Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Πληγώνοντας την ομορφιά

Το χαμόγελό της μας είχε μαγνητίσει όλους. Εμένα, τον περιπτερά, που είχε βγει να κρεμάσει τις μεσημεριανές εφημερίδες στην πρόσοψη του περιπτέρου του, τον ταξιτζή στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και άλλους. Ήταν ένα από εκείνα τα πλάσματα, που μοιάζουν να έχουν απογειωθεί από την πραγματικότητα και να αιωρούνται σε ένα κόσμο, όπου το άσχημο έχει εξοστρακιστεί. Το πρόσωπό της δε χορταίναμε να το θωρούμε και κάναμε υπολογισμούς πως, άραγε, να είναι το σώμα της, διότι το μυαλό ενός γοητευμένου άνδρα ελάχιστα μπορεί να χωνέψει την παρουσία ενός όμορφου κεφαλιού σε ένα άσχημο ή έστω με χτυπητές ατέλειες σώμα. Το βλέμμα της κοιτούσε μπροστά και τίποτα δε φαινόταν να διαταράσσει τη διάθεσή της.
Αίφνης, σα να ήθελε να αποσπάσει με τον πιο άκομψο τρόπο τα βλέμματα, που είχαν πέσει πάνω της, άδειασε το τασάκι του αυτοκινήτου της από το παράθυρο του οδηγού. Καθώς οι στάχτες στροβιλίζονταν μέχρι να πέσουν στην άσφαλτο, μια χαρακιά χαλούσε την όμορφη εικόνα, που είχαμε σχηματίσει για την όμορφη κοπέλα. Πώς να πιστέψεις ότι ένα τόσο ωραίο πλάσμα μπορούσε να κάνει κάτι τόσο απαράδεκτο; Έβλεπες το βλέμμα των λοιπών μαγεμένων και καταλάβαινες ότι γινόταν μια πάλη στο νου τους, ώστε αυτός να δεχτεί αυτό το πλήγμα.
Μια γυναικεία φωνή μάλωσε, κομψά είναι αλήθεια, την όμορφη κοπέλα για την πράξη της αυτή. Ήταν ίσως η μοναδική γυναίκα, που είχε δει το συμβάν, και για το λόγο αυτό η μοναδική, που μπορούσε να παρατηρήσει ανεπηρέαστη την όμορφη κοπέλα.
Η απάντηση, που πήρε, όμως, συνέτριψε τελειωτικά την απαράμιλλης ομορφιάς εικόνα, που μέχρι πριν από μερικά δευτερόλεπτα κοσμούσε τη μνήμη μας. Με λεξιλόγιο, που αρμόζει σε καρραγωγέα, η όμορφη κοπέλα εξαπέλυσε μια κατά μέτωπο επίθεση στην κυρία, που της έκανε την παρατήρηση. Το βλέμμα της είχε χάσει κάθε ομορφιά, έτσι που κατακεραύνωνε με μανία την κυρία αυτή. Το στόμα της, όπως σχημάτιζε και πρόφερε τις απρεπείς εκφράσεις, έμοιαζε να μας χλευάζει, που σταθήκαμε και του θαυμάζαμε μέχρι και πριν από λίγο. Και στην απόλυτη αποχαύνωση, που είχε προκαλέσει τόσο η ζέστη όσο και η έκπληξη για την αντίδραση της όμορφης κοπέλας, ακουγόταν μόνο ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο, που όσο και αν ακούγεται συχνά στις μέρες μας, δεν παύει να πληγώνει τα αυτιά όλων μας.
Το περιστατικό αυτό κράτησε λιγότερο από μερικά δευτερόλεπτα. Η κοπέλα αποχώρησε αφήνοντας την κυρία εμβρόντητη και όλους μας άφωνους από τη βαρβαρότητά της. Η ομορφιά της είχε χαθεί, ως εάν να μην είχε υπάρξει ποτέ. Αλλά ήταν σίγουρο ότι το υβρεολόγιό της είχε υπάρξει. Το ακούγαμε να αντηχεί στο κεφάλι μας και να καλύπτει κάθε όμορφη σκέψη, που είχαμε κάνει γι’ αυτή την κοπέλα. Και, δυστυχώς, ενώ είχα, βλέποντάς την, την επιθυμία να υμνήσω την εξωγήινη ομορφιά τις, δεν μπόρεσα παρά εστιάσω μόνο σε όσα στραβά την είδα και την άκουσα να πράττει. Ίσως γιατί η πραγματικότητα συχνά δεν μας επιτρέπει να χαρούμε ό,τι ωραίο βλέπουμε. Και το χειρότερο είναι ότι η ιστορία αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: