Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Η "πρόοδος" στο Αφγανιστάν

Όταν οι ΗΠΑ επιτέθηκαν προ ετών στο Αφγανιστάν, θεώρησαν σκόπιμο να προβάλουν ως δικαιολογία για την επίθεσή τους αυτή ότι έπρεπε να ανατραπεί το άκρως καταπιεστικό καθεστώς των Ταλιμπάν, το οποίο είχε γυρίσει τη χώρα αυτή στο Μεσαίωνα, καταπίεζε τις γυναίκες και καλλιεργούσε και διοχέτευε στη Δύση ηρωίνη, όπιο και άλλα συναφή.
Και αν, ακόμα, δεχτούμε ότι, πράγματι το καθεστώς των Ταλιμπάν είχε επιβάλει μια άκρως σκληροπυρηνική ερμηνεία του Κορανίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση μιας ήδη καθημαγμένης από τις συνεχείς συρράξεις χώρα, και ενεθάρρυνε την καλλιέργεια οπίου, δεν μπορώ παρά να χαρακτηρίσω εντελώς υποκριτική τη στάση των ΗΠΑ, οι οποίες τελευταία αφενός δε φημίζονται για την προοδευτικότητά τους (εκτός αν θεωρείτε πρόοδο την επέλαση του νεοσυντηρητισμού στη χώρα αυτή) αφετέρου δεν είχαν κανένα δικαίωμα να επέμβουν σε οποιαδήποτε χώρα, όσο σκληρό και αν ήταν το καθεστώς, που την κυβερνούσε.
Εν πάσει περιπτώσει, η κατοχή του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ είναι , πλέον, γεγονός. Και αν πιστεύετε ότι η ταλαιπωρημένη αυτή χώρα ηρέμησε, προόδευσε και έπαυσε να καλλιεργεί όπιο, πλανάσθε πλάνην οικτράν.
Αναφορικά με την πρόοδο, που σημειώθηκε στη χώρα αυτή, αντιγράφω από τον εξαιρετικό ιστολόγο Σκουπίζοντας την Παραλία :
Ο κ. Sayed Pervez Kambaksh είναι 23χρονος φοιτητής δημοσιογραφίας στο Αφγανιστάν που καταδικάστηκε απο ισλαμικό δικαστήριο σε θανατο. Ποιό ηταν το έγκλημα του; Κατέβασε απο το διαδίκτυο ένα άρθρο για τα δικαιώματα των γυναικών! Το άρθρο που προερχόταν απο περσική ιστοσελίδα, υποστήριζε ότι οι μουσουλμάνοι φονταμελιστές που διατείνονται ότι το ίδιο το Κοράνι καταχυρώνει την καταπίεση των γυναικών στις ισλαμικές κοινωνίες έχουν παρερμηνεύσει τα λόγια του Πρόφητη Μωάμεθ... Ο 23χρονος μοίρασε το άρθρο σε συμφοιτητές και καθηγητές του με σκοπό, όπως ισχυρίστηκε,να γίνει δημόσια συζήτηση για το θέμα. Το αποτέλεσμα ηταν να συζητηθεί, να δικαστεί με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς παρουσία συνηγόρου, όπως ισχυρίζονται οι γονείς και οι φίλοι του, και να καταδικαστεί σε θάνατο. Η βρετανική εφημερίδα Independent ξεκίνησε στις 31/1/2008 εκστρατεία για τη διάσωση του φοιτητή με βασικό αίτημα την ανστολή της εκτέλεσης του κ την επανάληψη της δίκης με δικαιότερους όρους.Για να υποστηρίξετε τον Pervez μπορείτε να υπογράψετε εδω, και για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες πληροφορίες να κατευθυθείτε εδώ και εδώ.
Σε ό,τι τώρα αφορά την πάταξη του ναρκοεμπορίου, αντιγράφω από τον, επίσης, εξαιρετικό ιστολόγο Zalmoxis :
Την ποσότητα – ρεκόρ των 8.200 τόνων έφτασε το 2007 η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας αύξηση 17% και πλέον η χώρα όπου οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι αποκατέστησαν τη… «δημοκρατία» καλύπτει ούτε λίγο ούτε πολύ, το… 93% της παγκόσμιας αγοράς οπιούχων ναρκωτικών!
Και ενώ το «ελεύθερο δημοκρατικό Αφγανιστάν» καταρρίπτει στην μετα-Ταλιμπάν εποχή το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στην παραγωγή οπίου (σχετικά στοιχεία έχει δημοσιοποιήσει προ 3μήνου επίσημη έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου Ναρκωτικών του ΟΗΕ «προς δόξαν» (και… «προς αμύθητα κέρδη») του παγκόσμιου καρτέλ ηρωίνης, η διάθεσή του ευνοείται και από την διακίνηση του «εμπορεύματος» μέσω του Τατζικιστάν. Μιας χώρας η οποία «αποεξαρτήθηκε» από τη Ρωσία και προσδέθηκε στο άρμα των ΗΠΑ (κάτι που απεικονίζεται ανάγλυφα και στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη χώρα κατατάσσεται 150η στον παγκόσμιο κατάλογο της διαφθοράς, σε θέση δηλαδή χειρότερη ακόμη και από την -179η- Σιέρα Λεόνε)!
Αδύναμος κρίκος στην όλη ιστορία είναι τα αφύλακτα σύνορα και η αρχαία διαδρομή του «Δρόμου του Μεταξιού» που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι για διείσδυση στην Ευρώπη. Πριν 3 χρόνια, η κυβέρνηση της Ντουσάνμπε ζήτησε από τη Μόσχα να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματά της τα οποία επιτηρούσαν τα σύνορα του Τατζικιστάν. Υποτίθετο, ότι οι αμερικανοί θα αναλάμβαναν να τα εγγυηθούν, καθώς άλλωστε τους “έκαιγε” και το θέμα της τρομοκρατίας. Και το κατάφεραν, όπως φαίνεται και από τα προαναφερθέντα στοιχεία του ΟΗΕ…
Υ.Γ.: Στην μαύρη αγορά της Καμπούλ, ένα κιλό ηρωίνη κοστίζει 800 δολάρια. Περνώντας στη Ρωσία έχει ήδη ανατιμηθεί στα 50.000 δολάρια. Και στη Δυτική Ευρώπη, ο «νόμος της αγοράς» την έχει εκτοξεύσει στα 300.000 δολάρια!
Υ.Γ. 2: Στην Ελλάδα ο ετήσιος τζίρος της διακινούμενης ηρωίνης ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ (πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ) ενώ παγκοσμίως εκτιμάται κοντά
στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.
Υ.Γ. 3: Το αεροδρόμιο Κουλιάμπ παραχωρήθηκε για χρήση των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μαζί με την αρωγή για φύλαξη των συνόρων. Έτσι, για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η εισβολή στο Αφγανιστάν έγινε για την ηρωίνη και κάποια στιγμή το καλαμούρι με την ισλαμική τρομοκρατία θα πρέπει να τελειώνει.
Αυτά !

3 σχόλια:

αμμος είπε...

Ωραία σύνδεση αναρτήσων και προλόγου σου, αγαπητέ περιούσιε.
Κολακευμένος επίσης από τη φιλοφρόνηση.

περιούσιος είπε...

Άμμε, καλώς ήλθες στο ταπεινό ιστολόγιό μου! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

αμμος είπε...

Μάλλον στα σχόλια καλωσόρισα, γιατί γενικώς σε διαβάζω. Να είσαι καλά.