Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Ανήλικοι προπαγανδιστές

Απίστευτο και, όμως, τουρκικό! Εννέα μέλη μιας χορωδίας, που έχει την έδρα της στο Ντγιαρμπακίρ, στην Ανατολική Τουρκία, δικάζονται σε τοπικό Δικαστήριο για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης». Για την ακρίβεια, τραγούδησαν στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μουσικής στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α., τον Οκτώβριο του 2007, ένα κουρδικό τραγούδι, το «Εϊ Ρακίπ», που σημαίνει στα κουρδικά «Γειά σου, εχθρέ». Στη γείτονα χώρα, το τραγούδι αυτό θεωρείται ότι αποτελεί μια μορφή υποστήριξης, προπαγάνδας για τους, δήθεν, υποψιασμένους, του γνωστού ΡΚΚ. Επιβαρυντική περίπτωση για τους ανηλίκους κατηγορουμένους, εκ των οποίων οι τρεις μεγαλύτεροι, ηλικίας από 15 έως 17 ετών, θα δικαστούν ως ενήλικοι, αποτελεί το γεγονός ότι στο εν λόγω Φεστιβάλ παρατηρήθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σημαίες, που ανήκουν στο ΡΚΚ. Σε περίπτωση, που οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι, η ποινή τους μπορεί να ανέλθει έως και σε 5 χρόνια φυλάκιση.
Η υπεράσπισή τους υποστηρίζει ότι το εν λόγω τραγούδι γράφτηκε πριν από 68 χρόνια, όταν το ΡΚΚ δεν είχε καν ιδρυθεί, οπότε είναι αδύνατο να υποστηριχθεί ότι το τραγούδι αυτό προπαγανδίζει το ΡΚΚ. Επίσης, θα υποστηριχθεί ότι οι κουρδικές σημαίες, που φάνηκαν στο παραπάνω Φεστιβάλ, δεν έχουν καμμία σχέση με το ΡΚΚ.
Ήδη η Διεθνής Αμνηστία έχει κινητοποιηθεί, προκειμένου να παύσει η ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων, θεωρώντας ότι τα παιδιά αυτά είναι κρατούμενοι συνείδησης και ότι η εκτέλεση του τραγουδιού αυτού δεν μπορεί, σε καμμία περίπτωση, να διασαλεύσει τη δημόσια τάξη.
Ας μάθει, λοιπόν, ο κόσμος αυτό το περιστατικό και ας ελπίσουμε η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να είναι απαλλακτική για τους κατηγορουμένους.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, οράτε :
www.spiegel.de/international/world/0,1518,560699,00.html
www.cosmo.gr/Politics/Turkey/202720.html
www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=9283&pubid=1160536
Υ.Γ. Όταν σπούδαζα στη Θεσσαλονίκη, ενθυμούμαι μια καλή φίλη μου, που καταγόταν από τη Φλώρινα, να μου λέει ότι για πολλά χρόνια απαγορευόταν στα τοπικά πανηγύρια να τραγουδάνε και να χορεύουν σλαβομακεδονικά τραγούδια, διότι θεωρούνταν ότι προέτρεπαν τους ντόπιους σε στάση. Φαντάζομαι ότι αυτός η ανόητη λογική έχει, πλέον υποχωρήσει. Απλά, μου τη θύμισε το παραπάνω συμβάν.

3 σχόλια:

doctor είπε...

Υπέροχο το blog σας και πολύ ενδιαφέρον!

doctor

Ανώνυμος είπε...

Στο σχόλιο του doctor θα συμπλήρωνα, όσον αφορά στο ΥΓ σας: μην είστε σίγουρος...

περιούσιος είπε...

@doctor

Καλώς ήλθατε στο ταπεινό μου ιστολόγιο! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

@Λάμπρος Τσουκνίδας

Καλώς ήλθατε στο ταπεινό μου ιστολόγιο! Η αλήθεια είναι ότι εδώ και κάμποσο καιρό, τουλάχιστον έτσι μου έλεγαν φίλοι μου Φλωρινιώτες, σε κάποια πανηγύρια τους ακούγονται σλαβομακεδονικά άσματα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Φυσικά, υπήρχε αστυνομία εκεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα. Το ερώτημα, βέβαια, είναι τί είδους προβλήματα μπορεί να δημιουργούνταν, αν ακούγονταν σλαβομακεδονικά τραγούδια στα πανηγύρια αυτά αλλά αυτό μάλλον θα μείνει αναπάντητο ή θα λάβουμε κάποια παράδοξη απάντηση.