Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Σεισμός και μέτρα αντιμετώπισης

Λένε ότι ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έγινε ποτέ στην περιοχή των Πατρών. Μπορεί να είναι και έτσι, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να θυμηθώ δυνατότερο. Το 1993 είχε κάνει πάλι πολύ δυνατό σεισμό αλλά τότε το επίκεντρό του ήταν πλησιέστερα στην Πάτρα απ’ ό,τι τώρα, με αποτέλεσμα τότε να πάθουν σημαντικές ζημίες πολλά κτίρια. Τώρα, απ’ όσα ακούω, οι ζημίες είναι μικρότερες στην Πάτρα αλλά στις γύρω περιοχές, ιδίως στην Κάτω Αχαΐας, 23 χλμ. δυτικά των Πατρών, και τη Φώσταινα, 40 χλμ. δυτικά των Πατρών, υπάρχουν πολύ σημαντικές ζημίες και, το χειρότερο, νεκροί.
Με το καλημέρα, σχεδόν, πλάκωσαν και όλοι οι ειδικοί στα τηλεοπτικά κανάλια. Είχε προβλεφθεί ο σεισμός, είπαν κάποιοι. Αναφέρθηκαν σε ένα έγγραφο της ομάδας Τσελέντη, το οποίο μιλούσε περί ισχυρού σεισμού στη βορειοδυτική Πελοπόννησο ή στην περιοχή των Πατρών, αν άκουσα καλά. Δε γνωρίζω, αν υπάρχει ασφαλές σύστημα πρόβλεψης σεισμών. Το σίγουρο είναι ότι η περιοχή των Πατρών και γενικά η δυτική Πελοπόννησος έχει γνωρίσει πάμπολλους σεισμούς.
Είναι πολύ νωρίς να μιλήσω για ανέτοιμο κρατικό μηχανισμό. Θα φανεί στην πορεία, αν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης. Ούτε θα αρχίσω να φωνάζω ότι δεν ειδοποιήθηκε ο κόσμος, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Όλοι γνωρίζουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις επικρατεί κλίμα πανικού, το οποίο δεν αργούν να καλλιεργήσουν και τα Μ.Μ.Ε., οπότε μπορείτε να φανταστείτε μια μεγάλη περιοχή να αδειάζει από τον πληθυσμό της. Θα αρκεστώ να επισημάνω ότι αμέσως μετά το σεισμό, άδειασαν οι παραλίες, οι καφετερίες και οι ταβέρνες της περιοχής, που ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και πολλοί εκ των θαμώνων, σε μια σπάνια επίδειξη οδηγικής «μαγκιάς», έκλεισαν τις λωρίδες ασφαλείας της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου, για να φτάσουν γρηγορότερα στα σπίτια τους, ως εάν κάτι να άλλαζε με αυτό, με αποτέλεσμα να αποκλείσουν μια σημαντική δίοδο από τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα, που είχαν κληθεί να προσφέρουν βοήθεια στους παθόντες από το σεισμό, ή κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Θα σταθώ και σε ορισμένους άνδρες της τοπικής Τροχαίας, οι οποίοι οδηγούσαν όλα τα αυτοκίνητα στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, επειδή είχε σημειωθεί μια κατολίσθηση στη Ν.Ε.Ο., αλλά χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο για την ομαλή διεξαγωγή της κίνησης και υπό αυτές τις συνθήκες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το απόλυτο χάος στην είσοδο προς Πάτρα. Και μετά απ’ όλ’ αυτά θα επανέλθω, όταν θα υπάρχουν νεότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: