Μια κουβέντα, που άνοιξε στο ιστολόγιο indictos.wordpress.com και συνεχίστηκε στο πασίγνωστο και αξιόλογο ιστολόγιο panosz.wordpress.com (γνωστό και ως "η καλύβα ψηλά στο βουνό"), σχετικά με το μέλλον των ιστολογίων αποτέλεσε την απαρχή μιας συζήτησης για το σπουδαίο αυτό επικοινωνιακό μέσο και γέννησε μια σειρά από προβληματισμούς σχετικά με την επόμενη μέρα των ιστολογίων.
Η αφορμή δόθηκε με τη διαπίστωση αρκετών ιστολόγων ότι η επισκεψιμότητα των ιστολογίων τους μειώθηκε αισθητά τους τελευταίους μήνες. Αυτό το φαινόμενο έδωσε την εντύπωση ότι ίσως τα ιστολόγια έχουν ξεπεραστεί ως μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης, ενώ υποστηρίχτηκε ευρέως η άποψη ότι η εφεύρεση του facebook τράβηξε πολύ κόσμο από αυτά ως μέσο περισσότερο ελκυστικό (ως περιβάλλον) αλλά και με λιγότερες πνευματικές απαιτήσεις, κοινώς περισσότερο ψυχαγωγικό ου μην και χαβαλεδιάρικο.
Αν και είμαι νέος χρήστης του ιστολογίου, μπορώ να πω ότι δεν αντιμετωπίζω με την ίδια απαισιοδοξία το φαινόμενο της πτώσης των επισκεπτών των ιστολογίων. Θεωρώ, κατ' αρχάς, ότι το facebook πήρε πολύ κόσμο από τα ιστολόγια αλλά αυτός ο κόσμος ήταν, κυρίως, πρόσωπα, τα οποία προέρχονταν από τα παλιά chatrooms, χώρους πρωτοποριακούς για την εποχή τους, όπου κυριαρχούσε ένα πνεύμα χαλαρό χωρίς προβληματισμούς. Σαφώς και υπήρχαν "ψαγμένα" chatrooms αλλά μάλλον αποτελούσαν την εξαίρεση στον κανόνα της χαλαρότητας, που χαρακτήριζε το εν λόγω μέσο. Φυσικά, κανένας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ένας ιστολόγος να διατηρεί λογαριασμό και στο facebook, όπως ο γράφων. Απλά, ο κανόνας είναι τα ιστολόγια να προσφέρουν κυρίως μια ενημέρωση άλλως μια πιο εμπεριστατωμένη συζήτηση, η οποία ενδεχομένως να αποθαρρύνει όσους ζητούν ένα άλλο είδος επικοινωνίας, το οποίο μπορεί να χαρακτήριζε τα chatrooms αλλά δεν χαρακτηρίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των ιστολογίων.
Ένας άλλος λόγος, ο οποίος λειτούργησε ως παράγων μείωσης της επισκεψιμότητας σε δημοφιλή ιστολόγια, είναι και η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ιστολογίων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, προ διετίας υπήρχαν, περίπου, 5.000 ιστολόγια στην Ελλάδα, σήμερα ανέρχονται σε 35.000. Και αυτό σε μια χώρα, η οποία παραμένει ουραγός στην Ε.Ε. στη χρήση του Διαδικτύου. Συνεπώς, ο κόσμος μοιράζεται πλέον σε αυτά τα περισσότερα ιστολόγια και είναι φυσιολογική η μείωση του αριθμού των επισκεπτών.
Αρνητικό, επίσης, ρόλο έπαιξε και η σταδιακή απόσυρση δημοφιλών ιστο λόγων από το προσκήνιο. Η περίπτωση του Νίκου Δήμου είναι η ενδεικτικότερη όλων. Μορφωμένος και με ιδιαίτερο προβληματισμό, ο Ν.Δ. ενέπνευσε πλείστους όσους ιστολόγους και τους ενεθάρρυνε, ώστε να φτιάξουν και αυτοί το δικό τους ιστολόγιο. Η αποχώρησή του στέρησε πολλούς ιστολόγους από ένα σπουδαίο συνομιλητή αλλά και από ένα σημαντικό ιστολόγιο, που λειτουργούσε επιμορφωτικά για πολλούς. Στα σπουδαία ιστολόγια, που δεν είναι πλέον ενεργά συγκαταλέγω τον πιτσιρίκο, το doctor (αν και νομίζω ότι το ιστολόγιό του είναι μόνο προσωρινά ανενεργό) και άλλους. Η έκλειψη αυτών των τόπων λειτούργησε αρνητικά για πολλούς ιστολόγους.
Περαιτέρω, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε ότι το ιστολογείν είναι μια ενασχόληση, η οποία ασκείται παράλληλα με το επάγγελμα του εκάστοτε ιστολόγου ή τις σπουδές του. Όταν ξεκινούμε ένα χόμπυ, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να το βαρεθούμε. Το ίδιο ενδέχεται να συνέβη και με τα ιστολόγια. Άλλωστε, να μην λησμονούμε ότι ένα ιστολόγιο απαιτεί πολύ χρόνο, αν επιθυμεί ο ιστολόγος να παρουσιάσει κάτι πραγματικά αξιόλογο, πολύ διάβασμα, μια καλή επιμέλεια κειμένου, για να μην ταλαιπωρηθούν τα μάτια των αναγνωστών από τους συνήθεις βαρβαρισμούς και σολοικισμούς, που συνηθίζονται στα συμβατικά Μ.Μ.Ε. Και αυτός ο κόπος συχνά αποθαρρύνει πολλούς ιστολόγους.
Φυσικά, να μην λησμονούμε τον αρνητικό ρόλο ,που έπαιξαν ενημερωτικά ιστολόγια, τα οποία κατηγορήθηκαν για παραποίηση ειδήσεων, λασπολογία και άλλα συναφή. Φυσικά, δεν επιθυμώ να υιοθετήσω τέτοιους χαρακτηρισμούς για κανένα ιστολόγιο. Όμως, σε κουβέντες, που κάνω με τρίτα πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν γνώση του ιστολογείν και δεν επισκέπτονται ιστολόγια, η ρόλος των ενημερωτικών ιστολογίωνήταν τόσο αρνητικός, ώστε να θεωρούνται τα ιστολόγια ως ένα μέσο "για να βγαίνει ο κάθε τρελλαμένος να λέει τον πόνο του", "μέσο λασπολογίας, που ποιος ξέρει τι σκοπούς εξυπηρετεί" κ.λπ. Και έτσι αρκετοί επίδοξοι αναγνώστες ιστολογίων ή ιστολόγοι αποθαρρύνονται.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, για τους οποίους παρατηρείται μια μείωση του αριθμού των επισκεπτών αρκετών ιστολογίων. Απλά, έκρινα τους παραπάνω ως εκείνους, που είναι περισσότερο σημαντικοί. Ταπεινή μου, όμως, άποψη είναι ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο περιστασιακό, το οποίο οφείλεται ακριβώς στην παρουσία πάρα πολλών ιστολογίων σε μια χώρα, της οποίας μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι σημαντικά τεχνοφοβικό. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ίσως παρουσιαστεί κάποιο ξεφούσκωμα στο χώρο των ιστολογίων, πράγμα λογικό για μια μόδα, διότι μόδα είναι και το ιστολογείν, κατά το οποίο (ξεφούσκωμα) θα εκλείψουν πολλά ιστολόγια αλλά, στην ουσία, θα παραμείνουν αρκετά και καλά ιστολόγια, τα οποία και θα διατηρήσουν αρκετό κόσμο, ο οποίος θα διατηρήσει τα ιστολόγια (ελπίζω) σε ένα υψηλό επίπεδο. Διότι αυτή η μεγάλη δυνατότητα, που λέγεται ιστολογείν και έδωσε φωνή σε χιλιάδες ανθρώπους να ακουστούν, δεν έχει, ακόμα, πεθάνει.
2 σχόλια:
Ωραία τακτοποίηση των σκέψεών σου περιούσιε, δύσκολα θα διαφωνούσα με κάποια από αυτές. Αναρωτιέμαι μόνο κατά πόσο αυτή η πτώση της επισκεψιμότητας αφορά όλα τα ιστολόγια ή μόνο τα πολύ δημοφιλή όπως του Πάνου Ζέρβα και του Ίνδικτου. Η δική μας εμπειρία είναι μια μάλλον πολύ αργή αλλά σταθερή άνοδος των επισκεπτών μέσα σε ενάμιση χρόνο που το κρατάμε με την Ινδιάννα. Με δεδομένη την έλλειψη σταθμισμένων μετρήσεων, είναι μάλλον μια απορία που δε μπορεί να λυθεί.
Άσχετο με αυτήν την ανάρτηση, αλλά σχετικό με μια προηγούμενη που σχολίασα και αναφερόμουν στην ηλικία σου, οι αναρτήσεις σου χρησιμοποιούν συχνά λόγιο ύφος με αναφορές ακόμη και στην καθαρεύουσα, αλλά με συστηματικότητα και ορθότητα. Έχω πιθανολογήσει νομικές σπουδές (λόγω και του περιεχομένου κάποιων αναρτήσεών σου) ή μεγαλύτερη ηλικία (οπότε περισσότερη εκπαίδευση στο λόγιο ύφος). Τέλος πάντων τα γράφω όλα αυτά όχι για να μπούμε σε ένα παιχνίδι υποθέσεων από μένα και αποκαλύψεων από σένα, αλλά περισσότερο για να σου δείξω ότι είναι πολύ συνεπές αυτό που κάνεις συγγραφικά.
@ammos
Πιστεύω ότι η πτώση της επισκεψιμότητας αφορά κυρίως τα δημοφιλή ιστολόγια, όπως είναι αυτά, που ανέφερες. Εκεί είναι πιο εύκολη η συναγωγή συμπερασμάτων για την εν γένει κίνηση των ιστολογίων αλλά διέκρινα σε αυτά τα ιστολόγια ένα προβληματισμό έντονο για το μέλλον αυτού του μέσου. Η δική μου εμπειρία αναφορικά με την κίνηση στο ιστολόγιο είναι μάλλον όμοια με τη δική σου, καθόσον είμαι πολύ νέος στο χώρο, μόλις 5 μήνες, για να διακρίνω κάποια πτώση. Τώρα, το αντικείμενο των σπουδών μου το πέτυχες, μάλλον με προδίδει το λεξιλόγιο και η θεματολογία. Η ηλικία μας, πάντως, μάλλον είναι η ίδια.
Δημοσίευση σχολίου