Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Λογοκρισία με δικαστική βούλα

Μάλιστα! Ο κ. Πλεύρης, γνωστός όχι για τις δικηγορικές του ικανότητες αλλά για το ρόλο τους ως σύμβουλος του γνωστού Υπουργού της χούντας Λαδά, για την ίδρυση της οργάνωσης "4η Αυγούστου", για το έκδοση του οκγωδέστατου πονήματός του με τίτλο "ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ, ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ", για το οποίο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 μηνών με 3ετή αναστολή, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με αίτημα την προσωρινή απόσυρση του βιβλίου της κας. Έρσης Σωτηροπούλου "ΖΙΓΚ-ΖΑΓΚ ΣΤΙΣ ΝΕΡΑΝΤΖΙΕΣ", με το αιτιολογικό ότι έχει περιεχόμενο χυδαίο και γεμάτο βωμολοχίες και , εκ του λόγου αυτού, είναι ακατάλληλο για παιδιά σχολικής ηλικίας. Η αίτηση αυτή εκδικάστηκε στις 1.8.2007 Ο Δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Γαβαλάς, ο οποίος εξέδωσε τη σχετική απόφαση, έκανε δεκτή την αίτηση του και η σχετική απόφαση εξεδόθη στις 8.1.2008.
Το σκεπτικό της αποφάσεως προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Διότι διατάσσει την προσωρινή απόσυρση του εν λόγω βιβλίου από τις σχολικές αίθουσες μέχρις ότου εκδικαστεί η αγωγή, που έχει καταθέσει ο κ. Πλεύρης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. 29, περίπου, αντίτυπα του βιβλίου αυτού, το οποίο, σημειωτέον, έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, υπάρχουν σε ελληνικά σχολεία. Περαιτέρω, ο κ. Γαβαλάς αναφέρει στην εκδοθείσα απόφαση ότι "Η απαγόρευση ενός ασέμνου βιβλίου δεν αποτελεί πράξη λογοκρισίας, όπως δεν είναι λογοκρισία η οποιαδήποτε απαγόρευση στα παιδιά να διαβάζουν βιβλία που τα ωθούν σε άσχημες συνήθειες και κακές πράξεις, όπως ναρκωτικά, κλοπές, πορνεία κ.λπ." ή «Το ότι το βιβλίο αυτό έλαβε κάποιο κρατικό βραβείο, αυτό δεν σημαίνει τίποτε, άλλωστε δεν έλαβε βραβείο παιδαγωγικής, αλλά κάποιο βραβείο που μάλλον δεν τιμά τα μέλη της επιτροπής αυτής. Η χυδαιότητα, η βωμολοχία και η πορνογραφία δεν πρέπει ποτέ να βραβεύεται και κυρίως να κοσμεί τις σχολικές βιβλιοθήκες».
Τι να υποθέσει κανείς διαβάζοντας τα παραπάνω; Προφανώς ότι όταν ένας δικαστής καλείται να κρίνει το περιεχόμενο ενός βιβλίου, γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω (θυμηθείτε τις δικαστικές διώξεις, που υφίστατο κατά τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης ο εκδότης του Ηλία Πετρόπουλου για το "Εγχειρίδιο του καλού κλέφτη"). Επίσης, ότι για πολλοστή φορά ένα πρόσωπο, του οποίου οι ακραίες πολιτικές απόψεις έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, αποφασίζει να παραστήσει τον τιμητή των πάντων πολλώ δε μάλλον να ωθήσει ένα Δικαστήριο να αποφασίσει τι είναι καλό για τα παιδιά μας, ως εάν να μην είμαστε σε θέση να το αποφασίσουμε χωρίς τη συνδρομή των δικαστών.
Ανυπομονώ να δω τί θα συμβεί, όταν η απόφαση αυτή εκτελεστεί. Για τους μη επαΐοντες, οι αποφάσεις, που εκδίδονται επί αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, όπως αυτή, που ήγειρε ο κ. Πλεύρης, περιλαμβάνουν στο διατακτικό τους διατάξεις, με τις οποίες απειλούνται ποινές σε βάρος όσων δεν συμμορφώνονται με το περιεχόμενό τους, συνήθως χρηματικές. Θα επιβληθεί χρηματική ποινή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αν δεν αποσύρει από τα σχολεία το παραπάνω βιβλίο; Διότι η αγωγή του κ. Πλεύρη για την οριστική απόσυρση του βιβλίου θα εκδικαστεί μετά από 1,5 χρόνο, τουλάχιστον, καθόσον ο χρόνος συζήτησης των υποθέσεως στο Πρωτοδικείο Αθηνών είναι αποκαρδιωτικά μακρυνός. Θα διανοηθεί το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το εν λόγω βιβλίο;
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο κ. Πλεύρης θα τολμήσει να εκτελέσει την απόφαση αυτή. Απλούστατα, η κατάθεση και συζήτηση της εν λόγω αιτήσεως αποσκοπεί στην επίδειξη δύναμης του πρώην επίδοξου πολιτικού, του οποίου τις συμβουλές φαίνεται ότι ακολουθεί ευλαβώς ο υιός του, βουλευτής με το ΛΑ.Ο.Σ. Δύναμης, που εκφράζει το πιο συντηρητικό, φοβικό, οπισθοδρομικό και με χαμηλότατο μορφωτικό επίπεδο κοινό της χώρας μας. Είναι η δύναμη εκείνη, η οποία ξυπνά τα πνευματικά υστερούντα στρώματα της χώρας μας, τα ίδια, που αντιδρούσαν μέσω των μεσημεριανών εκπομπών, όταν ο φιλόλογος κάποιου σχολείου των Αθηνών δίδασκε στους μαθητές του αποσπάσματα από το "Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ", μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου, και ζητούσαν την παραπομπή της κας. Ζωγράφου στη Δικαιοσύνη, επειδή το εν λόγω βιβλίο περιέχει σκηνές σεξουαλικής βίας. Μόνο που η κυρία Ζωγράφου έχει αποβιώσει εδώ και αρκετά χρόνια και στόχος της ήταν να δέιξει την καταπίεση και τη σεξουαλική βία, που υφίσταντο οι γυναίκες στην εποχή της αλλά οι παρουσιάστριες των εκπομπών αυτών και η παρέα τους δεν το γνώριζαν. Εδώ δεν γνώριζαν καλά-καλά το περιεχόμενο του βιβλίου αυτού (φανταστείτε να μην είχε μεταφερθεί στην τηλεόραση), θα κολλούσαν στο γεγονός ότι η συγγραφέας είχε αποδημήσει προ πολλού; Μην απορήσετε, λοιπόν, αν δείτε στις μεσημεριανές εκπομπές να ζητούν την οριστική απόσυρση του βιβλίου της κυρίας Σωτηροπούλου από τα σχολεία μας.
Τέλος, εδώ είναι η ευκαιρία να κτυπήσει κανείς τον κ. Πλεύρη υπενθυμίζοντάς του την πρόσφατη δικαστική περιπέτειά του για το παραπάνω βιβλίο του. Όχι, δεν προτρέπω να τον πλακώσουμε στο ξύλο, άλλωστε απεχθάνομαι τη βία σε όλες τις μορφές της και πραγματικά αναγνωρίζω ακόμα και σε ακραίους, όπως ο κ. Πλεύρης, να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του. Απλά, ενθυμούμαι ότι ο κ. Πλεύρης, ερωτώμενος για την καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, απάντησε ότι ευχαριστεί πολύ το Κεντρικό Ισραηλητικό Συμβούλιο για τη μήνυση, που άσκησε σε βάρος του, διότι έτσι το βιβλίο του θα κάνει πολλές, ακόμα, εκδόσεις. Όποιος θυμάται αυτή τη φράση του κ. Πλεύρη, ας το ρωτήσει πόσες, άραγε, εκδόσεις, θα κάνει το βιβλίο της κυρίας Σωτηροπούλου, τώρα, που θα το μάθουν περισσότεροι. Και γι' αυτό ας είναι καλά ο κ. Πλεύρης και οι μεσημεριανές κουτσομπολίστικες εκπομπές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: