Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Καθιέρωση μέσω στερεότυπων

Δεν ήταν η πρώτη φορά, που έκλεισα την τηλεόραση αηδιασμένος με αυτό, που έβλεπα. Ήταν ένα πρόσωπο χαμογελαστό και ναζιάρικο με ανεπαρκέστατη γνώση των ελληνικών αλλά με περισσή διάθεση να κουτσομπολέψει και, κυρίως, να παρουσιάσει τις πραγματικές ηλικίες διαφόρων προσώπων του εγχωρίου κόσμου του θεάματος. Και όσο οι θαμώνες της εκπομπής, όπου επιτελούσε το θεάρεστο έργο του ανέμεναν, σαν τις γριές το αντίδωρο στην εκκλησία, να μάθουν τις ηλικίες των αστεριών του ημεδαπού ψυχαγωγικού στερεώματος τόσο ο αμόρφωτος πλην, όμως, τρισχαριτωμένος ανήρ κόρωνε και ανήγγειλε ηλικίες, αφήνοντας τους θαμώνες να σκορπούν κακεντρεχή σχόλια, που πρόδιδαν ανάλογη έλλειψη γνώσης της γραμματικής και του συντακτικού της γλώσσας μας αλλά πληθώρα εξυπνακισμού. Και, βέβαια, ο ανωτέρω συμπολίτης μας συμμετείχε ασμένως στο "θάψιμο" του τάδε ή του δείνα προσώπου, του οποίου την ηλικία νωρίτερα είχε αποκαλύψει.
Μη βιαστείτε να με κατατάξετε στην κατηγορία των αναρίθμητων ομοφοβικών συμπολιτών μας! Προσωπικά, εκτιμώ εκείνους τους ομοφυλόφιλους, οι οποίοι στην άκρως ομοφοβική χώρα μας κατάφεραν να αναδειχθούν επαγγελματικά και να αποκτήσουν και αυτή μια θέση στην κοινωνία μας. Βέβαια, αρκετοί από αυτούς κινήθηκαν, κυρίως, στο χώρο των τεχνών και των Μ.Μ.Ε., όπου και διακρίθηκαν αλλά τούτο δεν αποτελεί ψόγο, καθόσον οι δύο αυτοί χώροι αποτελούσαν (και, σε σημαντικό βαθμό, αποτελούν, μέχρι σήμερα) εκείνες τις εστίες, όπου η όποια τάση κρίνεται με περισσότερη επιείκια απ ό,τι σε άλλους χώρους και υπάρχει η ελευθερία της προσωπικής έκφρασης, χωρίς τον κίνδυνο "κραξίματος".
Δεν μπορώ, όμως, να δεχθώ, ότι μια κατηγορία συμπολιτών μας, οι οποίοι κυνηγήθηκαν ανελέητα από την υποτιθέμενη ορθά σκεπτόμενη κοινωνία μας για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και είχαν τεθεί επί σειρά ετών στο περιθώριο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που απλά επιβεβαίωναν τον κανόνα, εμμένουν να αναπαράγουν τα αρνητικά στερεότυπα, που η κατεστημένη αντίληψη έχει για τους ομοφυλόφιλους. Και είναι εμφανής η επιλογή των Μ.Μ.Ε. να παρουσιάσουν το σύνολο των ομοφυλοφίλων ως "κραγμένων", αμόρφωτων, κουτσομπόλικων και κακιασμένων πλασμάτων και να επισύρουν, έτσι, τη μήνη του κόσμου, που συχνά μιλάει για "τοιούτους, που έχουν αλώσει τα Μ.Μ.Ε." και άλλα συναφή. Και, βέβαια, δεν μπορώ να λησμονήσω την προ ετών ατάκα του νυν Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Ιωαννίδη, ο οποίος είχε υποστηρίξει την άποψη αυτή, ξεκαθαρίζοντας, συγχρόνως, ότι απεχθάνεται τους ομοφυλόφιλους.
Δεν έχω αντίρρηση, ότι το παραπάνω σύμπτωμα δεν είναι το μονο, που με ενοχλεί στα εγχώρια Μ.Μ.Ε. Όμως, περίμενα από μια κατηγορία συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχουν υποστεί τις απίστευτες διακρίσεις και μια αναμφισβήτητη περιθωριοποίηση, να πολεμήσουν αυτά τα αρνητικά για τα πρόσωπά τους στερεότυπα και να μην τα αναδείξουν ακόμα περισσότερο, εις τρόπον, ώστε να συμβάλλουν στην ακόμα περισσότερο περιθωριοποίησή τους. Διότι, κακά τα ψέμματα, η εικόνα του υπερβολικά εκδηλωτικού σε βαθμό γραφικότητας ομοφυλόφιλου, που καθιέρωσε στο παρελθόν ο μακαρίτης Παράβας, συνεχίστηκε και στην ημεδαπή τηλεόραση με τον Γιάννη Μπέζο στους "Απαράδεκτους" και εδραιώθηκε με πρόσωπα αμφιβόλου μόρφωσης, που συμμετέχουν και πλειοδοτούν συχνά σε κακίες στα πρωινάδικα, μεσημεριανάδικα και εν γένει κουτσομπολίστικα προϊόντα των εγχώριων Μ.Μ.Ε. Και είναι ακριβώς εκείνη η εικόνα, που επιθυμούσαν για τον ομοφυλόφιλο οι υπέρμαχοι της ηθικής, ώστε να ωρύονται μετά, ότι "σας τα λέγαμε εμείς για τους τοιούτους".
Ίσως φταίει το γεγονός, ότι, έπειτα από χρόνια περιθωριοποίησης, κάποιοι ομοφυλόφιλοι συμπολίτες μας κατάφεραν να βιοποριστούν επαγγελματικά, ακολουθώντας τη γραμμή, που οι ομοφοβικοί εργοδότες τους είχαν χαράξει, και απλά αδιαφόρησαν για τους σαφώς σοβαρότερους ομοφυλόφιλους, που απεχθάνονται αυτό το πρότυπο και ακολουθούν μια σαφώς διακριτικότερη και σοβαρότερη πορεία. Διότι η επιτυχία συχνά οδηγεί στη λήθη του παρελθόντος αλλά και στη βολή των κεκτημένων, καταστάσεις, που με τη σειρά τους επιβάλλουν την αδιαφορία για όσους εξακολουθούν να υποφέρουν, λόγω των επιλογών τους. Και ήταν μια σπουδαία ευκαιρία, ώστε ένα απαράδεκτο στερεότυπο να ξηλωθεί από τα ελληνικά Μ.Μ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: