Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Περί συμβολαιογράφων, κατά τον κ. Στέφανο Μάνο

Ο τέως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και επανειλημμένως εκλεγείς βουλευτής με τη Ν.Δ. κ. Στέφανος Μάνος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους προοδευτικότερους και οξυδερκέστερους πολιτικούς, που είχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Δεν ανήκω σε αυτούς, οι οποίοι θα διαφωνήσουν με τη συλλογιστική αυτή, διότι το θάρρος της έκφρασης της άποψής του καθιστούσε τον κ. Μάνο ξεχωριστό σε σχέση με άλλους πολιτικούς μας, ενώ και η κρίση του επί αρκετών επιστητών ενίσχυσε την άποψη αυτή.
Όμως, ένα πρόσφατο άρθρο του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», όπως το ανέπτυξε ο κ. Μάνος στο ιστολόγιό του, αποδεικνύει ότι κάποιες φορές ακόμα και ο πιο αφοσιωμένος διάκονος του ορθού λόγου μπορεί να υποπέσει σε σφάλματα.
Σε ανάρτηση, λοιπόν, με ημερομηνία 8.4.2008 στο ιστολόγιο stmanos.blogspot.com διαβάζω :

Από τις 8 Απριλίου ισχύουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των εκτός σχεδίου ακινήτων. 23,5% η μέση αύξηση σε όλη την Ελλάδα, 50% η αύξηση στην περιφέρεια Αττικής.
Αναρίθμητες φορές έγραψα για την απαράδεκτη –κατά τη γνώμη μου- σύνδεση των αντικειμενικών αξιών με τα εισοδήματα των συμβολαιογράφων, δικηγόρων και υποθηκοφυλάκων. Μίλησα επανειλημμένως στη Βουλή για το ίδιο ζήτημα. Κατέθεσα τροπολογία τον Δεκέμβριο του 2006. Όλες μου οι ενέργειες έμειναν χωρίς αποτέλεσμα. Το πετσί της κυβέρνησης είναι πολύ χονδρό. Τα μέσα που διαθέτω δεν είναι ικανά να το διαπεράσουν. Άλλωστε, όπως έγραψα στην Καθημερινή πριν ένα μήνα, η κυβέρνηση αρνείται να κάνει ο,τιδήποτε πρότεινε ο Μάνος.
Σε όλη την Ελλάδα οι συμβολαιογράφοι αριθμούν τους 3.300 περίπου. Το επάγγελμα είναι στην ουσία κλειστό. Οι αμοιβές τους ορίζονται με απόφαση του κ. Αλογοσκούφη. 1,2% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου χωρίς κανένα όριο. Όσο πάει. Μείωση της αμοιβής από τον συμβολαιογράφο, απαγορεύεται.
Ο κ. Αλογοσκούφης έχει βαλθεί να κάνει όλους τους συμβολαιογράφους, εκατομμυριούχους. Γιατί δεν ανακοινώνει πόσοι από τους συμβολαιογράφους δήλωσαν το 2007 εισοδήματα μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ και πόσοι μεγαλύτερα από 250.000 ευρώ; Αν κάποιος από τους τελευταίους (των 250.000 €) προσφέρει τις υπηρεσίες του στην περιφέρεια Αττικής, το 2008 χάρη στον κ. Αλογοσκούφη, τα εισοδήματα του θα φθάσουν τα 375.000 ευρώ. Έτσι απλά, χωρίς ρίσκο, χωρίς πρόσθετη δουλειά. Σε τρία-τέσσερα χρόνια θα είναι εκατομμυριούχος. Αν είναι τυχερός και προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ασπρόπυργο δεν θα χρειαστεί να περιμένει τόσο. Οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν κατά 195%. Τα 250.000 ευρώ του 2007, θα γίνουν 737.500 ευρώ το 2008.
Θα ήταν πιστεύω σωστό και δίκαιο και το προτείνω, να ανακηρύξουν οι συμβολαιογράφοι τον κ. Αλογοσκούφη φύλακα άγγελο των εισοδημάτων τους και σε έμπρακτη απόδειξη της ευγνωμοσύνης τους να επιτρέψουν στον κ. Αλογοσκούφη, τη σύζυγο του και τα παιδιά του να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμα του συμβολαιογράφου σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι που, το 2008, θα λάβουν εισοδήματα αυξημένα κατά περίπου 3,5% -όσο ο πληθωρισμός-, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο κ. Αλογοσκούφης μας αγαπάει όλους εξ ίσου και ενδιαφέρεται να μας κάνει όλους εκατομμυριούχους, απλά δεν μπορεί να το κάνει ταυτοχρόνως για όλους.
Το σχετικό άρθρο του κ. Μάνου μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» :
news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_25/05/2008_271308
Το εν λόγω άρθρο του κ. Μάνου, τουλάχιστον στο σημείο, όπου αναφέρεται στους συμβολαιογράφους, διαπνέεται από μια λογική, που δε με βρίσκει σύμφωνο. Ο συμβολαιογράφος αποτελεί, κακά τα ψέμματα, ένα εγγυητή της νομιμότητος στη μεταβίβαση ενός ακινήτου και, γενικά, στις εμπράγματες μεταβολές ενός ακινήτου (γονική παροχή, δωρεά κ.λπ.). Η αμοιβή του μπορεί να φαντάζει μεγάλη στα μάτια του απλού Έλληνα αλλά από την αμοιβή του αυτή υπάρχουν ουκ ολίγες κρατήσεις υπέρ του Ταμείου Νομικών, 10% φόρος, 0,9% υπέρ Υποθηκοφυλακείου ή Κτηματολογικού Γραφείου, όπου αυτό υπάρχει, 2% υπέρ του μεσίτη, που, τυχόν, μεσολάβησε κ.λπ. Άρα, η αμοιβή του δεν είναι αυτή, που φαίνεται. Για την ακρίβεια, είναι πολύ μικρότερη από αυτή, που πληρώνει ο συμβαλλόμενος. Αφήστε, που στην πράξη υπάρχουν συμβολαιογράφοι, που δέχονται, στα πλαίσια του ανταγωνισμού, να λάβουν λιγότερα χρήματα. Αφήστε, που από τα λεγόμενα «συμβολαιογραφικά έξοδα» τη μερίδα του λέοντος την καρπώνεται το κράτος.
Όσον αφορά το κλειστό του εν λόγω επαγγέλματος, θα συμφωνήσω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει και να μην εξαρτάται από την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Περαιτέρω, το επάγγελμα του συμβολαιογράφου είχε μια εξασφάλιση οικονομική, όταν προ 35ετίας και πίσω ή, έστω, και προ 10ετίας παρουσιαζόταν έξαρση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα (οράτε πολυκατοικίες), οπότε ο συμβολαιογράφος, που είχε την τύχη να συνεργαστεί με 3-4 κατασκευαστές, εξασφάλιζε πελατεία άρα και καλά έσοδα. Ακόμα, ο προνομιούχος αυτός συμβολαιογράφος είχε την έδρα του σε ένα από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Σημειωτέον, ότι δεν ήταν προνομιούχοι όλοι οι συμβολαιογράφοι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, προ 35ετίας ο αριθμός των συμβολαιογράφων ήταν μικρότερος από το μισό σημερινό, άρα η δουλειά ήταν περισσότερη για τον καθένα από αυτούς. Σήμερα, όμως, που, συν τοις άλλοις, η οικοδομή, ήτοι το 80% της εργασίας ενός συμβολαιογράφου, περνάει κρίση, πόσοι, άραγε συμβολαιογράφοι αποκερδαίνουν τα χρήματα, που αναφέρει ο κ. Μάνος; Και αν υποθέσουμε ότι ένας συμβολαιογράφος έχει αρκετά συμβόλαια σε μια χρονιά, πόσα, άραγε από αυτά θα αφορούν ακίνητα, η αξία των οποίων υπερβαίνει ένα Χ ποσό, ώστε να είναι ανάλογη και η αμοιβή του συμβολαιογράφου;
Στο παραπάνω άρθρο του, ο κ. Μάνος ομιλεί για μια εργασία «έτσι απλά χωρίς ρίσκο». Αμ δεν είναι έτσι! Ο έλεγχος των εγγράφων, ώστε να γίνει σωστά ένα συμβόλαιο ξεκινάει πολύ καιρό πριν και περιλαμβάνει την ανάγνωση των τίτλων (τον έλεγχο τον αναλαμβάνει ο δικηγόρος του αγοραστή), την εκτίμηση του ποσού, που θα κληθεί ο συμβαλλόμενος να πληρώσει, αλλά και της αντικειμενικής αξίας (εκτός αν νομίζετε ότι πετάγεται ο συμβολαιογράφος έτσι απλά στην Εφορία και ρωτάει εκεί και του βγάζουν κατευθείαν την αξία), τη διατύπωση του κειμένου του συμβολαίου, που δεν είναι μια απλά αντιγραφή-επικόλληση, τη διαπίστωση πιθανών διαδικαστικών λαθών των παλαιότερων συμβολαίων, τη συνεννόηση με το δικηγόρο, που πιθανότατα χρειάζεται για το συμβόλαιο, τον έλεγχο των προϋποθέσεων για το συμβόλαιο κ.λπ. Και αυτά διαρκούν, αν ο συμβολαιογράφος έχει πολλή δουλειά, 2-3 μήνες, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, ήτοι Εφορία, δικηγόροι κ.λπ. δεν μπορούν να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Έτσι απλά, λοιπόν;
Αναφορικά με την άνοδο των αντικειμενικών αξιών, έχω να πω ότι το πρώτο, που ωφελείται από αυτή, είναι το κράτος, το οποίο εισπράττει μεγαλύτερα ποσά από τις κρατήσεις των συμβολαιογράφων. Αυτό, όμως, ουδόλως ενοχλεί τον κ. Μάνο. Ή, για να είμαι ακριβής, ο κ. Μάνος έχει την εντύπωση ότι επειδή αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, αυξάνεται και η αμοιβή του συμβολαιογράφου. Και οι αμοιβές του προσωπικού, που απασχολεί; Ένας μέσος συμβολαιογράφος απασχολεί 1-2 άτομα στο γραφείο του, με τη νόμιμη αμοιβή, το Ι.Κ.Α. και τις λοιπές παροχές τους, οι οποίες και αυτές αυξάνονται με το χρόνο. Και επειδή οι καλοί υπάλληλοι σε συμβολαιογραφεία σπανίζουν, μην περιμένετε να πληρώνει ένας συμβολαιογράφος τον καλό υπάλληλό του μόνο με τη νόμιμη αμοιβή του. Ήτοι, θα του δώσει κάτι παραπάνω, οπότε πάλι έξοδα θα έχει.
«Σε τρία τέσσερα χρόνια θα είναι εκατομμυριούχος», αναφέρεται παρακάτω στο άρθρο του κ. Μάνου. Μάλλον θα πρέπει με το καλημέρα ένας συμβολαιογράφος θα κάνει 100 συμβόλαια, αξίας άνω των 250.000 ευρώ, τουλάχιστον, και να μην έχει άλλα, τυχόν, έξοδα (ενοίκιο γραφείου, αμοιβές προσωπικού κ.λπ.), ώστε να γίνει μετά από 3-4 χρόνια εκατομμυριούχος. Αν ανήκει στο 5% εκείνων των συμβολαιογράφων πανελλαδικώς, που έχουν την έδρα τους σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, πάρα πολλή πελατεία και 25-30 χρόνια προϋπηρεσίας, τότε ίσως εμφανίσει τέτοιο εισόδημα. Αλλά, είπαμε, σήμερα με την πτώση στις μεταβιβάσεις ακινήτων, η πιθανότητα ένας συμβολαιογράφος να έχει 100, τουλάχιστον, συμβόλαια, τα οποία να αφορούν ακίνητα, των οποίων η αντικειμενική αξία να υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ, είναι επιεικώς αδύνατη για το 95% των συμβολαιογράφων της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την άποψη ότι ο υπηρετών στον Ασπρόπυργο συμβολαιογράφος θα πλουτίσει, διότι οι αντικειμενικές αξίες εκεί αυξήθηκαν κατά 195%, καλό θα ήταν να παρέθετε ο κ. Μάνος την αξία των ακινήτων στην περιοχή του Ασπροπύργου πριν την κατακόρυφη αύξηση, που αναφέρει. Διότι δε νομίζω ότι ήταν τόσο μεγάλη η παλαιά αξία τους, ώστε σήμερα να γίνουν τόσο ακριβά τα ακίνητα στον Ασπρόπυργο, ή ότι ο Ασπρόπυργος φημίζεται για το καθαρό περιβάλλον του, ώστε να σπεύσουν οι έχοντες και κατέχοντες να αγοράσουν ακίνητα εκεί.
Εν κατακλείδι, φρονώ ότι ο κ. Μάνος παρουσίασε το θέμα των συμβολαιογράφων μέσα από μια άκρως απλουστευτική οπτική γωνία. Και αυτό δεν είναι η καλύτερη εικόνα για ένα άνθρωπο, ο οποίος φημίζεται, και δεν το αμφισβητώ, για τη λογική του. Συν τοις άλλοις, εκθέτει εαυτόν, διότι ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη (περίοδος 1990-1993) δε φρόντισε, ώστε να περικοπούν οι αμοιβές των συμβολαιογράφων.

4 σχόλια:

zalmoxis είπε...

Το χειρότερο είναι αυτό που "υποβάθμισε" ο Μάνος, δηλαδή η υποχρέωση να παρευρίσκεται σε μια συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης ακινήτου και... δικηγόρος!
Δύο φόροι από τους ονομαζόμενους "υπερ τρίτων" πηγαίνουν στα ταμεία των νομικών και αυτοί επίσης υπολογίζονται επί της αντικειμενικής αξίας!

περιούσιος είπε...

Ναι αλλά υπάρχει υποχρέωση εκ του νόμου να παρίσταται σε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου και δικηγόρος. Λάβε δε υπόψη ότι οι κρατήσεις υπέρ του Ταμείου Νομικών είναι σημαντικές, ήτοι δεν πηγαίνουν στην τσέπη των δικηγόρων τα δε μερίσματα, που θα δώσει στους δικαιούχους, είναι πολύ μικρά, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συν τοις άλλοις, ο δικηγόρος είναι εκείνος, ο οποίος ελέγχει αν υπάρχουν νομικά βάρη στα ακίνητα, ήτοι προσημειώσεις, υποθήκες κ.λπ., ελέγχει, αν ένα ακίνητο έχει, τυχόν, πωληθεί νωρίτερα (μην απορείς, έχει τύχει να πωλείται ακίνητο, το οποίο ο φερόμενος ως πωλητής είχε ήδη πωλήσει), προστατεύει τον εντολέα σε περίπτωση μη καταβολής του οφειλομένου ποσού κατά την υπογραφή του συμβολαίου, συνεπώς πιστεύω ότι ο δικηγόρος διαφυλάσσει εξίσου τη νομιμότητα κατά τη σύναψη ενός συμβολαίου. Έχω, όμως, την εντύπωση ότι ο κ. Μάνος θα ασχοληθεί αργά ή γρήγορα με τον κλάδο των δικηγόρων.

xasodikis είπε...

Μια μικρή διόρθωση: τα μεσιτικά δεν είναι μέρος της αμοιβής του συμβολαιογράφου.

Κατά τα άλλα, συμφωνώ στα περισσότερα και θα πρόσθετα ότι επίσης ο συμβολαιογράφος παριστάνει, θέλοντας και μη, και τον χωροφύλακα του Δημοσίου: φορολογικές ενημερότητες, ασφαλιστικές ενημερότητες, ΤΑΠ και δεν συμμαζεύεται. Είναι και αυτό δουλειά, και αμοίβεται.

περιούσιος είπε...

@ xasodiki

Καλώς ορίσατε στο ιστολόγιό μου! Γκάφα έκανα με τα μεσιτικά, ευχαριστώ για τη διόρθωση! Είναι σωστό αυτό, που λέτε για το ρόλο του συμβολαιογράφου ως χωροφύλακα του Δημοσίου. Αλλά είπαμε, ο κ. Μάνος απευθύνθηκε περισσότερο στο θυμικό των αναγνωστών του και λιγότερο στη λογική τους.