Διαβάζοντας, σήμερα, σε ένθετο περιοδικό εφημερίδας με μεγάλη κυκλοφορία ότι ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Λιάγκας έχει ζητήσει "πολλά συγγνώμη", αναρωτήθηκα πόσα "πολλά συγγνώμη" θα πρέπει να ζητήσει και από τον κόσμο,που τον ακούει να εκτοξεύει τέτοια"πολλά ασυγχώρητα". Περαιτέρω, η διαβόητη κα. "Καλλίστη", δημοσιογράφος, που διατηρεί στήλη στην εφημερίδα "ΤΟ ΘΕΜΑ" αναπαράγει για μια, ακόμα, φορά το μύθο περί καθιέρωσης του πολυτονικού συστήματος, έπειτα από πιέσεις της OLIVETTI, η οποία την επομένη ημέρα, υποτίθεται, της καθιέρωσης του μονοτονικού συστήματος, προώθησε στην ελληνική αγορά μηχανές με το μονοτονικό σύστημα. Τα πειστήρια του μύθου αυτού, βέβαια, παραμένουν άφαντα (κάτι μου λέει ότι βρήκα θέμα και για το άλλο ιστολόγιο). Και απλά η εν λόγω δημοσιογράφος αρκείται να αναπαράγει όσα κατά καιρούς έχουν αναφέρει ο κ. Γιανναράς ή ο μακαριστός, πλέον, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Διότι, πολύ απλά, στην πράξη ήδη προ του 1982, της "αποφράδος ημέρας", κατά πολλούς της κατάργησης του πολυτονικού συστήματος, υπήρχαν πλείστα όσα έντυπα, που γράφονταν με το μονοτονικό σύστημα. Κα μιλάμε για έντυπα, όπως το "ΒΗΜΑ", την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και αρκετά άλλα. Οπότε ποιο λόγο είχε, άραγε, η OLIVETTI και η κάθε OLIVETTI να πιέσει, ώστε να καθιερωθεί και με νόμο το μονοτονικό σύστημα, ώστε να προωθήσει στην αγορά τις γραφομηχανές με το μονοτονικό σύστημα; Τουλάχιστον, η κα. Καλλίστη αποφεύγει τις οιμωγές περί διακοπής της γλωσσικής συνέχειας του έθνους.
Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
Διαφωτιστικότατος πάνω στο θέμα είναι ο Νίκος Σαραντάκος. Στο τέλος της σελίδας όπου παραπέμπω υπάρχουν σύνδεσμοι για τα υπόλοιπα μέρη του κειμένου. Το σχετικό με αυτό που λες για την προ του 1982 πρακτική βρίσκεται εδώ.
@ cyrus
Καλώς όρισες στο ταπεινό μου ιστολόγιο! Έχω ήδη υπόψη τις σχετικές παραπομπές στην ιστοσελίδα του κ. Σαραντάκου και σε ευχαριστώ για την υπενθύμιση! Απλά, προτίθεμαι να αναφερθώ στο θέμα αυτό και αναλυτικότερα, με τη βοήθεια των κειμένων του κ. Σαραντάκου.
Αγαπητέ περιούσιε, ευτυχώς η όλη ιστορία της υπεράσπισης του πολυτονικού έχει απομείνει πια στα χέρια ημιμαθών δημοσιογράφων και γραφικών γλωσσαμύντορων. Ούτε καν οι συντηρητικοί κύκλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν τολμάνε πλέον να το υπερασπίσουν.
@ άμμος
Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να χρησιμοποιώ το πολυτονικό σύστημα. Ωστόσο, όταν διαβάζω θεωρίες συνωμοσίας περί των αιτίων για την κατάργηση του πολυτονικού συστήματος, θλίβομαι για την ημιμάθεια, που "δέρνει" πολύ κόσμο στη χώρα μας. Διότι οι δημοσιογράφοι και γλωσσαμύντορες, που αναφέρεις, έχουν αρκετό κοινό, που τους πιστεύει τυφλά.
Χμμμ, ξέρεις περιούσιε, άνθρωποι υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου όπως εμείς (το λέω καθαρά περιγραφικά, και οι δύο έχουμε τουλάχιστον ένα πρώτο πτυχίο ΑΕΙ) μπορούμε πολύ πιο εύκολα να χρησιμοποιοήσουμε το πολυτονικό και ενίοτε θελγόμαστε από αυτό. Το ζήτημα όμως δεν είναι εκεί.
Πολύ σύντομα το πολυτονικό σύστημα προέκυψε στα ελληνιστικά χρόνια για να καταγράφει την προφορά της κλασικής αττικής γλώσσας, επειδή ακριβώς δεν προφερόταν πλέον έτσι (η δασεία κατέγραφε το h που είχε χαθεί ήδη από τα ελληνικά, η οξεία και περισπωμένη την αντίθεση μακρού βραχέος που δεν καταγραφόταν αλφαβητικά κτλ.) Για αιώνες υπερασπίσαμε ένα υποσύστημα στη γραφή μας που δεν περιέγραφε τίποτα συγχρονικά και ήταν χρήσιμο μόνο για την παραγωγή και σύνθεση κάποιων λίγων αρχαιοπρεπών λέξεων.
Με την παρούσα κατάσταση στην ελληνική εκπαίδευση, το πλήθος παιδιών με πρώτη γλώσσα άλλη από την ελληνική, τις μαθησιακές δυσκολίες που είτε αυξάνονται είτε τις διαγιγνώσκουμε πλέον πολύ πιο εύκολα, το πολυτονικό θα ήταν εγκληματικό να παραμένει και θα συνέτεινε μαζί με όλα τα υπόλοιπα στη διατήρηση των υψηλών ποσοστών λειτουργικού αναλφαβητισμού που παρατηρούνται στην Ελλάδα (σε αυτήν την παράγραφο λέω τη γνώμη μου, στις προηγούμενες την κυρίαρχη αποψη στη γλωσσολογία). Για όλους τους παραπάνω λόγους χαίρομαι ιδιαίτερα που τη συνέχιση της χρήσης του πολυτονικού την την υπερασπίζονται πια μόνο συνομωσιολόγοι και υπερσυντηρητικοί κύκλοι.
[Αν δεν έχει τύχει να σου το αναφέρω, ακαδημαϊκά είμαι κοινωνιογλωσσολόγος :-)]
Σκέφτηκα ότι πιθανόν να βρεις χαριτωμένη και σχετική αυτή μου την ανάρτηση
http://erimosiparalia.blogspot.com/2008/05/blog-post_20.html
@ άμμος
Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω με τις απόψεις σου, φίλτατε. Πραγματικά, οι αφάνταστες δυσκολίες στην εκμάθηση του πολυτονικού συστήματος ήταν δεδομένες, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι το πρόλαβα στην 1η τάξη του Δημοτικού και δεν είχα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να το μάθω. Εν πάσει περιπτώσει, η διατήρησή του δεν βοηθούσε σε τίποτα την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αφού οι λόγοι, για τους οποίους είχε θεσπιστεί και τους οποίους αναφέρεις, δεν υφίσταντο, πλέον.Δε λυπάμαι,επομένως, που καταργήθηκε.
Η παραπομπή στην ανάρτηση του ιστολογίου σου ήταν απολαυστική και εμπνευσμένη. Πάντα τέτοια!
Δημοσίευση σχολίου