Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009

Σάτιρα χωρίς όρια (στο ρατσισμό)

Περί τα μέσα της δεκαετίας του '90, ο κ. Θέμος Αναστασιάδης διατηρούσε τη στήλη "ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" στην τελευταία σελίδα της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ", απ' όπου σατίριζε την επικαιρότητα. Φυσικά, το χιούμορ του δεν ήταν το πιο λεπτό ή επιτυχημένο αλλά η ελευθερία του λόγου δεν απαγορεύει τον αστεϊσμό, αν αυτός δεν είναι διακριτικός.
Εκείνη, ακριβώς, την εποχή, ο κ. Αναστασιάδης αποφάσισε να ασχοληθεί με την ταινία "Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΙΝΤΛΕΡ". Η σάτιρά του τη φορά αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Τα περιβόητα "γυμνά φούρνου" έγιναν αιτία να ξεσηκωθούν αντιρατσιστικές οργανώσεις, οι οποίες κατηγόρησαν τον κ. Αναστασιάδη για αντισημιτισμό. Είχε προηγηθεί σε άλλο άρθρο του στην ίδια στήλη η σατιρική, υποτίθεται, άποψη ότι πρέπει να φοράμε στο πέτο των Αλβανών ένα μεγάλο "Α", ώστε να ξέρουμε ποιούς δέρνουμε. Και εδώ είχαμε ξεσηκωμό των αντιρατσιστικών οργανώσεων. Αργότερα, ο κ. Αναστασιάδης διαγράφτηκε με απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ, απόφαση, η οποία ξεσήκωσε αρκετές διαμαρτυρίες αλλά, τελικά, επανήλθε με απόφαση του δευτεροβάθμιου οργάνου της.
Θυμήθηκα τα παραπάνω περιστατικά με αφορμή την πρόσφατη σατιρική ραδιοφωνική εκπομπή του κ. Τζίμη Πανούση. Εκεί, ο γνωστός σατιρικός παρέφρασε το γνωστό σύνθημα, που ακούστηκε σε αρκετές πορείες του περασμένου μήνα, σε "ΕΒΡΑΙΟΙ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ".Και συνέχισε, λέγοντας, ότι με το σύνθημα αυτό αναφέρεται σε όλους τους ανά την υφήλιο Εβραίους αλλά και αναφέρθηκε στα μέτρα, που έλαβαν οι Ρωμαίοι, ώστε να αποσοβήσουν τον εβραϊκό κίνδυνο.
Αν η σάτιρα δεν πρέπει να έχει ούτε ιερό ούτε όσιο, σύμφωνα με τον αφορισμό των Μόντυ Πάιθονς, τότε ίσως θα πρέπει να δεχθούμε και την παντός είδους σάτιρα. Ωστόσο, αν στην περίπτωση του αμφιβόλου ποιότητας χιούμορ του κ. Αναστασιάδη ξεσηκώθηκε πολύς κόσμος (θυμηθείτε τις επί 4 εβδομάδες επιστολές διαμαρτυρίας, που ελάμβανε η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" μετά το περιστατικό με τους "Ρηγάδες"), για την περίπτωση του κ. Πανούση επεκράτησε άκρα του τάφου σιωπή. Ίσως φταίει το γεγονός, ότι ο κ. Αναστασιάδης ουδέποτε χρησιμοποίησε τη σάτιρά του, προκειμένου να στραφεί εναντίον της καθεστηκυίας τάξης και, εντέλει, κάποια στιγμή κατέστη μέρος της ως εκδότης εφημερίδας, τη στιγμή, που ο κ. Πανούσης ουδέποτε χαρίστηκε στο κατεστημένο (έστω και αν χρησιμοποίησε τα μέσα του, για να το σατιρίσει) και το σατίρισε με πετυχημένο, είναι η αλήθεια, χιούμορ. Αρκεί, όμως, αυτό, για να καθαγιαστεί το ρατσιστικό παράπτωμα του κ. Πανούση; Ή μήπως δικαιολογείται η διαβάθμιση των ρατσιστικών αντανακλαστικών της κοινωνίας μας ανάλογα με τον πρόσωπο του εκφραστή ενός ρατσιστικού σχολίου;
Ουδείς αρνείται, ότι με τη θέση ορίων στη σάτιρα, ουσιαστικά ποινικοποιείται η σάτιρα και, συνεπώς, περιορίζεται ένα σημαντικό μέσο έκφρασης της ελευθερίας του λόγου. Και το γέλιο της σάτιρας, πέρα από την ψυχαγωγία, που χαρίζει, έχει τεράστια αποτελεσματικότητα στην κατεδάφιση της εξουσίας και των ιδεολογημάτων της. Και δεν παύει να αποτελεί την παρηγοριά για ανθρώπους, που καθημερινά υφίστανται τις συνέπειες της κακοδιοίκησης.
Αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι το χιούμορ αποτελεί ένα επικίνδυνο όπλο κατά της Δημοκρατίας, όταν πέσει στα χέρια ομάδων με π.χ. ρατσιστικές βλέψεις. Διότι μέσα από τη σάτιρα αναφορικά π.χ. με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, ουσιαστικά καταργείται η φρίκη, γελοιοποιείται η οδύνη των ανθρώπων, που χάθηκαν στα κρεματόρια και προσφέρεται ένας λαός, που υπέφερε τα πάνδεινα από τον αντισημιτισμό, ως πεδίο βολής, όπου θα ασκείται πας συμπλεγματικός συνάνθρωπός μας. Και η χρήση της σάτιρας εναντίον των Εβραίων (ή των ομοφυλοφίλων, των Ρομά κ.λπ.)δεν αποτελεί παρά την προέκταση της ρατσιστικής και αντιδημοκρατικής ιδεολογίας του σατιρίζοντα καθώς και ένα σπουδαίο μέσο για τη διάδοση των ιδεών του. Και το χιούμορ διαθέτει την απαραίτητη αποδοχή από ένα κοινό, που επιζητεί να γελάσει με κάθε τρόπο, από τις σκατολογικές και σεξιστικές χοντράδες του κινηματογράφου έως τα ρατσιστικά καλαμπούρια για τους Εβραίους, τους ομοφυλόφιλους κ.λπ. Και, βέβαια, δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι του Ολοκαυτώματος είχαν προηγηθεί αιώνες ανελέητης χονδροειδούς σάτιρας εις βάρος των Εβραίων της Ευρώπης, με λιβέλλους, φυλλάδες, που παρουσίαζαν καρικατούρες Εβραίων με παραδοσιακά καφτάνια(στην Αυστρoουγγαρία των αρχών του 20ου αιώνα), οι οποίες και προετοίμασαν το έδαφος για τον αφανισμό τους.
Απέχω από το να αξιώσω τον όποιο περιορισμό του κ. Πανούση, ακριβώς επειδή πιστεύω στην ελευθερία του λόγου. Αλλά οφείλω να κατακρίνω το ενδεδυμένο το μανδύα της σάτιρας αντιεβραϊκό παραλήρημά του, με το οποίο, εκτός του ότι έβαλε στο ίδιο τσουβάλι του φανατικούς σιωνιστές με τους διαμαρτυρόμενους για το βομβαρδισμό της Γάζας Εβραίους και τη Τζίπι Λίβνι με τον άρτι μεταστάντα Χάρολντ Πίντερ, τον Έρικ Χόμπσαμπαουμ, τον Τόνι Τζούντ και άλλους εβραϊκής καταγωγής διανοούμενους, που είχαν στηλιτεύσει επανειλημμένως την επιθετική πολιτική του Ισραήλ, μπήκε στη διαδικασία να δικαιολογήσει τα αντιεβραϊκά μέτρα των Ρωμαίων άρα και τα πογκρόμ και την γκετοποίηση, που υφίσταντο οι Εβραίοι επί αιώνες.Και αυτό φοβάμαι, ότι απέχει από το να χαρακτηριστεί σάτιρα, ενώ παίζει να χαρακτηριστεί ως πρόλογος επικράτησης αντιεβραϊκού κλίματος, αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη και τις επιθέσεις εναντίον εβραϊκών καταστημάτων και συναγωγών στην Ευρώπη. Και, μάλιστα, στο όνομα της ελευθερίας της σάτιρας!

5 σχόλια:

Εβραίοι, όλη η αλήθεια είπε...

Πρόκειται για ένα πόνημα must για κάθε πολίτη που θέλει να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι όλη την ιστορία του εβραϊσμού από τη Γένεση έως τις σημερινές σφαγές που βλέπουμε να λαμβάνουν καθημερινά με τη συντελεσθείσα γενοκτονία των Παλαιστινίων από τον Ισραηλινό στρατο με το ΟΚ του 93% του αιμοσταγούς εβραϊκού λαού.Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.Μέσα σε 1.400 σελίδες με εκατοντάδες φωτογραφίες & παραπομπές θα βρείτε σταχυολογημένα από την πλούσια βιβλιογραφία του Δικηγόρου & Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Γκουανταλαχάρα του Μεξικού Κωνσταντίνου Πλεύρη τα πάντα για τους Εβραίους.Το βιβλίο αυτό κυνηγήθηκε από την πρώτη έκδοση του το 2006 από τους εν Ελλάδι Εβραίους,διότι η αλήθεια του σατανικού Ταλμούδ & των εφαρμογών του τρομάζει.
Δυστυχώς γι'αυτούς & παρά τη μήνυση που υπέβαλαν για ρατσισμό, ήδη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ που είχε αναδημοσιεύσει αποσπάσματα του βιβλίου αθωώθηκε, διότι θεωρείται απολύτως νόμιμο στα πλαίσια της ελευθερίάς του τύπου να αναπαράγεται οποιοδήποτε πόνημα κυκλοφορεί νομίμως όσο & αν ενοχλεί
Συναγωγές & χάβρες Ιουδαίων μετά του Παρατηρητηρίου των Συμφωνίων του Ελσίνκι του Δημητρά με τη βιομηχανία μηνύσεων που είχε στήσει κατά οποιουδήποτε θίγει τον "εκλεκτό λαό του Θεού".
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι έχει περάσει μια εβδομάδα από την κατατρόπωση του στη δίκη κατά της εφημερίδας Α1 που είχε αποκαλύψει το δολοπλόκο σχέδιο των Εβραίων να ξανακαταστήσουν τη Θεσσαλονίκη εβραιούπολη & δεν έχει γράψει κουβέντα για την ήττα του & την πανηγυρική αθώωση της εφημερίδας από την κατηγορία περί αντισημιτισμού στην ιστοσελίδα του.Δικηγόρος της εφημερίδας ήταν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.& επειδή ξέχασε να μας γράψει το οτιδήποτε για τη σημερινή κατ'έφεση δίκη του συγγραφέα κ.Πλεύρη που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 14 μήνες φυλάκιση υποχρεωτικώς μετατρέψιμη σε χρηματική ποινή με αναστολή,θα γράψω εγώ κάποια πράγματα.Καταρχάς έχει απαγορευθεί νομολογιακά ήδη από την πρώτη δίκη οποιοσδήποτε Εβραίος να στρέφεται με πολιτική αγωγή (δηλαδή να εμφανίζεται στο ποινικό δικαστήριο με παρουσία δικηγόρου ως διάδικος)κατά οποιουδήποτε δημοσιεύματος αναφέρεται σε Εβραίους γενικά & όχι στον ίδιο ως άτομο.Επιπρόσθετα στη μόνη Εβραία που είχε αναγνωριστεί η παράσταση πολιτικής αγωγής Άντρεα Γκίλμπερτ που εμφανίζεται ως πρόεδρος κάποιου σωματείου Λεσβιών που συμμετέχει στις παρελάσεις ομοφυλοφίλων,στη σημερινή δίκη απορρίφθηκε η παράσταση της ως πολιτική αγωγή στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.Αναστάτωση προκλήθηκε στη σημερινή δίκη κατ'έφεση στο Α'Πενταμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών επί της Κυρίλλου Λουκάρεως με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας,6ος όροφος με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) Κωνσταντίνη να αρχίσει να ουρλιάζει κατά την αγόρευση του Πλεύρη από το ακροατήριο, μέχρι να φτάσει η Πρόεδρος να του πει ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ;ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ζητώντας από τους αστυνομικούς να τον συλλάβουν σε 1 κατάμεστο από κόσμο δικαστήριο & εκεί αυτοσταμάτησε τις μαγκιές ο Κωνσταντίνης βγαίνοντας ταχέως μόνος του.Κάποια άλλη Εβραία κατά την περιγραφή των ανθρωποθυσιών των Ταλμουδιστών που αναφέρονται στο βιβλίο & των ύβρεων κατά αλλοθρήσκων, άρχισε να ουρλιάζει βγαίνοντας μαινόμενη σαν ταύρος εν υαλοπωλείω έξω από την αίθουσα οχι φυσικά γιατί την ενόχλησαν οι τελετουργίες των αγαπημένων της Ραββίνων,αλλά γιατί της πληροφορείτο δημοσίως ο ελληνικός λαός που είχε γεμίσει την αίθουσα.Όσο δε για την Αντιναζιστική πρωτοβουλία,μια χωρίς καταστατικό σωματείο ένωση προσώπων,μέλος της οποίας εξετάζεται ως μάρτυρας κατηγορίας πληροφορηθήκαμε σήμερα στο δικαστήριο ότι ΣΥΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΟΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΑΚΚΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΑΦΙΣΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ & ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΡΧΙΣΦΑΓΕΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ.Η συνέχεια με εξέταση μαρτύρων έχει οριστεί για την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στην ίδια αίθουσα,ίδια διεύθυνση στις 09.00

Fan Club του Κωνσταντίνου Πλεύρη στο Facebook http://en-gb.facebook.com/pages/-/24318104230

Το βιβλίο ΕΒΡΑΙΟΙ,ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

http://neos-forum.com/viewtopic.php?t=7749

οι εβραίοι όλη η αλήθεια - κωνσταντίνος πλεύρης

μέρος 1ο http://scribd.com/doc/6355803/-1

μέρος 2ο
http://scribd.com/doc/6356487/-2

http://thepiratebay.org/torrent/4004610/Konstantinos_Plevris_-_Jews__The_Whole_Truth_(greek_language)

http://youtube.com/watch?v=wr-wFiaD7a0

http://makelio.blogspot.com/2009/01/blog-post_2115.html

περιούσιος είπε...

@ Εβραίοι, όλη η αλήθεια

Και θέλεις να σου πω και μπράβο γι' αυτά, που έγραψες; Προς το παρόν, το αντικείμενο του θαυμασμού σου έχει μια πρωτόδικη ποινή φυλάκισης, όσα και αν προσάπτεις σε κάποιους Έλληνες πολίτες εβραϊκής καταγωγής.

troll είπε...

Αγαπητέ Περιούσιε
καλή χρονιά.
Παρακάτω παραθέτω μία ιστοσελίδα
του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, των
συμφωνιών του Ελσίνκι, στην οποία αναφέρονται οι αντισημητικές ενέργειες που γίνονται τελευταία στην Ελλάδα (που περνάνε απαρατήρητες γενικώς).

http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192

περιούσιος είπε...

@ troll

Καλή χρονιά και καλώς ήλθες στο ταπεινό μου ιστολόγιο! Πράγματι, η καταγραφή του Παρατηρητηρίου είναι σημαντική.Βέβαια, δεν παύει να αφορά μεμονωμένες ενέργειες, οι οποίες δε θεωρώ, ότι εκφράζουν το σύνολο των Ελλήνων, χωρίς αυτό, βέβαια, να αποτελεί δικαιολογία. Και σαφώς και περνούν απαρατήρητες, όπως αναφέρεις. Σε ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Δειτε κι αυτο το φιλμακι.
Ειναι στα εγγλεζικα αλλα θα το καταλαβετε.

http://www.informationclearinghouse.info/article14055.htm