Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Ο αποδιοπομπαίος τράγος ως το έσχατο μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς

Η παραίτηση του, μέχρι πρότινος Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Βουλγαράκη αλλά και η σημερινή παραίτηση της κας. Ζαχαρέα από τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER και το ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM αποδεικνύουν την επιθυμία της κυβέρνησης να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα, έστω και με τη θυσία προσώπων πολύ κοντινών στον κ. Πρωθυπουργό. Διότι η πρόσφατη δημοσκόπηση, που έφερε το ΠΑΣΟΚ να προηγείται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, κατέδειξε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο ότι η απουσία εν γένει έργου αλλά και η συμμετοχή των ανωτέρω προσώπων σε δραστηριότητες, που προκάλεσαν κατακραυγή, λόγω της θέσεως, που τα πρόσωπα αυτά κατείχαν, μέτρησαν περισσότερο στον κόσμο απ’ ό,τι η απουσία πολιτικού λόγου και λύσεων από το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Βέβαια, ο κανόνας στην Ελλάδα είναι να παραιτούνται κάποια στιγμή τα πρόσωπα εκείνα, που βαρύνονται με συναλλαγές ύποπτες, λόγω της θέσεως, που κατέχουν, είτε τα ίδια στην κυβέρνηση ή σε συναφείς με αυτή θέσεις είτε τρίτα πρόσωπα συνδεόμενα με αυτά στενά, όταν, όμως, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ήτοι όταν κάποιοι τρίτοι, αντιπολιτευόμενοι και μη, επιδιώκουν να μην κουκουλωθούν τα κακώς κείμενα των προσώπων αυτών. Και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα εν λόγω πρόσωπα πιέστηκαν ιδιαίτερα από τις καταστάσεις, που ανέκυψαν εις βάρος τους, κυρίως μέσα από το ίδιο τους το κόμμα, να παραιτηθούν. Πάλεψαν να παραμείνουν στις θέσεις τους, υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους αλλά ήταν φανερό ότι έπρεπε να παραιτηθούν, μήπως και αντιστραφεί το άκρως αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα.
Ωστόσο, τίθεται το ζήτημα, κατά πόσο η κυβέρνηση θα ερευνήσει το βάσιμο των καταγγελιών εις βάρος ενός, μέχρι πρότινος, για να μην ξεχνιόμαστε, μέλους της, το οποίο παραμένει εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπό την ιδιότητά του ως βουλευτή. Οι εις βάρος του κατηγορίες τυγχάνει να συνοδεύονται από έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο εν λόγω τέως Υπουργός καταστρατήγησε το Σύνταγμα, το οποίο, κατ’ άρθρο 57 προβλέπει ότι «Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα …… του εταίρου ή μετόχου …….. επιχείρησης, η οποία α) Αναλαμβάνει έργα και μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου……. Ε) μισθώνει για εμπορικούς λόγους ακίνητα του Δημοσίου» κ.λπ. Η ανάγνωση των σκοπών της εταιρείας, στην οποία ο κ. Υπουργός συμμετείχε, δεν προέβλεπε την εξαίρεση των συναλλαγών με το Δημόσιο, οπότε κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι συμμετείχε σε συναλλαγές με το υπό ευρεία έννοια Δημόσιο. Και μη βιαστείτε να υποστηρίξετε, ότι ο έλεγχος των όποιων ενεργειών της εν λόγω εταιρείας θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των συναλλαγών, διότι όσοι συναλλάσσονταν μαζί της γνώριζαν πολύ καλά ποιος συμμετείχε σε αυτή.
Το ίδιο συμβαίνει με την κα. Ζαχαρέα. Βέβαια, οι δημοσιογραφικές ενασχολήσεις της εντάσσονται στο δικαίωμα της προσωπικότητας και στο εξ αυτού ειδικότερο δικαίωμα της επιλογής εργασίας, ενώ δεν αποτελεί πολιτικό πρόσωπο. Όμως, όταν η κα. Ζαχαρέα είναι σύζυγος του Υπουργού Τύπου, κ. Ρουσόπουλου και κατείχε ιδιαίτερα νευραλγική θέση στα Μ.Μ.Ε., όπου εργαζόταν, τότε τίθεται ζήτημα, εάν τα εν λόγω μέσα διέθεταν ιδιαίτερους τρόπους προσέγγισης του παραπάνω υπουργείου, ώστε να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στην κρατική διαφήμιση απ’ ό,τι αν η κα. Ζαχαρέα δεν εργαζόταν σε αυτά ή αν τηρούσαν τους κανόνες, που διέπουν τη λειτουργία τους.
Φυσικά, ούτε στη μια ούτε στην άλλη περίπτωση υπάρχουν αποδείξεις για παράβαση του νόμου. Ωστόσο, όμως, σε ένα κράτος δικαίου είναι λογικό τέτοιες ενέργειες όχι μόνο να απαγορεύονται αλλά και να ελέγχονται στενά από την αρμόδια αρχή. Και, βέβαια, και αν, ακόμα, αποδειχθεί ότι ουδεμία παράβαση νόμου έλαβε χώρα, η ηθικά απαξία των ενεργειών των παραπάνω προσώπων βαρύνει ιδιαίτερα την κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση, που θα μπορούσε να είναι στη θέση της, διότι δεν μπορείς να επικαλείσαι τη συνήθεια των Ελλήνων να φοροδιαφεύγουν, ώστε να κάνεις και εσύ το ίδιο, τη στιγμή, που διαθέτεις τον τρόπο, λόγω της θέσης σου, να αποκρύψεις αποτελεσματικότερα τα εισοδήματά σου, χωρίς να διαφεύγει ότι συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση, που έχει θέσει ως στόχο της, μεταξύ άλλων, και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ούτε, φυσικά, μπορείς να επικαλείσαι την 20ετή θητεία σου στα Μ.Μ.Ε της χώρας, ενώ η συζυγική σχέση σου με τον Υπουργό Τύπου δίνει πλείστες όσες αφορμές.
Δεν προδίδει απαισιοδοξία, όμως, να σκεφτόμαστε ότι, δυστυχώς, η παραίτηση των παραπάνω προσώπων θα αποτελέσει και το όριο στις προσπάθειες της κυβέρνησης να πατάξει τη διαφθορά και την παρανομία στους ίδιους της τους κόλπους. Διότι στην αντίθετη περίπτωση θα διετάσσετο κάποια έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί, αν τα ανωτέρω πρόσωπα παρεβίασαν το νόμο. Ενώ τώρα αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η λογική του αποδιοπομπαίου τράγου θα λειτουργήσει ως μέσο εκτόνωσης της κατάστασης, χωρίς να υπάρχει η πρόθεση να τεθούν κάποιες βάσεις για την αποφυγή τέτοιων παραδειγμάτων στο μέλλον. Και αυτό είναι το χειρότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: