Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Σάρα Πέιλιν : Φαινόμενο ή σύμπτωμα μιας συνεχιζόμενης ασθένειας;

Ομολογώ ότι στην αρχή αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη, που οι Ρεπουμπλικάνοι επέλεξαν μια γυναίκα για υποψήφια αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. Η Σάρα Πέιλιν αποτελεί εκείνο τον τύπο γυναίκας, που υπό συνηθισμένες περιστάσεις, δεν θα περίμενε κανείς να δει ως υποψήφια αντιπρόεδρο στις αμερικανικές εκλογές. Μητέρα 5 παιδιών, εκ των οποίων το μικρότερο πάσχει από σύνδρομο DOWN, που ξεκίνησε ως δήμαρχος σε μια μικρή πόλη της Αλάσκας με 9.000 κατοίκους, η Σάρα Πέιλιν αποτελεί το μεγάλο ατού των Ρεπουμπλικάνων στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α. Και, φυσικά, το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας αυτής είναι υποψήφια αντιπρόεδρος μια γυναίκα, αποτελεί ένα καλό λόγο να επικεντρωθούν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της.
Ωστόσο, η οδυνηρή εμπειρία των Η.Π.Α. από την θητεία του Τζώρτζ Μπους του νεότερου στον προεδρικό θώκο δημιουργεί ουκ ολίγες επιφυλάξεις για το ποιον των υποψηφίων είτε για το χρίσμα του Προέδρου είτε γι’ αυτό του αντιπροέδρου της χώρας αυτής. Και τούτο, διότι η επέλαση των νεοσυντηρητικών, η όξυνση της απροκάλυπτα εκφραζόμενης επιθετικής εξωτερικής πολιτικής και η κακή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας απαιτούν πρόσωπα, τα οποία θα μπορέσουν να αγκαλιάσουν περισσότερους Αμερικανούς πολίτες, θα μετριάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις από τις ωμές παρεμβάσεις των Η.Π.Α. στο εξωτερικό και θα συντελέσουν στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Εκτός, λοιπόν, από τα φώτα της δημοσιότητας, η κα. Πέιλιν συγκεντρώνει και πλείστες όσες επιφυλάξεις για την καταλληλότητά της ως αντιπροέδρου των Η.Π.Α. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, το αξίωμα του αντιπροέδρου των Η.Π.Α. είναι περισσότερο τιμητικό παρά ουσιαστικό. Πέρα του ότι είναι εκείνος/ εκείνη, που θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο, σε περίπτωση, που ο τελευταίος πεθάνει, παραιτηθεί (περίπτωση Τζέραλντ Φορντ, που διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα Νίξον) ή απομακρυνθεί. Επίσης, προεδρεύει στη Γερουσία και αναλαμβάνει όποιες αρμοδιότητες του δώσει ο πρόεδρος. Ακόμα και έτσι, όμως, δεν παύει να είναι ένα σύμβολο της πολιτικής εξουσίας μιας χώρα με μακρά παράδοση στον κοινοβουλευτισμό και ένα, ενδεχομένως, πολύτιμο πρόσωπο για τον εκάστοτε πρόεδρο, όπως φημολογείται ότι ήταν ο Αλ Γκορ για τον Μπιλ Κλίντον.
Οι επιφυλάξεις έχουν να κάνουν με τις ικανότητες της κας. Πέιλιν. Οι σπουδές της περιορίζονται σε ένα πτυχίο δημοσιογραφίας και αυτό όχι σε κάποιο από τα καλά πανεπιστήμια των Η.Π.Α., αν και αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα δείγμα περιορισμένων δυνατοτήτων. Ακόμα, υπήρξε αρχικά δήμαρχος μιας μικρής πόλης της Αλάσκας προτού ανακηρυχθεί Κυβερνήτης της, πράγμα, που προδικάζει κάποια άγνοια περί τα τεκταινόμενα στη διεθνή σκηνή άλλως δεν υπάρχει κάποια απόδειξη, έστω ένδειξη, ότι η κα. Πέιλιν είναι γνώστης των διεθνών εξελίξεων.
Εκείνο, όμως, που δείχνει να καθιστά την εν λόγω υποψηφία δακτυλοδεικτούμενη είναι οι εν γένει αντιλήψεις της. Αφενός τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ελεύθερης οπλοκατοχής, απόρροια ίσως του γεγονότος ότι η ίδια κυνηγάει από την τρυφερή ηλικία των 10 ετών. Την ίδια στιγμή, η ελεύθερη κατοχή και διακίνηση των όπλων αποτελεί ένα από τους βασικότερους παράγοντες θανάτων από μη φυσικά αίτια στις Η.Π.Α. Προ καιρού, μήνυσε την κυβέρνηση των Η.Π.Α., επειδή αποφάσισε να συμπεριλάβει κάποιο είδος αρκούδας στα προστατευόμενα είδη, ήτοι σε εκείνα, που δεν επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνουν οι κυνηγοί, μεταξύ των οποίων και η κα. Πέιλιν, στα υπό στόχευση είδη του ζωικού βασιλείου. Όλως τυχαίως, το εν λόγω είδος αρκούδας παρεπιδημεί στην Αλάσκα. Περαιτέρω, έχει ενταθεί η φημολογία ότι η εγκυμονούσα 17χρονη κόρη της πιέζεται από τη μητέρα της να παντρευτεί τον πατέρα του κυοφορούμενο τέκνου. Επίσης, έχει ταχθεί κατά των αμβλώσεων, οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία της σύλληψης. Σας θυμίζουν αυτό κάτι από τον επελαύνοντα στις Η.Π.Α. νεοσυντηρητισμό; Επίσης, έχει υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση των Η.Π.Α. πρέπει να εκμεταλλευτεί τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της Αλάσκας, χωρίς να κάνει την παραμικρή νύξη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκμετάλλευση αυτή.
Έχει υποστηριχτεί ότι δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει η κα. Πέιλιν τα τεκταινόμενα της διεθνούς σκηνής, καθότι φέρεται να επικεντρώνεται περισσότερο στα εσωτερικά ζητήματα των Η.Π.Α. Δεν θα είχα καμμία αντίρρηση επ’ αυτού, αν η κα. Πέιλιν ετάσσετο, για παράδειγμα, υπέρ της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να έχει υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Επίσης, τυγχάνει του θαυμασμού πολλών ως πρόσωπο και δη γυναίκα, η οποία κατάφερε να λάβει το χρίσμα της υποψηφίας αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χωρίς να προέρχεται από τα λεγόμενα «πολιτικά τζάκια»(υπάρχουν και στις Η.Π.Α.), μάλιστα γίνεται αντιπαραβολή με την κα. Χίλαρι Κλίντον, με σκοπό να προβληθεί ότι η κα. Κλίντον στηρίχτηκε περισσότερο στη μακρά θητεία της ως υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματός της και στη συζυγική σχέση, που είχε με ένα, επίσης, προβεβλημένο στέλεχος του ίδιου κόμματος, ο οποίος, στη συνέχεια, έγινε ένας από τους πιο αγαπητούς προέδρους των Η.Π.Α. Δε νομίζω ότι αντέχει η οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στις δύο κυρίες. Από τη μια πλευρά, έχουμε μια άκρως επιτυχημένη δικηγόρο με σπουδαίες πανεπιστημιακές περγαμηνές και σημαντική θητεία στο Δημοκρατικό Κόμμα και από την άλλη μια κάτοχο ενός πτυχίου, που δεν την κατέστησε πετυχημένη επαγγελματία και η οποία έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην αμερικανική επαρχία, ασχολήθηκε με θέματα, που αφορούν ακριβώς την αμερικανική επαρχία και επελέγη περισσότερο για τον ακραίο όψιμο συντηρητισμό της (διότι οι φωτογραφίες από τη φοιτητική ζωή της φανερώνουν μια περισσότερο απελευθερωμένη γυναίκα) παρά για τις πραγματικές ικανότητές της. Επίσης, η κα. Κλίντον ελάχιστα ενδιαφέρθηκε να επιβάλει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής στους συμπολίτες της, ενώ η κα. Πέιλιν δείχνει ήδη τις επιλογές της μέσα από την προβολή των ιδεών της περί αμβλώσεων, οπλοκατοχής, περιβάλλοντος κ.λπ. Και μη βιαστείτε να πείτε ότι κάθε άνθρωπος άρα και η κα. Πέιλιν έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, διότι είναι τελείως διαφορετικό να εκφράζεσαι για τον εαυτό σου ως ιδιώτης από το να εκφέρεις γνώμη για ζητήματα, που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας σου από τη θέση της υποψηφίας αντιπροέδρου, πράγμα, που προδίδει ότι, αν εκλεγείς στη θέση αυτή, θα επηρεάσεις την τύχη των πολιτών της χώρας σου ανάλογα με τις ιδέες σου αυτές.
Φρονώ, διαβάζοντας και τα σχετικά δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο, ότι η υποψηφιότητα της κας. Πέιλιν αποκαλύπτει μια ελάχιστα υγιή αντίληψη των ψηφοφόρων (όσων, δηλαδή, μπαίνουν στον κόπο να ασκήσουν το σχετικό δικαίωμά τους) των Η.Π.Α. για τα πρόσωπα, που επιθυμούν να τους κυβερνούν. Η κα. Πέιλιν θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε γυναίκα των Μεσοδυτικων Πολιτειών των Η.Π.Α., εκεί, που χτυπάει η συντηρητική (και ελάχιστα αγαπητή) καρδιά της Αμερικής. Είναι όμοια με τους συντηρητικούς και προσηλωμένους ου μην και φανατικούς χριστιανούς λευκούς ψηφοφόρους της χώρας αυτής, μιλάει στη γλώσσα τους, τα τυπικά της προσόντα ελάχιστα διαφέρουν από τα δικά τους και τηρεί όλα τα τυπικά των προσώπων αυτών, ήτοι είναι πολύτεκνη μητέρα, πολέμια των αμβλώσεων, υπέρμαχος της ελεύθερης οπλοκατοχής, του ελεύθερου κυνηγιού και χωρίς την παραμικρή γνώση για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Μόνο που ένας συνηθισμένος άνθρωπος δεν μπορεί να εγγυηθεί μια επιτυχημένη θητεία σε ένα έστω συμβολικό αξίωμα. Διότι κάθε ανώτατο κυβερνητικό αξίωμα χρειάζεται μη συνηθισμένες ιδιότητες.
Διαβάστε, επίσης :
www.latimes.com/news/opinion/la-oe-harris3-2008sep03,0,5745350.story (η Αποψη των Λος Άντζελες Τάιμς για την κα. Πέιλιν)
www.tanea.gr/default.asp?pid=10&la=1&ct=13&artid=84163 ( μια, ακόμα, άποψη, του Γεωργίου Αγγελόπουλου των "ΝΕΩΝ" για την κα. Πέιλιν)
e-roosters.blogspot.com/2008/09/sarah-palin-lifestyle.html ( μια θετική αποτίμηση της, μέχρι στιγμής, εικόνας της κας. Πέιλιν)

Δεν υπάρχουν σχόλια: