Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Μπας και φιλοτιμηθούν οι αρμόδιοι!

Δεν έχω κρύψει σε σχόλιά μου σε άλλα ιστολόγια ότι ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Τσίπρας, δεν μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Εκτιμώ το γεγονός ότι ένας άνθρωπος 34 ετών εξελέγη πρόεδρος ενός κόμματος, το οποίο όχι μόνο βρίσκεται στη Βουλή αλλά αύξησε, από την ημέρα, που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε καθήκοντα προέδρου, τα ποσοστά του στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος. Δεν μου άρεσε, όμως, η υποστήριξη ή η ανοχή, που επέδειξε στις αριστερές φοιτητικές ομάδες, που μέχρι πριν από λίγο καιρό κατελάμβαναν πανεπιστημιακές σχολές ή η εκτόξευση σχολίων, τύπου «Η σκέψη του Μάο είναι διαχρονική». Εδώ και λίγο καιρό, βέβαια, έπαψε να απασχολεί την κοινή γνώμη με συμπεριφορές συζητήσιμες και αυτό είναι παρήγορο, διότι το τελευταίο πράγμα, που προσωπικά θέλω, είναι να δω ένα νέο άνθρωπο να παρασύρεται από το γεγονός ότι είναι δημοφιλής, να επιδίδεται σε άστοχα σχόλια και να κατακρημνίζεται στα Τάρταρα της συνειδήσεως του κόσμου. Βέβαια, πρόσφατα εξέφρασε την άποψή του περί της αποφυλακίσεως του τέως αόρατου δικτάτορα Ιωαννίδη και άκουσε τα σχολιανά του από πολύ κόσμο αλλά νομίζω ότι κακώς τα άκουσε.
Κατά την πρόσφατη εορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας επέλεξε ένα αξιοπρόσεχτο τρόπο, ώστε να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, εισέλθε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τη δεσποινίδα Καντίτζα Σανκό, με καταγωγή από τη Σιέρρα Λεόνε, η οποία έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και μετά την ενηλικίωσή της ζει παράνομα στη χώρα μας, αφού αδυνατεί να βγάλει νόμιμη άδεια παραμονής. Πρόκειται για ένα πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με πηγές, περίπου 20.000 άτομα στη χώρα μας, παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, πήγαν σχολείο στην Ελλάδα, έμεναν νόμιμα στην Ελλάδα ως ανήλικα τέκνα, που προστατεύονταν από την άδεια παραμονής του πατέρα τους, σπανιότερα της μητέρας τους, και όταν ενηλικιώθηκαν, δεν μπορούσαν να βγάλουν αυτοτελή άδεια παραμονής, καθόσον στερούνται πιστοποιητικού γεννήσεως, αφού η νομοθεσία μας δεν επιτρέπει τη σύνταξη τέτοιου εγγράφου παρά μόνο στους Έλληνες υπηκόους. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών, όπως η Καντίτζα Σανκό, δεν έχει γνωρίσει την πατρίδα των γονέων τους, δεν ομιλούν τη γλώσσα των γονέων τους και το πιο πιθανό είναι ότι, αν αποπειραθούν να εξέλθουν του ελληνικού εδάφους, μετά δεν θα μπορούν να επιστρέψουν, διότι θα στερούνται των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Χώρια, που η παραμονή τους στη χώρα μας ενέχει τον κίνδυνο της απέλασης.
Η πρόθεση του κ. Τσίπρα ήταν, προφανώς, να αφυπνίσει τις συνειδήσεις όσων βρίσκονταν στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε να ψηφιστεί επιτέλους ο νόμος, που θα δίδει τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά είτε να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη χώρα μας είτε την ελληνική υπηκοότητα. Ο προβεβλημένος από τα Μ.Μ.Ε. Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. άκουσε ουκ ολίγα δυσμενή σχόλια για την επιλογή του αυτή. Τι Κολόμβο τον χαρακτήρισαν, που χρησιμοποίησε την παραπάνω δεσποινίδα ως Ποκαχόντας, για να τη δείξει στο βασιλιά του (και ας χωρίζουν τον Κολόμβο από την Ποκαχόντας περίπου 120 χρόνια), τι κίνηση εντυπωσιασμού χαρακτηρίστηκε, προκειμένου να τον δουν οι κάμερες της τηλεοράσεως κ.λπ. Και αυτά ήταν τα ηπιότερα σχόλια, γιατί φαντάζομαι ότι υπήρξαν και χειρότερα και εξαιρώ τα σατιρικά, που ορισμένα εξ αυτών ήταν επιτυχημένα.
Είναι μια από τις ελάχιστες εκείνες φορές, που θα χειροκροτήσω τον κ. Τσίπρα. Διότι το θέμα, που έθιξε, έστω και με αυτό τον τρόπο, αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης κάποιων συνανθρώπων μας, που πιστεύω ότι έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν να καταστούν και συμπατριώτες μας. Μιλάμε για πρόσωπα, τα οποία είναι ουσιαστικά παράνομοι στη χώρα, που γεννήθηκαν, και θα έπρεπε να έχουν μια καλύτερη μεταχείριση από το νομοθέτη. Το ζήτημα δεν είναι χτεσινό και έχει θιγεί άπειρες φορές εδώ και πολλά χρόνια, πλην, όμως όσοι προβληματίζονται και ζητούν την άμεση λύση του προβλήματος αυτού, αποτελούν φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η δε επιμονή του ελληνικού κράτους να διατηρεί το ius sanguinis (δίκαιο του αίματος) αντί του δικαίου του εδάφους, ήτοι της δυνατότητας να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα όσα παιδιά γεννηθούν σε ελληνικό έδαφος, προφανώς με κάποιες, ακόμα, προϋποθέσεις, έχει καταστήσει αυτά τα παιδιά έρμαιο των διαθέσεων των κρατικών μηχανισμών, κυρίως των διωκτικών, που δε φημίζονται συνήθως για την αβρότητά τους στους μη Έλληνες.
Σαφώς και υπάρχει η ένσταση ότι ο κ. Τσίπρας ενήργησε έτσι και για λόγους αυτοπροβολής. Δεν έχω καμμία αντίρρηση επ’ αυτού αλλά η αυτοπροβολή αποτελεί μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να σταθεί ένας πολιτικός, ο οποίος δεν κατέχει κάποια θέση εξουσίας, ώστε να πούμε ότι θέλουμε να τον κρίνουμε από το έργο του και όχι από τα λόγια του. Και ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα πρόσωπο, που «παίζει» πολύ στα Μ.Μ.Ε., έστω και λιγότερο απ’ ό,τι προ 6μήνου, φρονώ ότι η επιλογή του να συνοδεύεται από τη νεαρή κοπέλα ήταν εύστοχη, αφού τα συνηθισμένα στην μίζερη καθημερινή μικροπολιτική και του κουτσομπολιό Μ.Μ.Ε. θα στραφούν και λίγο στην τραγικότητα της κοπέλας αυτής αλλά και τόσων ομοίων με αυτή περιπτώσεων στη χώρα μας. Δεν πιστεύω, βέβαια, ότι ξάφνου όλοι οι Έλληνες θα ξεσηκωθούν και θα απαιτήσουν δικαιώματα για τα παιδιά αυτά αλλά όσο περισσότερο ακούγεται ένα πρόβλημα τόσο περισσότεροι το μαθαίνουν και αυξάνονται οι πιθανότητες να ασχοληθούν με αυτό οι αρμόδιοι φορείς.
Έτσι, λοιπόν, για πρώτη φορά στη ζωή μου θα υποστηρίξω τον κ. Τσίπρα για την ενέργειά του αυτή με την ευχή μου να επαναλάβει τέτοιες ενέργειες και να αποφύγει τα πυροτεχνήματα, που τον έκανα αντικείμενο καυστικών σχολίων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Και για πρώτη φορά δε θα υποστηρίξω τα δυσμενή σχόλια, που έγιναν για το πρόσωπό του, επειδή ενήργησε ως ανωτέρω.
Δείτε, επίσης : gazikapllani.blogspot.com/2006/10/blog-post_06.html (ένα άρθρο του Γκάζμεντ Καπλάνι για το πρόβλημα αυτό)

Δεν υπάρχουν σχόλια: