε μετά το στομάχι μου.
.- Κόσμημα για τη Σίφνο αποτελεί ο πολυχώρος «Κυκλάδων Χώρος», στην Απολλωνία. Πρόκειται για ένα παλαιό αρχοντικό, που αναπαλαιώθηκε με κεράκι και σεβασμό και διαθέτει εστιατόριο, μπαρ, γκαλερί, κοσμηματοπωλείο, κατάστημα ενδυμάτων κ.λπ.
.- Το οδικό δίκτυο είναι καλοσυντηρημένο.
.- Το νησί διαθέτει πολύ καλή συγκοινωνία, η οποία καλύπτει το σύνολο αυτού και θα ικανοποιήσει όσους το επισκεφτούν χωρίς μεταφορικό μέσο.
.- Δεν υπάρχει η κακογουστιά, που χαρακτηρίζει αρκετά από τα «μοδάτα» νησιά μας.
.- Όλοι οι οικισμοί διαθέτουν χώρους στάθμευσης, ώστε να αποφύγετε τη σχετική ταλαιπωρία.
.- Σε καμμία παραλία δεν υπάρχουν ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες και ομπρέλες, με εξαίρεση ελάχιστες στις Καμάρες και το Βαθύ.
.- Υπάρχουν πολλά ζαχαροπλαστεία σε όλο το νησί, που φτιάχνουν πολύ καλά γλυκά. Όσοι γλυκατζήδες σπεύσατε! Προσωπικά, ψηφίζω «Τραταμέντο» στην Απολλωνία με την υπέροχη σοκολατόπιτά του.
Πάμε τώρα στα μείον :
.- Το οδικό δίκτυο είναι μεν σε καλή κατάσταση αλλά οι δρόμοι είναι δεν είναι ιδιαίτερα φαρδείς. Αν πετύχετε μπροστά σας λεωφορείο του τοπικού ΚΤΕΛ και αυτό σταματήσει κάπου στην Απολλωνία, τον πιο πολυσύχναστο οικισμό του νησιού, καλό θα είναι να οπλιστείτε με υπομονή, αφού τα περιθώρια προσπέρασης, όσο πλησιάζετε στο βόρειο τμήμα του νησιού, στενεύουν.
.- Στο δρόμο, που περνάει δίπλα από την Απολλωνία, υπάρχει αρκετή κίνηση τα βράδυα, απόρροια της νεοελληνικής συνήθειας του Λαλάκη και της Μπουμπούς να παρκάρουν το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους στο πλάι του δρόμου, προκειμένου να αποφύγουν την ανηφόρα από το πάρκινγκ, που αναφέρω παραπάνω, μέχρι τον πεζόδρομο της Απολλωνίας (η ανάβασή της διαρκεί 3 λεπτά). Για να μην αναφερθώ στη γκρίνια των δεσποινίδων και κυριών, που περιδιαβαίνουν τους παραδοσιακούς οικισμούς με 10ποντο τακούνι, ως εάν να βρίσκονται σε πασαρέλα. Αλλά εδώ δε φταίει το νησί.
.- Καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση του νερού από το τοπικό δίκτυο.
.- Η βενζίνη δεν είναι ιδιαίτερα φθηνή. Δεδομένου ότι το νησί δεν έχει μεγάλες αποστάσεις, φροντίστε να έχετε γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου ή της δικύκλου σας από πριν!
.- Απουσιάζουν, όπως ανέφερα παραπάνω, οι πολεοδομικές ακροβασίες, όχι, όμως, και οι εν γένει πολεοδομικές παραβάσεις. Στο Βαθύ, για παράδειγμα, η έννοια του αιγιαλού ως τμήματος, όπου απαγορεύεται η οικοδόμηση, απλά δεν υφίσταται και οι επισκέπτες θα τσαλαβουτήξουν στη θάλασσα, προκειμένου να πάνε σε κάποιο λιγότερο πολυσύχναστο σημείο της πανέμορφης αυτής παραλίας.
.- Χώροι με αρχαιολογικό ενδιαφέρον δεν έχουν αξιοποιηθεί, όπως πρέπει.
.-Τα νετ-καφέ χρεώνουν 1 ευρώ τα 15'. Ε, ας κάνουμε διακοπές και απεξάρτηση από το Διαδίκτυο, ρε παιδιά!
.- Aν σκοπεύετε να επισκεφτείτε τον Αρτεμώνα, καλό θα είναι να ρωτήσετε και κανένα ντόπιο, διότι δεν υπάρχει κάποια πινακίδα, που να υποδηλώνει πότε φτάνετε εκεί.

2 σχόλια:

ange-ta είπε...

μπορείς να μου στείλεις στο μέϊλ μου,

ange-ta@otenet.gr

το τηλέφωνο του ξενοδοχείου που έμεινες?? Αν έμεινες ευχαριστημένος;

Καταπληκτική η Σίφνος! Την λατρεύω

περιούσιος είπε...

@ ange-ta

Κοίτα, το ξενοδοχείο ήταν λίγο παλιό αλλά καθαρό και με όλα τα χρειαζούμενα, ήτοι κλιματισμό, μπάνιο, τηλεόραση (καλά, αυτή δεν ειναι και τόσο αναγκαία) κ.λπ. Το πρωινό ήταν καλό και χορταστικό, όχι κάτι το πολυτελές αλλά το κλασσικό τυπικό πρωινό(χυμός, βούτυρο, μαρμελάδα, καφές, ψωμία κ.λπ.)Η ξενοδόχος ήταν λίγο αγενής, όχι απέναντι σε μας, διότι της είχαμε προπληρώσει το δωμάτιο και μας έκανε τεμενάδες, αλλά απέναντι σε κάποιο ζευγάρι, που είχε πάει με τον κοινωνικό τουρισμό, τους είχε τάξει από τηλεφώνου δωμάτιο με μπαλκόνι και, όταν πήγαν εκεί, τους έδινε δωμάτιο χωρίς μπαλκόνι. Σε παλαιότερη ιστορία μου στο ιστολόγιο αυτό, γραφείσα μετά τις 16.8.2008, αναφέρομαι στο διάλογο ανάμεσα στο ζευγάρι και την ξενοδόχο. Ήτοι, διστάζω λιγάκι να το συστήσω σε τρίτους, διότι δε θέλω να τους κάνει το ίδιο χουνέρι.
Η Σίφνος είναι, πάντως, καταπληκτική και πανέμορφη. Έχει γραφικούς οικισμούς, διακριτική διασκέδαση, ωραίες παραλίες, πεντακάθαρα νερά και ό,τι άλλο χρειάζεται για να τη λατρέψεις. Και εγώ τη λάτρεψα.