Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Βιβλία : "ΜΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ", του Ντέιβιντ Σεντάρις

Μπορεί κανείς να κλείσει σε 22 αυτοτελείς ιστορίες τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του; Πόση πρωτοτυπία μπορεί να έχει μια ιστορία, όπου ο πρωταγωνιστής δίνει οδηγίες σε κάποιους τουρίστες, που έχουν χαθεί, μια ιστορία, που περιγράφεται ο γάμος του αδελφού του συγγραφέα ή η δυσάρεστη επαφή του συγγραφέα με τους γείτονές του; Και όλες οι ιστορίες του βιβλίου να είναι δοσμένες με καυστικό χιούμορ, που αποδομεί την Αγία Αμερικανική (με ελληνικές ρίζες) Οικογένεια, χωρίς να λείπει μια δόση τρυφερότητας και αγάπης από το συγγραφέα για τα μέλη της;
Ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός συγγραφέας Ντέιβιντ Σεντάρις επιτυγχάνει στην αποστολή του αυτή. Στο βιβλίο του "ΜΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ"(εκδόσεις "ΜΕΛΑΝΙ") ο συχνά δύστροπος αλλά απολαυστικά καυστικός συγγραφέας διηγείται μια σειρά από αυτοβιογραφικές ιστορίες. Στο στόχαστρό του μπαίνουν τα πάντα, όπως η σταδιακή φθορά της σχέσης των γονέων του, τα αποτυχημένα οικονομικά σχέδιά τους, η επαγγελματική και κοινωνική πορεία του ίδιου και των αδελφών του, ο γάμος και η οικογένεια του μικρότερου αδελφού του, τα ήθη και έθιμα των Η.Π.Α. αλλά και η ομοφυλοφιλία του συγγραφέα. Η Αγία Αμερικανική Οικογένεια ξεχαρβαλώνεται, αφού βγαίνουν στη φόρα τα ήθη της, οι δυσλειτουργίες της και οι συνέπειές τους στη ζωή των μελών της.
Ωστόσο, αυτή η εικόνα της οικογένειας του συγγραφέα δεν προδίδει κάποια κακία ούτε καταφεύγει στο μελόδραμα. Το χιούμορ του συγγραφέα παντρεύεται αρμονικά με την αγάπη του συγγραφέα για την οικογένειά του και η συμπόνια του για την αποτυχία κάποιων εξ αυτών να πετύχουν κάποια πράγματα στη ζωή τους ή να τα διατηρήσουν είναι εμφανής. Η απροθυμία του πατέρα του να αποδεχθεί την ομοφυλοφιλία του συγγραφέα δεν οδηγεί στο σκιτσάρισμα μιας απεχθούς μορφής αλλά σε μια αρκετά συμπαθητική εικόνα ενός ανθρώπου, που είτε αδυνατούσε να εκπληρώσει τα όνειρά του είτε να διατηρήσει όσα εξεπλήρωνε. Η μητέρα του περιγράφεται με εξίσου συμπαθητικά χρώματα, ως ένας άνθρωπος, που ενώ δεν είχε αποδεχθεί απόλυτα την τάση του συγγραφέα, εν τούτοις του συμπαραστεκόταν. Και ο αδελφός του, το πιο φυσιολογικό μέλος, κατά το συγγραφέα της οικογένειάς του είναι εκείνος, που δέχεται αρκετά πυρά, λόγω της προσπάθειάς του να εμφανίζεται ως ο βαρβάτος αρσενικός σε αντιδιαστολή προς το συγγραφέα, ωστόσο και εδώ είναι εμφανής η αγάπη του συγγραφέα. Τέλος, οι αδελφές του συγγραφέα εμφανίζονται με αρκετό αδελφικό αλλά όχι κακιασμένο χιούμορ και με περισσή συμπάθεια για τη μέτρια πορεία της ζωής τους.
Εν ολίγοις, ο Ντέιβιντ Σεντάρις μπορεί να διαβαστεί ως ένας απολαυστικότατος χιουμορίστας συγγραφέας, που πίσω από τον τίτλο του βιβλίου του και την παρουσίαση μιας φαινομενικά φυσιολογικής οικογένειας κρύβεται μια σειρά από δυσλειτουργίες, οι συνέπειες των οποίων στα μέλη της οικογένειας Σεντάρις παρουσιάζονται με καυστικό χιούμορ, το οποίο, όμως, συνυπάρχει με την αγάπη του συγγραφέα για τους δικούς του και την απουσία κακίας εκ μέρους του για όσα πέρασε είτε από τους δικούς του είτε από τρίτα πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: