Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Ένας, ακόμα, μύθος για την απλοποίηση της ελληνικής γραφής

Την είδηση ότι ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης πρότεινε στον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου κ. Δημητρίου την απλοποίηση της ελληνικής γραφής την έμαθα σήμερα, όταν άνοιξα το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο και διάβασα το σχετικό μήνυμα, που είχε προωθήσει σε μένα κάποια φίλη μου. Μάλιστα, ο κ. Ματσάκης προέβη και σε κοινοποίηση της προτάσεώς του αυτής και στους εξ Ελλάδος συναδέλφους του. Το μήνυμα αυτό συνοδευόταν από τις προτάσεις, τις οποίες (υποτίθεται ότι) ο κ. Ματσάκης πρότεινε στον ανωτέρω κ. Υπουργό και κατέληγε με την περιβόητη για τη διάδοση αλλά και την πλαστότητά της δήλωση Κίσσινγκερ περί αφελληνισμού.
Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά, που κάποιος προτείνει την απλοποίηση της ελληνικής γλώσσας. Ούτε, φυσικά, λείπουν από την ελληνική πραγματικότητα οι προτάσεις για υιοθέτηση της αγγλικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Ελλάδος. Νομίζω ότι ανάμεσα στις θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας υπάρχει και η πρόταση περί καθιέρωσης της αγγλικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους. Η βουλευτής και πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, κα. Άννα Διαμαντοπούλου, είχε προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν την καθιέρωση της αγγλικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας. Πρόκειται για δύο ειλικρινείς απόψεις, όμως, εκ των οποίων η δεύτερη προβλήθηκε δεόντως από τα Μ.Μ.Ε., έστω διαστρεβλωμένη.
Μια απλή έρευνα στο Διαδίκτυο με τη βοήθεια του google θα αποκαλύψει ένα πλήθος ιστοσελίδων σχετικών με την πρόταση του κ. Ματσάκη. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν αναφέρουν την πηγή τους, κάτι, που δεν είναι τόσο σπάνιο στην πράξη. Άλλωστε, περισσότερο δείχνουν μια προτίμηση στο να ξεφωνίζουν τον Κύπριο ευρωβουλευτή παρά να ενδιαφέρονται για τη βασιμότητα της ειδήσεως αυτής, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν μια αντιγραφή-επικόλληση της αρχικής διατύπωσης, η οποία προέρχεται από την ιστοσελίδα του «ΣΚΑΪ» και, συγκεκριμένα, www.skai.gr/master_story.php?id=79019 , πράγμα, το οποίο ελάχιστα ιστολόγια αναφέρουν, όπως το blog.antibaro.gr/2008/04/137.
Η αλήθεια είναι ότι ο εν λόγω ευρωβουλευτής έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την κοινή γνώμη με τις θέσεις του. Κατελήφθη πάνω σε μια κεραία στην αγγλική βάση του Ακρωτηρίου Κύπρου, δήλωσε πως, η στάση της αγγλικής κυβέρνησης στο θέμα των περιουσιών των ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα, έδινε την ευχέρεια στους Κυπρίους πολίτες να θεωρούν τις αγγλικές περιουσίες στόχους, πρωταγωνίστησε στην αντικατοχική πορεία, που διεκόπη στο φυλάκιο της Δερύνειας, εισήλθε στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στο ελεύθερο κυπριακό έδαφος και τα Κατεχόμενα και αφαίρεσε τουρκική σημαία (οράτε groups.yahoo.com/group/ethnikismos/message/11371)και άλλα πολλά. Η στάση του προδίδει ένα πολιτικό με έντονες ακτιβιστικές τάσεις, οι οποίες δεν είναι του παρόντος να αναλυθεί, αν βοηθούν ή βλάπτουν το έργο του.
Το ζητούμενο, όμως, είναι στην περίπτωσή μας, αν, πράγματι, ο εν λόγω ευρωβουλευτής προέβη στη δήλωση αυτή. Κατ’ αρχάς, ανέφερα στην αρχή τα παραδείγματα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας αλλά και της κας. Άννας Διαμαντοπούλου, επειδή όχι μόνο είχαν το σθένος να προβάλουν την άποψή τους για την αγγλική γλώσσα σε σχέση με την ελληνική αλλά τη διετύπωσαν και εγγράφως, πράγμα, που δείχνει πρόσωπα, που αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και, το σπουδαιότερο, δεν κρύβονται (οράτε www.diamantopoulou.gr/content/view/36/102/lang,el/ ). Εντάξει, δέχομαι ότι για την εν γένει ειλικρίνεια της τελευταίας θα έχετε αρκετές ενστάσεις αλλά αναφορικά με την παραπάνω δήλωσή της οφείλω να παραδεχθώ ότι δεν κρύφτηκε.
Όμως, στην ιστοσελίδα, που αφορά τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου(www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch/view.do?country=CY&partNumber=1&language=EL&id=23881 ), πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο κ. Ματσάκης προέβη ποτέ σε τέτοια δήλωση. Και είναι απορίας άξιο πώς ένας πολιτικός, ο οποίος ουδέποτε δίστασε να εκφράσει την άποψή του, παρέλειψε να ζητήσει να σημειωθεί στην εν λόγω ιστοσελίδα η παραπάνω δήλωσή του. Αν κάνετε ένα κόπο να εισέλθετε στις γνωμοδοτήσεις, τις προτάσεις, τις ερωτήσεις και τις λοιπές ενέργειές του, στις οποίες θα έπρεπε να περιλαμβάνεται και η παραπάνω πρότασή του, την οποία και κοινοποίησε, αν πιστέψουμε τα λεγόμενα του «ΣΚΑΪ», στους Έλληνες ευρωβουλευτές, θα δείτε ότι αυτή δεν υπάρχει. Ακόμα περισσότερο, αυτές οι δηλώσεις δεν προβλήθηκαν σε κάποιο από τα ημεδαπά Μ.Μ.Ε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με την εθνολαγνεία και την κινδυνολαγνεία, που διακατέχει μεγάλο μέρος των συνελλήνων, τα λαγωνικά των Μ.Μ.Ε. δε θα άφηναν μια τέτοια είδηση στο σκοτάδι παρά θα τη διέδιδαν με κάθε τρόπο, όπως, άλλωστε, έγινε με τη δήλωση της κας. Διαμαντοπούλου. Στην περίπτωσή μας, όμως, η είδηση αυτή χάθηκε στο μαύρο σκοτάδι. Μόνο ο «ΣΚΑΪ» την προεβαλε στην παραπάνω ιστοσελίδα του.
Τι προδίδουν τα παραπάνω, κατά την προσωπική μου άποψη; Ότι η δήλωση αυτή του κ. Ματσάκη μάλλον ουδέποτε έλαβε χώρα και ότι δεν αποκλείεται ο «ΣΚΑΪ» να έκανε λάθος. Μάλιστα, ως ημερομηνία ανάρτησης του «ΣΚΑΪ» αναφέρεται η 17/4/2008. Να υποθέσω ότι επί δύο μήνες κανένα εκ των Μ.Μ.Ε., πλην του «ΣΚΑΪ», δεν πήρε χαμπάρι αυτή την είδηση; Μάλλον ούτε ο ίδιος ο «ΣΚΑΪ» δεν είχε εμπιστοσύνη στη βασιμότητα της ειδήσεως αυτής, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα του δεν υπάρχει κάποια ανανέωση της ειδήσεως αυτής.
Ψυχραιμία, λοιπόν! Τα όσια και τα ιερά του έθνους μας ουδένα κίνδυνο διατρέχουν πολλώ δε μάλλον η κακοπαθημένη, είναι αλήθεια, γλώσσα μας. Άλλως, όταν διαβάζουμε μια είδηση, όπως η πρόταση του κ. Ματσάκη, είναι καλύτερο να ελέγχουμε σε βάθος τις πηγές αυτής της είδησης. Αλλιώς, είναι προτιμότερο να κρατάμε πάσα επιφύλαξη για τη βασιμότητα της ειδήσεως αυτής. Και η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιες δηλώσεις είναι συνήθως χαλκευμένες (οράτε δήλωση Κίσσινγκερ, δήλωση Φρηντ κ.λπ.).

4 σχόλια:

doctor είπε...

Μα η αγγλική είναι άτυπα η δεύτερη επίσημη γλώσσα και ορθώς είναι.
Η απλοποίηση της ελληνικής γλώσσας συντελείται μέσα από την ζωντανή ομιλία, αλλά όσο και να απλοποιηθεί είναι δύσκολη για έναν ξένο να την μάθει.

doctor

περιούσιος είπε...

@ doctor,

Η επικράτηση της αγγλικής γλώσσας στις επίσημες συναλλαγές με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς είναι δεδομένη και ορθή. Αναφορικά με την απλοποίηση της ελληνικής γλώσσας, θα μου επιτρέψετε να έχω κάποιες ενστάσεις για τους τρόπους απλοποίησής της, όσο και αν δεν αρνούμαι την δια της ζωντανής ομιλίας ανανέωση και αναζωογόνησή της. Φυσικά, όσο και αν απλουστευτεί, πάλι ένας ξένος θα δυσκολευτεί να τη μάθει. Είναι τυχαίο, που οι Άγγλοι λένε "It's all Greek to me";
Πάντως, στην ανάρτησή μου εστίασα στο γεγονός ότι από ένα άρθρο, που απ' ό,τι δείχουν τα πράγματα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ξύπνησαν οι γνωστές φοβίες μας για την αλλοίωση της ελληνικής γλώσσας.

αμμος είπε...

Μπράβο αγαπητέ Περιούσιε, σπάνια συναντάω στο διαδίκτυο τη διάθεση για τεκμηρίωση πέρα από σχολιασμό.
Για το ίδιο το ζήτημα, μιλώντας και λίγο με την ιδιότητά μου ως γλωσσολόγου, οι ρυθμίσεις για τη γραφή της ελληνικής γλώσσας βρίσκονται μονίμως ανάμεσα σε δύο αντίρροπες δυνάμεις.
Δεδομένο είναι ένα σύστημα γραφής που απέδιδε με ακρίβεια τους ήχους της ελληνικής ως τον 4ο αι. π.χ. (οι δίφθογγοι προφέρονταν ως δίφθογγοι, τα η και ω ήταν κανονικά μακρά και όχι κατ' όνομα κτλ.) και από εκεί και μετά χρειάζονταν όλο και περισσότερες μνημονικές δεξιότητες για να το μάθει κανείς, όσο απομακρύνονταν η προφορά από τη γραφή. Από τη μια μεριά έχουμε την ανάγκη για απλούστερο σύστημα, πιο εύκολο στην εκμάθηση στους φυσικούς ομιλητές, και από την άλλη το φόβο ότι αν η γραφή μας απομακρυνθεί αρκετά από προγενέστερες φάσεις της θα μας είναι δύσκολη επαφή με τα κείμενα εκείνων των εποχών. Το αποτέλεσμα που παράγεται είναι μικρές απλοποιήσεις κατά καιρούς, όπως αβγό, τρένο κτλ.

περιούσιος είπε...

@ άμμος

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Άποψή μου είναι, αν και οι γλωσσολογικές μου γνώσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ότι η τάση για απλούστευση στη γλώσσα μας είναι δεδομένη, αν και υπάρχει ένα ιδιαίτερα ισχυρό ρεύμα, που επιδιώκει τη χρήση παλαιών τύπων της γλώσσας μας, για παράδειγμα πολλοί χρησιμοποιούν γενικές μετά από ρήματα, τα οποία, όμως, δεν ακολουθούνταν από γενική πτώση στην αρχαιότητα π.χ. μετέρχεται πονηρών μεθόδων. Προσωπικά, ενοχλούμαι, όταν ακούω θεωρίες συνωμοσίας εν γένει. Και μια τέτοια είναι προφανώς και η, δήθεν, δήλωση του κ. Ματσάκη. Απόδειξη είναι ότι ο "ΣΚΑΪ" ανήρτησε μια φορά το επίμαχο άρθρο και μετά ούτε ξανασχολήθηκε.