Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Το μυστηριώδες Μ.

Στα μεταφηβικά μου χρόνια πήγα να αγοράσω το "ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ" σε ένα βιβλιοπωλείο. Ήξερα ότι ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού λεγόταν Καραγάτσης αλλά εκείνο το Μ. πριν το επώνυμο με προβλημάτιζε. Μιχάλης, Μανώλης ή κάτι άλλο, σκεφτόμουν. Τελικά, το διέπραξα το λαθάκι μου και ζήτησα από τον υπάλληλο του βιβλιοπωλείου το "ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ" του Μιχάλη Καραγάτση.
Με πήρε αρκετό καιρό μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι το επώνυμο "Καραγάτσης"δεν ήταν παρά το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Δημητρίου Ροδόπουλου, ο οποίος το εμπνεύστηκε, φημολογείται, από το γεγονός ότι, όταν ήταν μικρός, καθόταν στη σκιά ενός καραγατσίου (γνωστού και ως "φτελιά η πεδινή") και διάβαζε. Το Μ. όμως, με ζόρισε λιγάκι παραπάνω, μέχρι που, τελικά, έμαθα ότι η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι προέρχεται από το Μίτια, ρωσσικό όνομα, που αποτελεί το χαϊδευτικό του Ντμίτρι (η ρωσσική εκδοχή του "Δημήτρης"), με το οποίο ακούγεται ότι προσφωνούσαν τον Καραγάτση οι φίλοι του, λόγω της αγάπης, που αυτός έτρεφε προς το Ντοστογιέφσκυ.
(Αφιερωμένο σε εκείνους, που έχουν απορίες και διστάζουν να ρωτήσουν, όπως διστάζει, ακόμα, ο γράφων, όταν δεν γνωρίζει κάτι)

Δεν υπάρχουν σχόλια: