Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Η αποπομπή Κούλογλου

Η εκπομπή «ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» ήταν ένας από τους ελάχιστους λόγους, για τους οποίους καθόμουν χωρίς δισταγμό να παρακολουθήσω τηλεόραση. Πιστεύω ότι επρόκειτο για μια εκπομπή ποιοτικότατη, που κατεδείκνυε το ρόλο υπερασπιστή της ποιότητας, που καλείται να παίξει η δημόσια τηλεόραση, στον αντίποδα της ιδιωτικής τηλεόρασης, που έχουμε στη χώρα μας (με την εξαίρεση του ΣΚΑΪ, προς το παρόν). Φυσικά, δεν αρνούμαι ότι και στην ιδιωτική τηλεόραση υπάρχουν αξιόλογες εκπομπές, όπως οι «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ», οι «ΦΑΚΕΛΛΟΙ» (εδώ ίσως υπάρξουν ενστάσεις από πολλούς αλλά φρονώ ότι η εν λόγω εκπομπή διακρίνεται για τη σοβαρότητά της) αλλά αποτελούσαν σταγόνα στον ωκεανό της ευτέλειας, που έχει εισβάλλει στην ιδιωτική τηλεόραση (πάντα με την εξαίρεση του ΣΚΑΪ, προς το παρόν).
Αίφνης, στις 12.5.2008, ο κ. Κούλογλου, παρουσιαστής και ψυχή της ανωτέρω εκπομπής, πληροφορείται, σε συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ, κ. Παναγόπουλο, και το Γενικό Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Γόντικα, ότι δε θα συνεχίσει και την επόμενη χρονιά την εκπομπή του αυτή αλλά και την εκπομπή «ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ». Είχε προηγηθεί μια επιστολή του κ. Κούλογλου προς τη Διοίκηση της ΕΡΤ, με την οποία παραπονούνταν ότι η ΕΡΤ δεν του χορηγούσε επιστολή, ώστε να προβεί στην έκδοση δημοσιογραφικής βίζας για την Κίνα. Με την ίδια επιστολή του ο κ. Κούλογλου ζητούσε από την ΕΡΤ να του γνωστοποιήσει, αν αυτή επιθυμούσε να συνεχιστεί η συνεργασία τους και προέβαλε ως λόγο της μη χορηγήσεως της ανωτέρω επιστολής το γεγονός ότι η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν είχε, πιθανότατα, βρει της αρεσκείας της το ρεπορτάζ του για τη γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, την οποία του είχαν ζητήσει να μην προβάλει.
Οι εκπομπές του κ. Κούλογλου αποτελούσαν ένα λόγο, για τον οποίο πολλοί πολέμιοι της ελληνικής τηλεοράσεως έκαναν κάποια έκπτωση στις ενημερωτικές τους πεποιθήσεις. Η ακροαματικότητά τους δεν υπερέβαινε το 6% αλλά αυτό φαντάζει μικρό ποσοστό μόνο σε όσους έχουν συνηθίσει τα ποσοστά τηλεθέασης των κουτσομπολίστικων μεσημεριανών εκπομπών και των αγώνων των μεγάλων συλλόγων μας ή των εθνικών μας ομάδων στα δημοφιλέστερα αθλήματα και κρίνουν βάσει αυτών. Επιπλέον, η προσεκτική διασταύρωση των πληροφοριών της δημοσιογραφικής ομάδος του κ. Κούλογλου αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση, όταν συχνά ζούμε στη χώρα μας το φαινόμενο να βγαίνουν στη φόρα ειδήσεις, χωρίς προηγουμένως να έχει εξακριβωθεί η ορθότητά τους. Η θεματική των εκπομπών του μπορεί συχνά να συντάρασσε τους έχοντες ευαίσθητα στομάχια ή νεύρα ή άκαμπτες πολιτικές πεποιθήσεις αλλά δεν μπορεί να του καταλογίσει κανείς σκοπιμότητες. Τέλος, η εκπομπή αυτή, λόγω της προτιμήσεως του κοινού, έστω στα ποσοστά, που προανέφερα, είχε προσελκύσει, αν πιστέψω τα λεγόμενα του κ. Κούλογλου στην παραπάνω επιστολή του, το ενδιαφέρον πολλών διαφημιστών, οι οποίοι προέβαλαν ουκ ολίγα διαφημιστικά μηνύματα στα διαλείμματα των επεισοδίων, που σημαίνει ότι η ΕΡΤ είχε κέρδη από την προβολή των εκπομπών αυτών.
Και η στάση της κυβέρνησης; Ο Υπουργός Τύπου κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «οι πολιτικές παρεμβάσεις του τύπου, που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, δεν υπάρχουν επί αυτής της κυβερνήσεως». Δηλαδή, οι κυβερνήσεις του παρελθόντος παρενέβαιναν στο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ εμείς όχι. Μήπως κάποιος δεν λέει την αλήθεια; Όχι για τις προηγούμενες κυβερνήσεις ή για την ακρίβεια το κόμμα, που κυβερνούσε μέχρι πρότινος, αυτό κρίθηκε από τους εκλογείς και βολοδέρνει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΕΡΤ ακόμα δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση. Από το κυβερνών κόμμα αξίζει να σταθώ και να επαινέσω τη δήλωση της κας. Πιπιλή, δημοσιογράφου και νυν βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος, η οποία εξέφρασε την υποστήριξή της προς τον κ. Κούλογλου.
Δε θα μείνω στις διακρίσεις των εκπομπών του κ. Κούλογλου στο εξωτερικό. Αυτές είναι γνωστές σε όλους και η ίδια η ΕΡΤ, ως έχουσα την τιμή να προβάλει από τη συχνότητά της τις εκπομπές αυτές, φρόντισε να τις επιδεικνύει. Άλλωστε, όταν μια εκπομπή επιβιώνει για 12 χρόνια στη δημόσια ελληνική τηλεόραση, τότε προφανώς δεν είναι «της σειράς». Ούτε θα φέρω αντιρρήσεις σε όσους κατηγορούν τον κ. Κούλογλου για έλλειψη αντικειμενικότητας και χρήση πηγών αμφιβόλου εγκυρότητας. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να κρίνει κάποιο δημόσιο πρόσωπο και την άποψή του. Και αν κάποιοι ενοχλήθηκαν από την 12ετή προβολή των εκπομπών του κ. Κούλογλου, ας αναρωτηθούν γιατί, άραγε, η εκπομπή αυτή επεβίωσε δύο διαφορετικών κυβερνήσεων και συνέχισε να παρέχει ποιοτική ενημέρωση για θέματα, που δεν τα συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας.
Φρονώ, όμως, ότι όποια και αν ήταν η άποψη του κ. Κούλογλου για θέματα, όπως η γενιά των 700 ευρώ ή τα μεταλλαγμένα προϊόντα και οι παρενέργειες από την κατανάλωσή τους, θέμα, για το οποίο επικρίθηκε όσον αφορά τα πρόσωπα, των οποίων την άποψη προέβαλε, δεν έπαυε να είναι μια άποψη τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη. Και δέχομαι, ίσως από επαγγελματική διαστροφή, ότι ένα τεκμήριο δεν μπορεί να είναι πάντοτε αμάχητο αλλά η προβολή του δίνει το δικαίωμα στον καθένα από μας, εφόσον το αμφισβητεί, να το σχολιάσει. Και, εν πάσει περιπτώσει, όταν μια εκπομπή έχει μια υψηλή για ενημερωτική εκπομπή και για τα δεδομένα της δημόσιας τηλεόρασης ακροαματικότητα (δεν παρακολουθούν όλοι τις εκπομπές του κ. Κούλογλου), τότε η πολιτεία οφείλει να την περιφρουρήσει και να τη στηρίξει.
Και, σε κάθε περίπτωση, όταν πληρώνουμε αυτή την ΕΡΤ υποχρεωτικά όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, τότε οφείλουμε να αξιώνουμε από αυτή όχι μόνο να φροντίζει το πρόγραμμά της αλλά και να στηρίζει και κρατάει τους άξιους δημοσιογράφους της. Θα δεχόμουν την αποχώρηση του κ. Κούλογλου για οικονομικούς λόγους. Επαγγελματίας είναι ο άνθρωπος, δεν μπορεί να δουλεύει χωρίς να λαμβάνει αυτό, που πιστεύει ότι του αξίζει. Και δεν φημίζεται για κακοπληρώτρια η ΕΡΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους, που παρουσιάζουν εκπομπές ενημερωτικού χαρακτήρα.
Και όταν, εντέλει, στηρίζεις εκπομπές για τη φραπελιά και τους εξωγήινους ή χρηματοδοτείς κάθε χρόνο το πανηγύρι, που λέγεται Γιουροβίζιον (το παρακολουθώ με ενδιαφέρον αλλά δε δέχομαι να σπαταλά η ΕΡΤ τόσα χρήματα για μια υποβαθμισμένη τραγουδοπανήγυρη) ή χρηματοδοτείς σειρές, που ποτέ δεν προβλήθηκαν, όπως αυτή για τη ζωή του Διονυσίου Σολωμού, τότε είναι τουλάχιστον υποτιμητικό για όσους παρακολουθούν το πρόγραμμά σου να αποπέμπεις το συντελεστή δύο επιτυχημένων κατά γενική ομολογία εκπομπών. Γιατί δείχνει ότι πέρα από το «ξάφρισμα» της τσέπης μας, που υφιστάμεθα υποχρεωτικά, δεν σε ενδιαφέρει η ποιότητα των εκπομπών σου πολλώ δε μάλλον το κοινό σου.

Υ.Γ. Απέφυγα να χρησιμοποιήσω το φορτισμένο όρο «λογοκρισία», αν και ο κ. Κούλογλου τον υπαινίχθηκε. Δεν υπάρχουν, προς το παρόν, στοιχεία για κάτι τέτοιο, ενώ οι θεωρίες, που ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν το γύρο του Διαδικτύου, είναι επιμελώς αστήρικτες. Αν, όμως, ισχύει κάτι τέτοιο, τότε απλά δικαιώνονται όσοι πιστεύουν ότι η ΕΡΤ μας αγνοεί επιδεικτικά και μας αντιμετωπίζει απλά και ανερυθρίαστα ως υποχρεωτικώς καταβάλλοντες το περιβόητο τέλος υπέρ της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: