Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Ο εθνικός μας κωμικός

Πρώτη φορά άκουσα για το Λάκη Λαζόπουλο εκεί στις αρχές της δεκαετίας του '80. Οι θεατρόφιλοι μιλούσαν για ένα ατόφιο ταλέντο, που είχε αρχίσει δειλά να λάμπει στο Θεσσαλικό Θέατρο την εποχή της ακμής του. Σύντομα, φάνηκε ότι δεν χωρούσε στο θέατρο αυτό και άνοιξε τα φτερά του για την Αθήνα.
Στην κρατική ραδιοφωνία (δεν θυμάμαι σε ποιο σταθμό) ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή "Εγώ είμαι εδώ" με υψηλά ποσοστά ακροαματικότητος. Εκεί το ταλέντο του στην κωμωδία φάνηκε ακόμα περισσότερο.
Στις αρχές της δεκαετίας του '90 τον παρακολουθούσα στους "ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΗΤΣΟΥΣ" και τον απολάμβανα με την ψυχή μου. Ο άνθρωπος έδωσε νέα ψυχή στην παρηκμασμένη επιθεώρηση και δημιούργησε ήρωες, που άφησαν εποχή. Κατάφερνε να σατυρίζει επιτυχημένα και να περνάει παράλληλα τα μηνύματά του. Βέβαια, είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται μια προτίμηση σε συγκεκριμένα πρόσωπα της επικαιρότητας αλλά η επιτυχία της εκπομπής του βοηθούσε να προσπεραστεί αυτό το "παράπτωμα".
Έπειτα ήλθαν κάποιες απόπειρες να σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις. Η "ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ" σημείωσε επιτυχία στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη κόπηκε, λόγω ανύπαρκτου συστήματος πυρόσβεσης της αίθουσας, όπυ θα προβαλλόταν. Εκεί ομολογώ ότι για πρώτη φορά με "χάλασε" ο κ. Λαζόπουλος. Ευθέως ανέφερε ότι το κατέβασμα της παραστάσεώς του οφειλόταν σε πολιτικούς λόγους. Μόνο που όταν τον ρώτησαν γιατί δεν υπήρχε σύστημα πυρόσβεσης στην αίθουσα, ο κ. Λαζόπουλος απέφυγε να απαντήσει.
Ακολούθησαν κάποιες κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες έδειξαν, νομίζω, ότι ο κ. Λαζόπουλος είναι ικανότατος θεατρικός συγγραφέας αλλά η σκηνοθεσία κινηματογραφικών ταινιών δεν είναι το φόρτε του. Άντεξα να δω το "ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ", το οποίο πιστεύω ότι είναι η λιγότερο κακή ταινία του, δεν εκτίμησα καθόλου το "Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ" και απέφυγα να δω το "Ρ-20", αφού δεν πίστεψα ότι άξιζε τον κόπο. Δικαιώθηκα.
Το ξεκίνημα του κ. Λαζόπουλου στον "ΑLPHA" δεν ήταν το αναμενόμενο. Ο γύφτος, χαρακτήρας,που είχε πλάσει στους"ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΗΤΣΟΥΣ", δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία και πολλοί πίστεψαν ότι ο ανανεωτής της ελληνικής επιθεώρησης και σάτυρας είχε στερέψει από ιδέες.
Τότε, ήλθε το "ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ", όπου ο κ. Λαζόπουλος έδειξε το απέραντο ταλέντο του. Τώρα, ως σταντ-απ κωμικός έδινε ρέστα σχολιάζοντας την επικαιρότητα. Φυσικα, οι συμπάθειές του παρέμεναν αμετάβλητες, όπως, άλλωστε, και οι αντιπάθειές του, αλλά τούτο ουδόλως αναιρούσε το επιτυχημένο της εκπομπής του.
Και ξάφνου ο κ. Λαζόπουλος άρχισε να δείχνει ένα πρόσωπο όχι τόσο ελκυστικό. Κάτι οι παρεμβάσεις του για το Σκοπιανό, κάτι η πρόσκληση του κ. Μίκη Θεοδωράκη στην εκπομπή του, λίγο καιρό αφότου ο αμετροεπής τον τελευταίο καιρό συνθέτης είχε προβεί σε απαράδεκτες δηλώσεις για τα Σκόπια (και ριζικά αντίθετες απ' όσα έλεγε για το ίδιο θέμα προ 10ετίας), κάτι η ανάγνωση της περιβόητης δήλωσης Κίσσινγκερ, άρχισε να διαφαίνεται ότι ο κ. Λαζόπουλος άρχισε να χάνει τον έλεγχο.
Δεν κατηγορώ τον κ. Λαζόπουλο για το σατυρικό περιεχόμενο της εκπομπής του. Η σάτυρα δεν μπορεί να έχει φραγμούς και αυτή τη συνταγή τηρεί ευλαβικά ο κ. Λαζόπουλος. Κανονικά δεν πρέπει ο σατυρικός συγγραφέας να έχει προτιμήσεις στα πρόσωπα, τα οποία θα σατυρίζει, αλλά αυτό το έχουν παρατηρήσει πολλοί εκτός από τον ίδιο τον κ. Λαζόπουλο. Και όσο και αν δεν μου αρέσει το ελάττωμά του αυτό, πρέπει να παραδεχθώ ότι η σάτυρά του είναι απολαυστική.
Μόνο που όταν καλείσαι να ψυχαγωγήσεις το ακροατήριό σου, το οποίο δεν έχει δα και το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, μοιραία κάποια στιγμή θα αρχίσεις να αναφέρεσαι σε θέματα τα οποία χαϊδεύουν τα αυτιά μα απέχουνε πολύ απ' την αλήθεια. Η άποψη του κ. Θεοδωράκη για το Σκοπιανό θεωρήθηκε απαράδεκτη ως προς το περιεχόμενό της. Σε εποχές, που σκόπιμο είναι να αποφεύγονται οι εντάσεις, ο κ. Θεοδωράκης έκρινε ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί. Και ο κ. Λαζόπουλος, λάτρης του "ντόρου", φρόντισε να τον καλέσει στην εκπομπή του για να εκφράσει την άποψή του. Τι καλά που θα ήταν, αν γνώριζε το κοινό του ότι ο κ. Θεοδωράκης αλλιώς τα έλεγε για το Σκοπιανό προ 10ετίας! Αλλά το κοινό γουστάρει να ακούσει τα χειρότερα για τα Σκόπια. Και αυτό το γνωρίζει καλύτερα και από τον καθένα ο κ. Λαζόπουλος.
Το πιο πρόσφατο ατόπημα του κ. Λαζόπουλου ήταν η ανάγνωση της, δήθεν, "δήλωσης Κίσσινγκερ". Πρόκειται για μια δήλωση, η οποία αποδίδεται στον πρώην υπουργό εξωτερικών των Η.Π.Α. Συγκεκριμένα, «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ».Η δήλωση αυτή φέρεται να έγινε περί το έτος 1997.
Μόνο που η δήλωση αυτή είναι πλαστή στο σύνολό της. Την προβάλλουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ακροδεξιοί κύκλοι αλλά και το λαϊκιστικό ΛΑ.Ο.Σ., την ασπάζονται πρόσωπα, των οποίων το μορφωτικό επίπεδο έδινε άλλες προσδοκίες κάποτε, όπως ο κ. Γιανναράς, η κα. Κανέλλη και άλλοι. Η πλαστότητά της αποδεικνύεται από την αδυναμία της κας Κανέλλη, λίγο καιρό αφότου τη δημοσίευσε στο περιοδικό "ΝΕΜΕΣΙΣ", να ανεύρει και προβάλλει την πηγή, από την οποία άντλησε την εν λόγω δήλωση (νομίζω ήταν κάποια τουρκική εφημερίδα) αλλά και από το γεγονός ότι η ίδια δήλωση εμφανίζεται παραλλαγμένη σε εποχές προ του 1997 αλλά με το ίδιο περιεχόμενο.
Θεωρώ ότι ο κ. Λαζόπουλος γνωρίζει ιστορία και, εκ του λόγου αυτού, ήταν λάθος του να προβάλει αυτή τη χαλκευμένη δήλωση. Αλλά είπαμε, όταν έχεις ποσοστά ακροαματικότητος πολύ ψηλά, είναι δύσκολο να μη μεθύσεις από αυτά. Και αν μεθύσεις, δεν θα διστάσεις να χρησιμοποιήσεις ποικίλα μέσα διατήρησης του ενδιαφέροντος του κοινού σου. Και οι θεωρίες συνωμοσίας σε βάρος της Ελλάδας αφθονούν. Και ο πολύς κόσμος διψάει να ακούει τέτοιου είδους αποκαλύψεις. Και, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό, τέτοιο πλήθος χειροκροτεί τον κ. Λαζόπουλο και τις "αποκαλύψεις" του.
Αν, πάλι, ο κ. Λαζόπουλος δεν γνώριζε ότι η συγκεκριμένη δήλωση Κίσσινγκερ είναι πλαστή, δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του. Διότι κάθε υπεύθυνος συγγραφέας και δημόσιο πρόσωπο οφείλει, προτού εκφράσει την άποψή του ή προβάλει ένα γεγονός, να έχει εξασφαλίσει την αυθεντικότητά του. Αν δεν το έχει εξασφαλίσει, τότε καλύτερα να μην το προβάλει.
Τι άλλο θα διαβάσει ο κ. Λαζόπουλος σε μελλοντική εκπομπή του; Ελπίζω όχι τα "ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΣΙΩΝ"! Είναι και ατελείωτα, ρε παιδί μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: