Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Μια εσφαλμένη προσέγγιση

Παρακολουθώντας αυτές τις μέρες τον αντίκτυπο των πρόσφατων γάμων ομοφυλόφιλων στην Τήλο, άκουσα τις ακόλουθες δύο απόψεις δημοσιογράφων :
.- Τον κ. Κύρτσο να σχολιάζει ότι με την αναγνώριση του γάμου μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου θα επιδεινωθεί το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος και
.- Τον κ. Λιάγκα να αναφέρει ότι έγινε μια δημοσκόπηση από τον τηλεοπτικό σταθμό “STAR”, τον οποίο, όπως είπε, παρακολουθούν νέοι άνθρωποι, και ένα ποσοστό άνω του 50% δήλωσε ότι είναι κατά του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.
Για την άποψη του κ. Κύρτσου θα αναφέρω ότι τέτοιο πρόβλημα θα υπήρχε, αν ξαφνικά η πλειοψηφία των Ελλήνων αποφάσιζε να αποκαλύψει τις ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις της και να συνάψει γάμο με πρόσωπο του ίδιου φύλου, πράγμα, που, εξ όσων γνωρίζω, δεν ισχύει. Το ήδη υπάρχον δημογραφικό πρόβλημα δε θα επιδεινωθεί με την αναγνώριση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ούτε θα αντιμετωπιστεί με την απαγόρευση του γάμου αυτού αλλά με μέτρα στήριξης των οικογενειών με παιδιά π.χ. οικονομική ενίσχυση και άλλα συναφή. Συν τοις άλλοις, σε χώρες, όπου επιτρέπεται σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετήσουν παιδιά, δεν έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά αυτά μεγαλώνοντας έγιναν ομοφυλόφιλα, οπότε καλό θα ήταν να το δει αυτό το θέμα η Πολιτεία με σοβαρότητα και χωρίς να επηρεάζεται από τις κραυγές των ΛΑΟτιανών, του Μητροπολίτου Καλαβρύτων Αμβροσίου και άλλων διαφωνούντων για τους γάμους αυτούς.
Για την παρατήρηση του κ. Λιάγκα, το γεγονός ότι παρακολουθούν νέοι άνθρωποι το “STAR” δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτοί οι νέοι έχουν και νέα μυαλά. Το ασυγκράτητο κουτσομπολιό των ειδήσεών του και των μεσημεριανών εκπομπών του αλλά και η αντιμετώπιση του ζητήματος της ομοφυλοφιλίας από τις εκπομπές του συγκεκριμένου σταθμού, όπου καλεσμένοι, όπως ο παπα-Τσάκαλος καλούνται να πουν την άποψή τους για τους πρόσφατους γάμους, προδίδει ότι πολλοί νέοι άνθρωποι με παλαιά μυαλά παρακολουθούν το συγκεκριμένο σταθμό, οπότε οι απόψεις τους για το γάμο των ομοφυλοφίλων δεν είναι θετικές.
Περισσότερο σκέπτομαι τις συνέπειες, που θα (πρέπει να) έχουν οι συγκεκριμένοι γάμοι, ήτοι ποια έννομα αποτελέσματα θα συνεπάγονται. Θα μπορεί ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι να λαμβάνει επίδομα γάμου από τον εργοδότη του ή τον ασφαλιστικό του φορέα ; Όταν πάνε στο Ληξιαρχείο, όπου είναι εγγεγραμμένοι, θα δεχτεί ο Ληξίαρχος να εγγράψει το γάμο τους, ώστε να εκδοθεί η σχετική ληξιαρχική πράξη γάμου; Γεννώνται κληρονομικά δικαιώματα σε περίπτωση, που ο ένας εξ αυτών αποβιώσει ; Κανονικά, αν αναγνώριζε ευθέως η Πολιτεία το γάμο ή την πάσης φύσεως νμοική ένωση μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, αυτά τα δικαιώματα θα κατοχυρώνονταν. Τώρα, όμως ;
Και αν, ακόμα, ετέθησαν τα παραπάνω ερωτήματα σε κάποιο ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό, πολύ φοβάμαι ότι πνίγηκαν στον ωκεανό των υποτιμητικών σχολίων των τιμητών της ηθικής, που ξεχύθηκαν στα κανάλια για να εκφράσουν τη φοβία τους για τους γάμους αυτούς. Και, δυστυχώς, η οπτική γωνία, από την οποία είδαν οι ανωτέρω δημοσιογράφοι το συγκεκριμένο θέμα, βοήθησε, χωρίς να τους κατηγορώ για δόλο, στην προσέγγιση αυτή.

1 σχόλιο:

περιούσιος είπε...

Και για να μην παρανοηθώ, θα αναφέρω ότι προφανώς δε θεωρώ ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις.