Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Περί των γαστρονομικών απολαύσεων των διασημοτήτων

Λένε ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Δεν έχω καμμία αντίρρηση επ' αυτού αλλά προσωπικά, πιστεύω ότι ακόμα χειρότερη είναι η δημόσια επίδειξη της ημιμάθειας. Πρόκειται για εκείνη, δηλαδή, την τάση διαφόρων προσώπων να επιδεικνύουν την ευρυμάθειά τους σε ένα κοινό, το οποίο, συνήθως, διαθέτει αρκετά πιο χαμηλό πνευματικό υπόβαθρο από τον ομιλητή και, ως εκ τούτου, αδυνατεί να διαπιστώσει, αν ο ομιλητής αναφέρεται σε αληθινά περιστατικά ή σε αποκυήματα της φαντασίας του. Βέβαια, για να μην είμαι ειλικρινής, η αλήθεια είναι ότι η συσσώρευση γνώσεων σε πολλά μυαλά, χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί τα ακριβή στοιχεία του κάθε γνωστικού αντικειμένου, οδηγεί σε μια σύγχυση, αποτέλεσμα της οποίας είναι, όταν υπάρχει και η ροπή για επίδειξη γνώσεων σε τρίτους, η εκτόξευση σοβαρών ανακριβειών.
Έτυχε να παρακολουθήσω για λίγο την εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου, όπου κάποιος καλεσμένος ανέφερε με περισπούδαστο ύφος ότι "ο Βακ Γκογκ έκοψε το αυτί του και το έφαγε". Μάλιστα, μαθαίνουμε από την τηλεόραση και τις απολαύσεις, που ο σπουδαίος αυτός ζωγράφος επεφύλασσε για τον ουρανίσκο του.
Για κακή τύχη, όμως, του καλεσμένου της παραπάνω εκπομπής, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο Βακ Γκογκ όντως έκοψε το αυτί του, υπάρχει, μάλιστα, και μια αυτοπροσωπογραφία του, που παρουσιάζεται με γάζες στο σημείο, όπου υπήρχε το αριστερό του αυτί ή, μάλλον, ό,τι απέμεινε από αυτό, αφού δεν το έκοψε όλο, ύστερα από την απονενοημένη ενέργεια του. Επρόκειτο για την κατάληξη μιας φιλονικίας, που ο γνωστός ζωγράφος είχε με τον εξίσου γνωστό ομότεχνό του, Πωλ Γκωγκέν, με τον οποίο συγκατοικούσαν την εποχή εκείνη. Για την ακρίβεια, εικάζεται ότι ο Βαν Γκογκ είχε απειλήσει τον Γκωγκέν με ένα ξυράφι, ενέργεια, η οποία στοίχισε αργότερα την αποχώρηση του τελευταίου από την κοινή οικία. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας οδήγησε τον εξαιρετικά ευαίσθητο Βαν Γκογκ στον αυτοακρωτηριασμό του.
Πουθενά, όμως, δεν αναφέρεται ότι ο καλλιτέχνης έφαγε το αυτί του. Όσο και αν ψάξετε στο Διαδίκτυο, όποια εγκυκλοπαίδεια και αν ανοίξετε, πουθενά δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη ότι ο Βαν Γκογκ έφαγε το αυτί του. Ναι, το έκοψε, αλλά, από την τομή αυτή και μετά η τύχη του κομμένου αυτού μέλους αγνοείται. Και η ψυχική ευαισθησία του Βακ Γκογκ, που τον οδήγησε αργότερα στον αυτοπυροβολισμό του και, εξ αυτού του λόγου, στο θάνατό του δύο μήνες μετά, ήταν δεδομένη αλλά επ' ουδενί λόγω δεν τον οδήγησε σε αυτό, που ανέφερε ο καλεσμένος του κ. Τριανταφυλλόπουλου.
Πάλι καλά, που δεν μας είπαν τον τρόπο, με τον οποίο μαγείρεψε το αυτί του ο Βακ Γκογκ. Ή, ρε παιδί μου, τι σάλτσα του έβαλε, αν το έφαγε ανάλατο κ.λπ. Και το χειρότερο είναι ότι δεν αποκλείεται αύριο-μεθαύριο να ακούσουμε ή να διαβάσουμε ότι ο Βακ Γκογκ όχι μόνο έκοψε το αριστερό του αυτί αλλά και το έφαγε, επειδή ο μελλοντικός αφηγητής ή συγγραφέας το άκουσε από τον καλεσμένο του κ. Τριανταφυλλόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: