Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Μια ιστορία κοινωνικού ρατσισμού

Ο Α.Κ. κατοικεί σε ένα Δήμο στα δυτικά του Νομού Αχαΐας. Επέλεξε να μείνει στο γενέθλιο τόπο του και να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των ντόπιων με την ιδιαιτερότητά του, ήτοι την ομοφυλοφιλία του. Και είναι γνωστό ότι στις μικρές κοινωνίες ο "πούστης" δεν συγχωρείται. Η έκφραση "μην κάνεις πουστιές" το αποδεικνύει περίτρανα. Και, δυστυχώς, δεν ακούγεται μόνο στα μικρά μέρη της Ελλάδος.
Ο Α.Κ. πρόσφατα τραυματίστηκε, όταν συγχωριανός του έπεσε πάνω του με το αυτοκίνητό του. Το ιδιαίτερο της περίπτωσης αυτής είναι ότι ο συγχωριανός αυτός, όταν είδε τον Α.Κ. πεζό, αντί να ανακόψει, ως όφειλε, ταχύτητα, ανέπτυξε αυτήν, με αποτέλεσμα να τον κτυπήσει, ευτυχώς όχι πολύ σοβαρά.
Το BBC εντόπισε την περίπτωση του Α.Κ. και με αφορμή τις πρόσφατες αντιδράσεις της ΔΙΣ για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, τον επισκέφτηκε στην οικία του. Εκεί, ο Α.Κ. φαίνεται να παρακολουθεί την παρέλαση της 25ης Μαρτίου από το παράθυρο της οικίας του. Μόνο που πολύ σύντομα παύει να την παρακολουθεί, κλείνει την κουρτίνα του παραθύρου και κάθεται στο καναπέ του σπιτιού του και εξιστορεί τα γεγονότα.
Οι αντιδράσεις των αρχών έγιναν γνωστές. Εκείνος, που μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, είναι ο ιερέας του χωριού, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε τον Α.Κ. ως "παιδί του ίδιου Θεού", στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη ότι "ο Θεός θα τον βοηθήσει να εξπεράσει το πρόβλημά του".
Η δήλωση αυτή του ιερέα προκαλεί αυτόματα δυσάρεστη εντύπωση. Τι ακριβώς θέλει να πει; Ποιο είναι το πρόβλημά του; Ότι τον αντιμετωπίζουν με δυσφορία και εχθρικές διαθέσεις οι συγχωριανοί του ή ότι είναι ομοφυλόφιλος;
Αν κρίνει ο παραπάνω ιερέας ότι ο Θεός θα βοηθήσει τον Α.Κ. να ξεπεράσει το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει με τους συγχωριανούς του, τότε να μας συγχωρήσει αλλά το πρόβλημα δεν θα ξεπεραστεί με την επίκληση του Θεού. Ο ίδιος ο ιερέας, αφού αποκαλεί τον Α.Κ. τέκνο του ίδιου Θεού (προφανώς με τον ιερέα και τους ρατσιστές συγχωριανούς του), οφείλει να τον προστατεύσει από τη μανία και τα κακεντρεχή σχόλια των ντόπιων. Η απόσταση, που φαίνεται να παίρνει από τα προβλήματα, που ο Α.Κ. αντιμετωπίζει, είναι απαράδεκτη και ουσιαστικά τον αφήνει βόρα των ρατσιστών του τόπου εκείνου.
Αν κρίνει ο ανωτέρω ιερέας ότι ο Θεός θα βοηθήσει τον Α.Κ. να ξεπεράσει την ομοφυλοφιλία του, τότε κρίνω ότι ο ιερέας αυτός είναι παντελώς ακατάλληλος να διδάσκει το λόγο εκείνου, που είπε "αγαπάτε αλλήλλους". Η ομοφυλοφιλία είναι μια επιλογή και όχι ένα κουσούρι, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να ξεπεραστεί με προσευχές και συμβουλευτική από κάποιο ιερέα (και πόσοι, άραγε, είναι κατάλληλοι να δίδουν συμβουλές σε τρίτους;). Κανένας ιερέας δεν έχει δικαίωμα να κρίνει κάποιο με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό του, όταν την ίδια στιγμή διδάσκει "αγαπάτε αλλήλους".
Ας κρίνει η τοπική Μητρόπολη τις δηλώσεις του εν λόγω ιερέα! Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ένας τέτοιος ιερέας πρέπει να απομακρυνθεί, αν όντως έκανε αυτές τις δηλώσεις. Αλλιώς οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για το απαράδεκτο σχόλιό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: